Ведмідь губач — це абсолютно унікальний вид ведмедів, що представляє рід Melursus. Губач має на стільки своєрідний зовнішній вигляд і веде стільки відмінний від звичного ведмедям спосіб життя, що його виділили в окремий рід.

У ведмедя досить довге і дуже рухливе рило, яке незмінно привертає увагу, якщо поглянути на фото губача, то можна в цьому переконатися. Губи ведмедя голі і здатні випинатися в деяку подобу трубочки або хоботка. Саме ця властивість і дало ведмедю настільки дивна і забавна назва.

Ведмідь губач не великий у розмірах або масі. Довжина тіла зазвичай до 180 см, Хвіст додає ще 12 сантиметрів у холці зростання ведмедя дотягує до 90 см, а вага не перевищує 140 кг.

А розміри самок і того менше — приблизно на 30 — 40%. В іншому губач — ведмідь, як ведмідь. Тіло міцне, ноги високі, голова велика, лоб плоский, важкий, морда видовжена.

Довгий косматящийся чорний хутро створює враження неохайною гриви. Деякі ведмеді мають шерсть рудуватого або бурого забарвлення, але найчастішим все ж залишається глянсовий чорний колір. Морда і нів у ведмедів губачей брудно-сірі, а на грудях красується пляма світлою, білої вовни, схоже на букву V або Y.

Особливості та середовище губача

Губачи мешкають в тропічних і субтропічних гірських лісах Індії, Бангладеш, Бутану, Непалу і Шрі-Ланки аж до Гімалайських гір, де його так і називають — “гімалайський ведмідь губач”.

Цей вид ведмедів воліє селитися саме в гірській місцевості, прихованої від більшості людських очей. В низинних районах зустріти ведмедя губача практично неможливо, але і на дуже велику висоту вони теж не забираються.

Дивіться також:  Тварини Антарктиди. Опис і особливості тварин Антарктиди

Характер і спосіб життя ведмедя

Мешкає губач веде переважно нічний спосіб життя, вдень відсипаючись у заростях високої трави, кущів або в прохолодних тінистих печерках.

Хоча вдень можна зустріти прогулюються самок з ведмежатами, яким доводиться переходити на денний спосіб життя, щоб уникнути зустрічей з нічними хижаками.

Під час сезону дощів активність ведмедів різко і сильно знижується, однак у сплячку вони все одно не впадають. Нюх ведмедів даного роду можна порівняти з нюхом собаки-шукачі, цим компенсуються слабо розвинені слуховий і зоровий апарати.

Цим користуються багато дикі хижаки, без праці підкрадаючись до необережним ведмедям з підвітряного боку. Однак ведмедів губачей не можна назвати легкою здобиччю.

Незграбний і трохи безглуздий вигляд не повинен обманювати природних ворогів ведмедя — губач здатний розвивати швидкість, що б’ють всі світові людські рекорди.

Так само губач є відмінним скелелазом, запросто забираючись на високі дерева, щоб поласувати свіжими, соковитими плодами, хоча і не застосовує даний навик під час відходу від загрожувала йому небезпеки.

Природними ворогами губачей є виключно великі хижаки. Нерідко люди ставали свідками боротьби ведмедя губача проти тигра чи леопарда.

Хоча самі ведмеді вкрай рідко проявляють агресію і нападають тільки в тому випадку, якщо потенційно загрозливий їм звір підійде занадто близько.

Харчування

Ведмідь губач абсолютно всеїдний. З однаковим задоволенням він може насолоджуватися стравою з комах і личинок, рослинною їжею, равликами, яйцями з розорених їм гнізд, а так само знайденої на своїй території падаллю.

За підтверджує застарілі стереотипи про ведмедів любов до меду цей вид заслужено отримав назву — Melursus, або «медовий ведмідь». У літні місяці дозрівання фруктів, соковиті і свіжі плоди можуть становити добру половину всього раціону ведмедя губача.

Дивіться також:  Бородавочник тварина. Спосіб життя і середовище проживання бородавочника

В інший час самому кращою і легкодоступною їжею для нього є різні комахи. Губачи так само не гребують заходити в людські поселення і розоряти посадки цукрового очерету і кукурудзи.

Великі гострі кігті ведмедя серповидної форми дозволяють йому чудово лазити по деревах, розривати й руйнувати гнізда термітів і мурах. Витягнута морда і вміння складати губи в подобу хоботка так само сприяють добування на вечерю колоніальних комах. Для захисту від уїдливих членів видів ніздрі ведмедя володіють здатністю довільно змикатися.

Зуби дрібні, причому два центральних верхніх різця відсутні, створюючи прохід, продовжує «трубку» з витягнутих рухомих губ. Порожнє небо і дуже довгий язик, придбані в хоте еволюції є відмінним підмогою, дозволяючи добувати їжу з найбільш вузьких щілин.

Зазвичай губач спочатку з силою видуває весь бруд і пил з комах гнізд, а після цього з такою ж потужністю всмоктує в себе живильний видобуток, використовуючи трубочку з губ. Весь цей процес є дуже гучним, іноді звуки полює таким чином ведмедя чути на відстані до 150 м, і привертають увагу мисливців.

Розмноження та тривалість життя ведмедя губача

Періоди розмноження ведмедів губачей відрізняються в залежності від місця проживання конкретної особини. Наприклад, в районі Індії цей період проходить з травня по липень, а на Шрі-Ланці протягом усього року.

Вагітність у ведмедів цього виду триває 7 місяців. За один раз самка народжує 1 — 2, рідко 3 дитинчат. Тільки через 3 тижні у молодняку розкриються очі. Виходити з свого будинку-притулку ведмежата з матір’ю почнуть лише через 3 місяці, і продовжать жити під материнською опікою приблизно до 2 — 3 років.

При необхідності перенести куди-небудь своє потомство, мати зазвичай садовить їх до себе на спину. Цей спосіб пересування використовується не залежно від розмірів малюків аж до тих пір, поки не прийде час юному поколінню жити самостійно.

Дивіться також:  Кволл тварина. Спосіб життя і середовище проживання кволла

Вважається, що батьки не беруть ніякої участі у вирощуванні та вихованні власного потомства, однак деякі вважають, що при загибелі матері батько покладає на себе всі обов’язки по захисту і вирощування молодих ведмежат.

В умовах неволі при хорошому утриманні та догляді ведмеді губочи доживали до 40 років, а за тривалістю життя в природному середовищі існування точних даних немає.

Протягом століть ведмедів губачей піддавали винищення з-за шкоди, що наноситься ними плантацій цукрової тростини, кукурудзи та іншого. На даний момент цей вид занесений в міжнародну Червону Книгу, як вид, що знаходиться під загрозою.

Back to Top