На земній кулі 280 видів родини білячих. Ховрахи належать до класу ссавців роду гризунів родини білячих, розмір їх тіла в чотири рази більше звичайної білки. Відомо більше сорока видів цих гризунів.

Вага ховраха від двохсот грамів до півтора кілограмів, в довжину його тіло близько п’ятнадцяти сантиметрів. Більшість ховрахів мають сіро-коричневий окрас, що дуже підходить для маскування. На мордочці стирчать зуби за допомогою яких, гризун риє нори не ковтаючи землю.

Для цієї ж мети у них добре розвинені гострі кігті, по п’ять на кожній передній лапі. Очі і вуха маленькі, але очі забезпечені збільшеними слізними залозами, імовірно, для забезпечення рідини, щоб змивати пил і бруд.

Тримати ховраха як домашня тварина не прийнято, але в деяких місцях можна зустріти такого звірка на продаж. Тварина ховрах купити можна в зоомагазинах, його експортують як екзотичного вихованця.

При бажанні їх можна навчити гуляти на повідку і виконувати команди. Якщо гризун був куплений маленьким він не буде кусатися, тільки коли відчує небезпеку. Вони прив’язуються до людей і досить ласкаві.

Особливості та середовище ховраха

Живуть ховрахи групою тварин, невеликими колоніями від двадцяти і більше особин в основному це самотні мами з дитинчатами, готові прийти на виручку один одному. Живуть ховрахи в норах довжиною від метра, які викопують самі, входи в усі нори знаходяться близько один від одного.

Нори позначаються невеликими насипами. Такі тунелі можуть проходити навіть під річками і озерами. Всередині житла побудована гніздова камера, послана сухою соломою. У такому гнізді ховрах спить всю зиму і більшу частину літа, витрачаючи уві сні накопичений під час неспання жир.

Дивіться також:  Сайгак тварина. Спосіб життя і середовище проживання сайгака

У період зимування він їсть запасені в норі насіння і сіно. Звірята воліють селитися на відкритих просторах в лугах, в степах, в напівпустелі і навіть у пустелі. Ці гризуни територіальні і не люблять співжиття компаніями, максимум дві особини на нору.

У зоні степів тварина ховрах прикривається хвостом, як парасолькою, щоб уникнути перегріву. Вдень, коли сонце в зеніті, ховрахи влаштовують сієсту в прохолодних норах. Так як ховрахи з сімейства білячих, вони чудово лазять по деревах.

Характер і спосіб життя ховраха

Ховрахи тварини дуже розумні і кмітливі. У них багато ворогів, таких як яструби, орли, змії, рись, єноти, антилопи, койоти, борсуки, вовки і лисиці. Всі вони не проти поласувати вгодованим ховрахом.

Також на них може вестися полювання з-за їх шкурок, які використовують при пошитті хутряних виробів. При будь-якому підозрі на небезпеку ховрах стає на задні лапи і озирається. Звірята кричать при небезпеці, видаючи пронизливе піщані або свист, попереджаючи сім’ю і закликаючи їх сховатися в норах.

При чому коли наближається людина, хижак або птах видаються звуки різної тональності, помічаючи хто саме, насувається. На чергуванні завжди поставлений один зі зграї, на фото тваринного ховраха можна побачити як він, варто витягнувшись на посаді.

Зір у звірків погане з-за частого перебування під землею, тому вони залазять на піднесені місця, щоб добре бачити ворушіння наближаються ворогів. Часом їм допомагають печерні сови, які селяться в покинутих ховрахами норах.

Змії можуть проникати в нори і поїдати потомство. Для захисту своїх дітей мати ставати поперек нори і інтенсивно махає хвостом, створюючи видимість того, що вона більше, ніж насправді. Якщо змія і ховрах вступлять в сутичку мати не відступає навіть при укусах отруйних змій.

Дивіться також:  Дельфін. Особливості та середовище дельфінів

У ховрахів є протиотрута проти зміїних укусів, що не призводить до смертельних наслідків. Ховрахи рідко відходять від своїх нір далі ніж на сто метрів, щоб встигнути сховатися.

Вони добре пересуваються по тунелях як вперед, так і назад, завдяки своєму чутливого хвоста, який промацує стінки ходів. Якщо самець добре від’їв запаси жирів, то в сплячку він іде вже на початку червня, потім дорослі самки, а в першій декаді липня початку серпня впадає в сплячку і молоді особини. Після зимової сплячки ховрахи прокидаються тільки після того, як з’явиться перша їжа, приблизно в кінці березня.

Харчування ховраха

Ховрахи тварини травоїдні вони їдять рослини, листя, квіти, насіння, ягоди і плоди, такі як морква, редис та інші соковиті овочі. Не гребують мышеобразые і черв’яками, личинками, комахами, які поповнюють їх раціон білком.

Режим життя у ховрахів строгий, обов’язково дворазове харчування: рано вранці сніданок і пізно увечері вечеря. Їдять ховрахи, дуже швидко набиваючи свої щоки про запас, і доїдаючи у себе в укритті.

Щоки служать їм мішечками, з допомогою яких вони переносять запаси у свої нори. Для людей ці гризуни можуть стати справжньою напастю, так як вони часто знищують урожай на полях.

З цієї причини фермери в місцях де живуть гризуни, відстрілюють або труять цих тварин. Існує навіть служба, яка займається знищенням цих шкідників.

Розмноження та тривалість життя ховраха

Самці в розмірах більше самок в два рази. Зразу після сплячки ховрахи готові до продовження роду, можуть розмножуватися кілька разів протягом року. Ці звірки рано дозрівають до статевого життя, у шість місяців вони вже готові до спаровування.

Дивіться також:  Саймірі мавпа. Спосіб життя і середовище проживання саймірі

Процес запліднення відбувається по-собачому. Самка виношує дитинчат чотири тижні, особин в потомстві нараховується від двох до восьми. Степові тварини ховрахи народжуються глухими, сліпими і голими. У віці одного тижня, молодь відрощує пухнасту шубку, черга дві відкривають очі.

Перші місяці малюки залежать від молока матері і її турботи. З нори крихти вилазять через місяць — два. У віці двох місяців у молодняку ще не виробляється протиотрута від зміїних укусів, тому він дуже вразливі. Турботлива мати риє для молодняку нову нору і перетягує їх жити окремо.

Живуть ховрахи від одного до трьох років, деякі види ховрахів в природі доживають до восьми років. Домашні кишенькові вихованці можуть жити до п’яти років. Більшість видів не викликає побоювань з приводу їх зникнення.

Back to Top