Харза (відома також як усурійська куниця або желтогрудая куниця) – це ссавець хижа тварина, що відноситься до сімейства куницевих, причому воно є найбільшим видом серед даного роду і відрізняється найбільш яскравою і незвичайною забарвленням.

Особливості та середовище харзи

Тіло харзи є дуже гнучким, м’язистим і витягнутим, з довгою шиєю і середнього розміру головою. Мордочка у неї загострена, а вуха – невеликого розміру відносно голови.

Довжина хвоста тварини – приблизно дві третіх від загальної довжини тіла, лапи з широкими ступнями і гострими кігтями. Вага коливається в діапазоні від 2,4 до 5,8 кг, самці звичайно крупніше самок на третину, іноді навіть на половину.

Забарвлення тварини є надзвичайно строкатою і відрізняється від забарвлення інших родичів різноманіттям відтінків. Морда і верхня частина голови зазвичай чорного кольору, нижня частина голови, включаючи щелепи мають біле забарвлення.

Вовна, розташована на тулубі харзи – темно-золотистого відтінку, що переходить у бурий до лап і хвоста. Молоді особини мають світлий окрас, який з віком стає значно темніше.

Харзу можна зустріти на Великих Зондських островах, Малайському півострові, в Індокитаї або передгір’ях Гімалаїв. Поширена вона також на території Індії, Ірану, Пакистану, Непалу, Туреччини, Китаю та Корейського півострова.

Афганістан, Дагестан, Північна Осетія, острова Тайвань, Суматра, Ява, Ізраїль і Грузія входять в ареал проживання цих хижаків з родини куницевих. У Росії харза мешкає в Амурській, Красноярському, Краснодарському і Хабаровському краї. На сьогоднішній день желтогрудая куниця з’являється і в Криму (вже не раз була помічена в околицях Ялти і Масандри).

Тварина харза дуже любить селитися в безпосередній близькості від води. Такий рідкісний вид, як нилгирская харза, зустрічається виключно в південній частині Індії, тому побачити їх можна тільки побувавши в непрохідних районах цієї країни або подивившись фото харзи в інтернеті.

Дивіться також:  Мавпа ревун. Спосіб життя і середовище проживання мавпи ревун

Характер і спосіб життя харзи

Харза селиться переважно в диких лісових масивах з високостовбурними деревами. У жарких країнах вона перебирається ближче до болотистих місцевостях, а в передгірських територіях мешкає в ялівцевих заростях і чагарниках, захованих між кам’янистими розсипами. Харза уникає людей і намагається селитися подалі від міст і сіл. Холодних і засніжених районів вона також не балує своєю присутністю.

На відміну від інших різновидів куниць, це тварина не прив’язане до певної території і рідко веде осілий спосіб життя, за винятком самиць хорзы під час виношування потомства і періоду лактації.

Оскільки харза– куниця хижа, під час пошуків видобутку вона проходить на добу до двадцяти кілометрів, а для відпочинку вибирає такі притулку, як ущелина в скельній породі або дупло високого дерева, розташованого в буреломі, недоступному для проникнення людини. Вважається, що уссурійські куниці практично ніколи не прив’язується до постійних осель, вважаючи за краще вести кочевнический спосіб життя.

Харза пересувається переважно на землі, хоча і на великій висоті відчуває себе цілком вільно, вільно піднімаючись по гладеньких стовбурах дерев і здійснюючи стрибки між ними на відстані до десяти метрів. Полюють уссурійські куниці в основному групами (звичайно від трьох до п’яти особин), саме тому їх вважають соціальними тваринами.

У такому разі їх ролі в процесі полювання розділяються: одні заганяють здобич у пастку, в якій її вже чекають інші «соратники». Під час погоні вони постійно видають звуки, схожі з гавкотом собак, що по всій видимості має координаційну функцію. Желтогрудые куниці також можуть утворювати сімейні пари і організовуються в групи не тільки для полювання, але і для спільного відпочинку.

Дивіться також:  Лангур мавпа. Спосіб життя і середовище проживання мавпи лангур

Харчування харзи

Як вже згадувалося вище, харза є хижаком, і хоча потенційно вона вважається всеїдним звірятком, основний раціон її харчування майже на 96% складається з тваринної їжі.

Харза може харчуватися як невеликими гризунами, білками, енотовидными собаками, соболями, зайцями, фазанами, рябчиками, різною рибою, молюсками, комахами, так і порівняно великими тваринами, такими як кабани, козулі, лосі, олені і изюбри.

З рослинної їжі харза воліє фрукти, горіхи і ягоди. Любить усурійська куниця поласувати і медом, опускаючи свій хвіст в бджолиний вулик і потім облизуючи його.

У холодну пору року звірі збиваються в групи для спільного полювання, з приходом весни харза переходить на самостійний промисел і займається добуванням їжі самостійно.

Хоча раціон харчування у желтогрудых куниць досить великий, від дрібних гризунів і плямистих оленів до кедрових горішків і різноманітних ягід, в особливій пошані у них кабарга, яку вони нерідко заганяють в русло замерзлої річки для того, щоб тварина втрачало координацію рухів, перебуваючи на слизькій поверхні, і відповідно ставала легкою здобиччю харзи.

Розмноження та тривалість життя харзи

Період розмноження уссурійських куниць припадає на серпень. Самці зазвичай б’ються за самок, устаивая за них бої. Вагітність самки протікає протягом 120 днів, після чого вона знаходить собі надійне укриття, де і приносить потомство у кількості від трьох до п’яти дитинчат.

Турбота про новонароджених також здебільшого лягає на материнські плечі, самка не тільки вигодовує потомство, але й навчає його полюванні та іншим хитростям, необхідним для подальшого виживання в дикому середовищі.

Дитинчата проводять час разом з матір’ю приблизно до наступної весни, після чого залишають батьківське гніздо. Статевої зрілості самки харзи досягають у віці двох років.

Дивіться також:  Шерстокрыл тварина. Спосіб життя і середовище проживання шерстокрыла

Желтогрудые куниці – тварини соціальні і утворюють сімейні пари, які не розпадаються на протязі всього життя. Оскільки в природному середовищі у харзи практично відсутні вороги, то вони є своєрідними довгожителями і доживають до п’ятнадцяти – двадцяти років, а то й більше.

Купити харзу досить проблематично, тим більше що це тварина відноситься до рідкісних і включено до переліків міжнародної торгівлі зникаючими видами, куди простіше знайти фото харзи в мережі інтернет і не виривати цю кочующую куницю з природного середовища існування.

Back to Top