Особливості диких і одомашнених хом’яків

Багато хто добре знайомий з хом’ячками як домашніми мешканцями, милими звірятками, забавними і доброзичливими.

Але в природі ці мешканці — небезпечні тварини, які навіть зовні істотно відрізняються від приручених побратимів. Від них виходить загроза як для людини, так і для вирощеного врожаю на садовій ділянці.

Особливості і середовище існування

У 1930 році в Сирії зловили тварину, схожу на хом’яка. Інтерес до цього звірку був заснований на пошуках «сирійської миші», з якою грали діти ще в Стародавній Ассирії. Його потомство стало прабатьками сучасного численного сімейства хом’яків.

Поширення гризунів в Середній Азії, степових районах Східної Європи, а потім велике розселення до Китаю і США частково було пов’язано з використанням тварин в якості лабораторного матеріалу і одомашнення невибагливих істот. Всього виділяють понад 20 видів саморасселяющихся гризунів основної породи степового хом’яка (звичайного).

На фото степової хом’як

Це невелика тварина до 35 см завдовжки, з щільним тілом, великою головою на короткій шиї. Хвіст досягає 5 см. Вага в середньому до 600-700 гр. Маленькі вушка, вусики на мордочці і виразні чорні очі у вигляді великих намистин створюють милий вигляд пухнастого колобку на коротких лапах з пальцями, озброєні короткими кігтиками для риття ям і нір.

Звірятко захищений гострими і міцними зубками, які оновлюються протягом усього життя. Шубка хом’ячка складається з волосяний основи і щільного підшерстя, забезпечує захист навіть в мінусові холодні дні. Забарвлення шерсті найчастіше буває жовтим або бурим, рідше зустрічаються триколірні плямисті, чорні і білі особини.

Існує більше 40 виведених різновидів з відтінками рудого, помаранчевого і сірого кольору, плямами різних форм та місць розташування. Ареал поширення тварин хом’яків широкий унаслідок їх невибагливості. Він може адаптуватися практично скрізь: гірські місця, степу, лісосмуги, передмістя, — в норах ховається від ворогів та непогоди.

Дивіться також:  Цокор тварина. Спосіб життя і середовище проживання цокора

Головна умова існування – наявність кормів. Тварини дуже люблять території вздовж хлібних ланів, часто свої нори мають прямо на ріллі. Різні пестициди, гербіциди в обробці землі змушують звірків залишати житла і переселятися в інші місця. Поселення людей ваблять великою кількістю їжі, тому сараї і дворові споруди з запасами степові мешканці часто відвідують.

Особливістю хом’яків є їх дивовижна запасливість. Нори досягають гігантських розмірів порівняно з розмірами тварин: до 7 м завширшки і до 1,5 м в глибину. У сховищах вага накопиченого корму в сотні разів перевищує вагу середнього за розміром хом’яка.

Спеціальні защічні мішки у вигляді еластичних складок шкіри дозволяють переносити за рахунок збільшення обсягу в кілька разів до 50 гр кормів. Фермери зазнають збитків від хомячьих грабежів. Розроблені цілі системи протистояння навалам гризунів. Вони самі теж є об’єктом полювання в природі для хижих птахів і сов, горностаїв і тхорів.

Характер і спосіб життя

За своїм характером хом’яки – одинаки, агресивно налаштовані проти всіх, хто посягає на їх територію. Вони охороняють свої володіння розмірами до 10-12 га. Розміри противника не мають значення, відомі випадки нападу гризунів на великих собак.

Якщо родинні гризуни тікають від зустрічі з людиною, степові хом’яки можуть напасти. Укуси гризунів болючі, можуть внести зараження багатьма хворобами, що залишають рвані рани.

Нещадність проявляється навіть до своїх особинам. Більш слабким не піти живими від міцних і зубастих родичів, якщо ті вважатимуть противником в шлюбне час або просто помітять небажаного гостя у своїх запасів. Активність тварин проявляється у сутінковий час. Хом’яки – нічні тварини. Вдень вони ховаються в норах, набираються сил для безстрашної полювання.

Дивіться також:  Тарбаган бабак. Спосіб життя і середовище проживання тарбагана

Глибинні житла розташовані на 2-2 метра під землею. Якщо грунт дозволяє, то хом’як максимально піде в товщу землі. Житлова камера облаштована з трьома виходами: дві «двері» для зручності переміщення, а третя веде до комори з запасами для зимової життя тварин.

Хом’як користується накопиченими кормами тільки в голодне морозний час і на початку весни. В інші часові сезони харчування складається з кормів зовнішнього середовища. Над норами завжди лежать вириті купки землі, присипані лушпинням від зерен. Якщо біля входу накопичилася павутина, то житло кинуто, хом’яки тримають будиночки в чистоті.

Не всі хом’яки впадають в сплячку, деякі види навіть біліють, щоб вилазки по сніговому покриву були малопомітні. Ті, які сувору погоду перечікують в неглибокому сні, періодично не сплять, щоб підкріпитися накопиченими запасами. Коли земля починає прогріватися, в лютому, березні або на початку квітня, настає час остаточного пробудження.

Але перед тим, як вийти остаточно, хом’як ще поласувати припасами, набереться сил, а потім відкриє входи і виходи нори. Спочатку з’являються з нір самці, а трохи пізніше самки.

Миролюбні відносини між ними встановлюються тільки на шлюбний період, в іншому вони існують на рівних. Дивовижна здатність хом’яків добре плавати. Вони роздувають свої защічні мішки як рятувальний жилет, який тримає їх на воді.

Харчування хом’яка

Раціон гризунів різноманітний і залежить від регіону проживання. У полів будуть переважати зернові культури, біля житла людини – овочеві та плодові корму. Нерідкі випадки нападу хом’яків на молодих курчат, якщо їх немає кому захистити.

По дорозі до городів або садам тварини не відмовляться від дрібних комах і дрібних тварин. У живленні переважають рослинні корми: кукурудзяні зерна, картопля, стручки гороху, кореневища різних трав і невеликих чагарників.

Дивіться також:  Скільки живуть морські свинки?

Поруч з житлом людини хом’яки їсть все підряд, він відмінний браконьєр. Від таких сусідів жителі завжди намагаються позбавлятися. Чому б не харчувалися хом’яки, запаси на зиму збираються з різних зерен і насіння рослин.

Розмноження та тривалість життя хом’яка

Хом’яки швидко і активно розмножуються за рахунок того, що у самця буває кілька сімей. Якщо він переможений сильним родичем у шлюбному суперечці, то у нього завжди знайдеться інша самка для продовження роду.

Потомство народжується кілька разів на рік, кожен послід складається з 5-15 дитинчат. З’явилися сліпими і лисими, хом’яки вже мають зуби, а на третій день вкриваються пушком. Через тиждень вони починають бачити. Спочатку живуть у гнізді під пильним контролем матері.

Самка може проявити турботу про чужих малюків. А от дітки, якщо не візьмуть підкидька, то можуть його задавити. В природі звірі живуть недовго, до 2-3 років. У неволі при хорошому догляді термін життя домашніх тварин хом’яків збільшується до 4-5 років.

Цікаво, що маленькі дитинчата, 1-2 місяців від роду, потрапляючи в домашній світ людей, агресивністю не відрізняються. Купити хом’яка для дитини можна безбоязно, тільки потрібно пам’ятати, що його швидкий відхід може стати психологічною травмою.

У той же час навіть дітям корисно розрізняти хом’яка Нормана з популярного мультика і жива істота зі своїми потребами та характером.

Ручні і грайливі хом’яки, наприклад, джунгарських — принесуть радість і пожвавлення в будь-яку сім’ю. Але маленький степової житель вимагає турботи і уваги до своїх потреб. Хом’ячок може стати улюбленцем як дітей, так і дорослих.

Back to Top