Особливості та середовище гуменника

Дикий гусак гуменник, його особливості, спосіб життя і заходи щодо охорони цієї птиці розглянемо в цій статті. Одним з цікавих представників дикого тваринного світу пернатих є гуменник. Птах відноситься до загону гусеподібных.

При поверхневому погляді може здатися, що це звичайний сірий гусак. Але при уважному розгляді відмінностей можна помітити досить. Розміри таких птахів значно більший: самці вагою часто перевищують 5 кг, правда самки зазвичай дрібніше.

Як можна переконатися на фото гуменника, дзьоб цих створінь має чорний колір, виділяючись помаранчевої смужкою, що проходить вздовж посередині, а пір’я черева відрізняються білою гамою кольорів.

Цей вид пернатих поділяється вченими на кілька підвидів гусей гумеників, сірий з буруватим відтінком – звичайний колір їх оперення відрізняється в основному за інтенсивністю забарвлення.

Улюблені місця гніздування у них теж різні, як і деякі інші ознаки. Сприятливий час року ці перелітні птахи воліють проводити у північних областях материка Євразія, поширюючись від території Гренландії аж до Далекого Сходу.

На зимівлю прагнуть переміститися в більш теплі країни Європи. А також перечікуючи люті холоди, гуменники живуть далі на схід аж до окремих областей Японії та Китаю.

Звичайним середовищем цих пернатих є простори тундри, де живуть гуменники, заселяючи береги водойм, лісові гірські струмки і озера, порослі мохом болотисті місцевості і долини річок.

Короткоклювый гуменник вважається одним з підвидів описуваного нами виду птахів. Ці пернаті по своєму зовнішньому вигляду відрізняються рожевим кольором кінцівок і смужки на значно скороченому дзьобі, а також більш світлими відтінками оперення. Довжина тіла цих пернатих становить близько 70 см, а маса – приблизно 2,5 кг, в деяких випадках трохи більше.

Більш значними є птахи підвиду лісових гумеників. Розміри їх у деяких випадках доходять до 90 см, а маса до 4,5 кг. Колірна гамма оперення з бурими і вохристими відтінками, темні боки, черево біле. Як і всі представники цього виду, лісовий гуменник має двоколірний дзьоб.

Дивіться також:  Качка мулард. Спосіб життя і середовище проживання качки мулард

Характер і спосіб життя гуменника

Будучи водоплавної птахом, гуменник в той же час не сильно прив’язаний до водної середовищі. Плавають вони зазвичай під вечір, а весь день проводять на суші, де почувають себе просто чудово, швидко пересуваючись і стрибаючи серед лугів.

І навіть при виникненні небезпеки, гуменники швидше пустятся в стрімке втеча, ніж кинуться для порятунку у воду, незважаючи на те, що відчувають там себе вільно, відмінно плаваючи і пірнаючи.

Линяють ці пернаті лише одного разу в рік, а відбувається це зазвичай у період вирощування пташенят. В такі моменти птиці прагнуть разом зі своїми дитинчатами переселитися в глухі місця і досить важкодоступні, в основному облюбовувавши для свого розміщення луки з невисокою травою.

При цьому птахи намагаються триматися великими зграями, а місця їх проживання, як правило, ревно охороняються гусячої вартою. Першими починають линяти молоді особини, а цей процес у більш зрілих птахів відбувається дещо пізніше.

Харчування гусака гуменника

Рослинна їжа для цих пернатих складає основу їх раціону. У нього входять зелень, трави і ягоди найрізноманітніших рослин, розташовані на невеликій висоті від землі.

Здійснюючи осінні перельоти, дикі гуси мають можливість влаштовувати стоянки в місцях, багатих підходящим для них харчуванням: на хлібних і рисових полях, а також на інших плантаціях і городах. Швидко підростаючі пташенята вживають в якості харчування і тваринну їжу: молюсків, ікру риб, різних дрібних комах.

Збираючись в місцях годівлі великими зграями, ці птахи видають багато шуму, а голоси гумеників можливо почути на відстані кількох сотень метрів.

Наблизитися на незначну відстань до пасеться птахам абсолютно неможливо, так як зграю в такі моменти завжди охороняють пильні вартові. Ними, як правило бувають зрілі досвідчені члени зграї.

Дивіться також:  Птахи Казахстану. Описи, назви й особливості птахів Казахстану

А в разі небезпеки вони видають гучні тривожні попереджуючі звуки. Голос гуменника нагадує гоготание сірого гусака і гортанно озвучується пернатими в різних варіаціях.

Розмноження та тривалість життя гуменника

Гніздів’я гумеників можна виявити практично по всій території нашої країни, що тягнеться серед лісів тундри, що включає в себе холодні острова, вкритого вічними льодами океану півночі.

У місця, облюбовані для вирощування пташенят, такі птахи прилітають ранньою весною, у той час, коли крижані брили і поклади снігу, що залишився після зими ще неостаточно розтанули.

І саме в цей період в небі можна спостерігати клини летять цих зграй диких гусей. Вибираючи сухі місця посеред тундри, на купинах, горбах і пагорбах недалеко від водойм, на ділянках, порослих рідкісним верболозом і мохом, пернаті, розділившись на пари, починають облаштовувати свої гнізда.

Це моногамні птахи. Приступаючи до свого будівництва, птахи ретельно втоптують, обраний ними, ділянка. Потім виривають у нього маленьке заглиблення. Далі приступають до спорудження гнізда, використовуючи в якості матеріалів залишки торішньої рослинності.

А самка обкладає стінки будинку для майбутніх пташенят пір’ям і пухом із власного тіла, які вона акуратно вищипує. Самець же у всьому допомагає своїй подрузі від самого початку будівництва, а також далі у вирощуванні та вихованні дитинчат.

Він служить захистом та охороною свого сімейства, перебуваючи весь час у безпосередній близькості і попереджаючи про небезпеку. У разі виникнення неприємних ситуацій, у гніздовий період птахи стають більш обережними. А при появі ворогів не кидаються у втечу, замаскувавшись і зачаївшись непоміченими на тлі навколишнього пейзажу тундри.

Яйця майбутніх пташенят, яких звичайно буває до 6 штук, самка починає відкладати приблизно через три тижні після прильоту птахів в місця гніздування. Такі яйця важать трохи більше 10 грам і мають палевий відтінок, прикрашені візерунком в цяточку.

Дивіться також:  Білий журавель-птах. Спосіб життя і середовище проживання білого журавля

Незабаром після того, як вилупилися дитинчата, зігрілися та обсохнули все сімейство пернатих залишає гніздо і переселяється на острови або до долини річок, розташовані неподалік від багатих заростями трави та чагарниковою рослинністю лук.

Маленьких пташенят в таких місцях легше ховатися від своїх ворогів. У міру швидкого зростання дитинчат, батьки все більше прагнуть перемістити їх ближче до водойм. У природі ці птахи живуть не більше 20 років, але при вмісті в неволі здатні прожити значно довше.

Охорона гуменника

Гуменник по праву вважається найбільшим дикою гускою вітчизняної фауни. Для завзятих мисливців цей вид пернатих вважається рідкісною здобиччю. Незважаючи на широкий ареал проживання, популяція птахів зовсім не є значною.

Однак, полювання на гуменника офіційно дозволена. Найкращою тактикою для мисливців буває вистежування місць годівлі цих птахів, куди вони злітаються великими зграями.

Мисливці часто використовують манок на гуменника та поводження з ним є справжнім мистецтвом. Якщо неправильно ним скористатися, що очікуваний ефект може виявитися зовсім протилежною.

А обережні птахи, відчувши небезпеку виявляться недосяжною здобиччю для мисливця. В якості приманки досвідчені мисливці часто використовують опудало гусака гуменника, купити яке зовсім неважко в спеціалізованих магазинах або через інтернет.

Однак, полюючи, зовсім не слід забувати про охорону природи. А смачне м’ясо цих пернатих зовсім не є підставою для їх знищення. Приміром, верхнеамурская популяція цього виду терпить різке значне скорочення.

Тяжке становище цієї птиці в інших регіонах потребує ретельного вивчення та вжиття заходів з охорони пернатих тварин. Крім інтенсивного полювання, на чисельність популяції значно впливають також екологічні фактори і умови середовища їх проживання, зміни, пов’язані з діяльністю людей. В даний час дикий гусак гуменник включений в Червону книгу.

Back to Top