Птах ходуличник володіє довгими ногами рожевого кольору, які дуже сильно відрізняють її від усіх інших видів пернатих.

Тіло її має довжину приблизно 40 см, і воно повністю вкрите пір’ям білого кольору. Крила є темним забарвленням, й вони виступають за лінію хвоста.

На голові ходуличник птах має чорне забарвлення у вигляді невеликої шапочки. У самців і самок цей забарвлення трохи відрізняється між собою, так як у жіночої статі вона є світліше. Розмах крил становить приблизно 75 см. А ще самки менші за розмірами самців.

Особливості та середовище ходуличника

На фото ходуличника дуже легко відрізнити від усіх інших птахів. Адже він має найдовші ноги.

Така особливість будови його тіла вибрана не випадково, так як птиці протягом усього його життя доводиться постійно ходити по мілководдю, вишукуючи для себе їжу з допомогою тоненького дзьоба.

Як правило, ходуличник мешкає на річці Дон, в Забайкаллі і Примор’я. Також її можна зустріти в Африці, Новій Зеландії, Мадагаскарі, Австралії та в країнах Азії.

Досить часто цю птицю можна помітити повільно пересувається на лиманах, солонуватих озерах чи на різних річках.

Довгі ноги птиці є важливим пристосуванням, яке дає можливість їй відходити далеко від берега в пошуках наживи.

За своїм зовнішнім виглядом ходуличник дуже сильно схожий на птахів, які відносяться до ряду голінастих. Крім того, він нагадує чорного і білого лелеку, тільки за розмірами трохи менший.

Ходуличник вважається одними з товариських видів птахів. Адже коли в інших з’являється пташенята, вони стають більш агресивними, а ці, навпаки, входять у колонію до іншим птахам.

Дивіться також:  Орлан птах. Спосіб життя і середовище проживання орлана

Характер і спосіб життя ходуличника

Ходулочники є перелітними птахами, які повертаються в рідні краї приблизно у квітні. Вони постійно залишають на піску сліди, за якими можна легко визначити їх присутність на даній території.

Такі сліди є великих розмірів, а лапи в них трипалі, розмір яких складає 6 див. Самі пальці довгі, а між 3 і 4 пальцем є невелика перетинка.

Пересувається кулик ходуличник своєрідно, роблячи досить великі кроки на відстані 25 див При цьому вони повністю спираються не на саму ступню, а саме на пальці, залишаючи за собою сліди.

Голос у них досить голосний у вигляді «кік-кік-кік». Пересуваючись уздовж берега, вони постійно терзають довгі махові пір’я, завдяки чому можна швидко визначити їх вид.

Ці птахи ведуть денний спосіб життя, при якій велику частину часу знаходяться в околицях води. Крім того, вони можуть непогано плавати (особливо пташенята) і навіть пірнати.

Харчування ходуличника

Дуже багатьох цікавить питання, чим харчується ходуличник? Виявляється, харчування їх своєрідне. У пошуках їжі вони настільки сильно своєю головою занурюються під воду, що на поверхні видно тільки хвіст.

За допомогою дзьоба вони намагаються знайти водних клопів, мотиля. На землі він їжу не шукають, адже всі пристосування з пошуками їжі пов’язані у них з водою.

Великим плюсом в харчуванні ходуличника є досить довгі ноги, за допомогою яких він може легко діставати комах з великої глибини, на яку інші птахи не можуть її дістати.

Вони досить часто люблять ласувати деякими рослинами, личинками, плаваючими жуками і навіть пуголовками. На суші вони теж можуть харчуватися, але часом це зробити досить проблематично, з-за того, щоб потрібно постійно згинати ноги в колінах.

Дивіться також:  Птах-чайка. Спосіб життя і середовище проживання чайки

Якщо запитати, на що схожий дзьоб ходуличника, то можна сміливо відповісти, що на звичайний пінцет, який дозволяє легко ловити дрібних комах у воді і на її поверхні.

Розмноження та тривалість життя ходуличника

Даний вид птахів не любить самотність. Під час розмноження вони утворюють невеликі колонії, де може перебувати кілька десятків пар.

Одиночне гніздування можна помітити дуже рідко. Гніздування досить часто відбувається з іншими видами пернатих.

Сусіди часто живе дуже мирно, але при виникненні ворогів, всі птахи беруть участь у захисті своєї колонії. Самі гнізда встановлюють недалеко від води, навіть поряд з іншими птахами.

У ямку кулик складає гілки, залишки різних рослин і стебла. Якщо з якихось причин перша кладка була поламана або затоплена водою, досить часто вони відкладають другу. Однак загальний успіх розмноження їх дуже малий і становить від 15 до 45%.

Ходулочники розбиваються на пари приблизно в квітні або травні. Активними є саме самки, ніж самці. У середньому, рідкісна птиця ходуличник відкладає по чотири яйця, які мають розміри 30-40 мм

Десь в кінці весни або на початку літа самка починає відкладати свої яйця, на яких пізніше буде сидіти близько чотирьох тижнів. Тільки після цього пташенята вилуплюватися з яєць, і починати жити своїм життям. Виводок захищають одночасно обидва батьки.

Перші тижні життя пташенят є тихими. Під час цього періоду, їм потрібно добре харчуватися, щоб швидше зростало пір’я.

Ближче до місяця вони починають вчитися літати і стають самостійними у всьому, особливо в пошуку їжі. Молоді птахи до відльоту мають буре забарвлення пір’я, яке пізніше змінюється.

Дивіться також:  Лорі папуга. Спосіб життя і середовище проживання папуги лорі

Вони досить швидко розвиваються і досягають ваги до 220 грам. Статевозрілими ці птахи стають на два роки, а ось тривалість їх життя становить дванадцять років.

Кулики є дуже турботливими батьками. Якщо до гнізда наближається якась небезпека, то кулик швидко злітає і намагається своїми криками відвернути увагу непроханого гостя, відводячи ворога подалі. Вони готові навіть наражати себе на небезпеку, захищаючи при цьому своїх пташенят.

Останнім часом кількість ходулочников різко скорочується, через освоєння людьми нових територій і пересихання водойм, де кулик веде пошуки живлення для себе.

Також досить часто гинуть їх для кладки яєць з різних на те причин. А ще багато вмирають з-за браконьєрства мисливців, які їх відстрілюють під час перельотів.

Зараз ходуличник занесений в Червону книгу, як рідкісний вид птахів, яких у світі залишилась невелика кількість.

Back to Top