Гривистий вовк або довгоногий хижак Південної Америки

Гривистий вовк – це дуже цікава особина фауни, яка відноситься до сімейства псових. Він має дуже вишуканою зовнішністю, яка нагадує лисицю, ніж вовка.

Але, з лисицею даного вовка нічого не зв’язує, немає родинного зв’язку між ними. Навіть зіниця у них не вертикальний, як у лисиць. Існує думка, що цей вовк стався від сімейства псових. Гривистий вовк родом з Південної Америки.

Середовище проживання гривистого вовка

Гривистий вовк живе в чагарникових і трав’янистих рівнинах, а також на околицях боліт. Не зустрічається в горах. Мешкає в населених місцевостях дрібними гризунами та дрібними тваринами, на яких він полює і годує себе і своє потомство.

Опис гривистого вовка

Цей хижак має досить-таки стрункими ногами. Вони в нього довгі й тоненькі. Можна сказати «фотомодель». Але, незважаючи на довжину своїх ніг, вовки не наділені здібностями швидкого бігу.

Можна сказати, що довгі ноги йому дано не для краси, а саме для виживання в природному середовищі. Але, зате, вовк, завдяки свої довгим ногам, все бачить здалеку, де видобуток, а де чекає його небезпека у вигляді людини.

Ноги вовка – це його дуже цікава особливість і, можна сказати, дар згори. Швидше за все, саме про цього вовка прислів’я: «Вовка ноги годують». Адже завдяки саме їм, вовк все бачить.

Волосяний покрив у хижака дуже м’який. Морда і шия у нього витягнуті, як раз-таки нагадують зовнішні ознаки лисиці. Груди плоска, хвіст короткий, вуха стоячі. Вовна має густу і м’яку.

На фото гривистий вовк

А забарвлення – рудо-коричневий. Підборіддя і кінець хвоста – світлі. Ноги у них темні. Навколо шиї шерсть набагато довше, ніж по тілу. Якщо вовк наляканий або намагається налякати, то ця загривочная шерсть встає дибки.

Дивіться також:  Намбат тварина. Спосіб життя і середовище проживання намбата

Звідси і пішла назва «Гривистий вовк». У цього хижака 42 зуба, як у сімейства псових. Голос у цього звіра дуже різноманітний, він змінюється в залежності від ситуації. Спілкуються вовки довгим, гучним і протяжним виттям, відганяють і лякають суперників бурчанням дуже глухим, а на заході сонця вони просто голосно гавкають.

Довжина тіла близько 125 сантиметрів. Хвіст – близько 28 – 32 сантиметрів. Вага даного звіра досягає близько 22 кілограмів. Живуть зазвичай гривистые вовки близько 13 – 15 років. Максимальний вік – близько 17 років. Поширена серед таких тварин хвороба як чума (вона також поширена серед псових).

Спосіб життя гривистого вовка

Гривистые вовки, як і всі їхні побратими, зазвичай ведуть нічний спосіб життя. Полюють вони, в основному, вночі. Вдень вони відпочивають. Їх дуже складно побачити, так як вони знаходяться на межі винищення і бояться показуватися на очі людині. Лише у виняткових випадках вони можуть здатися.

Полювання триває досить тривалий час – хижак сидить у засідці, чекає свою здобич і підбирає самий відповідний момент для нападу. Великі вуха дуже добре допомагають йому почути видобуток, де б вона не перебувала, будь то це густа або висока трава, довгі ноги зроблять свою справу, показавши вовкові видобуток.

Хижак передньою лапою стукає по землі, як би лякаючи здобич, а потім миттєвим ривком ловить її. Майже у всіх випадках, він досягає мети, не залишаючи жертві жодного шансу на життя.

Самки і самці в природному середовищі проживають на одній території, але полюють і сплять вони окремо один від одного. Але, коли тварини живуть у неволі, то вони виховують дітей разом.

Дивіться також:  Пампаська кішка. Спосіб життя і середовище проживання пампасской кішки

Самці оберігають свою територію, непроханих гостей вовк чітко ставить на місце. Ці тварини, за своєю натурою, дуже добродушні по відношенню один до одного. Рідко бувають такі випадки, коли хижак нападає на собі подібного.

Вовки, по своїй суті, одинаки і вони не живуть у зграї. Ворогів у вовків немає серед тварин. Але людина є основним ворогом цього хижака. Люди винищують цих тварин з-за того, що вони часті гості в їх сараях.

Харчування

Живляться хижаки переважно дрібними тваринами (птахами, равликами, комахами, яйцями), ковтаючи їжу і зовсім не розжовуючи, так як вони мають досить слабкі щелепи, щоб харчуватися великими тваринами.

Щелепи не настільки розвинуті, щоб ламати і кришити тверду, величезну кістку. Також, вони не проти поласувати домашньою птицею, тим самим налаштовуючи людини проти себе.

Звичайно, такі випадки трапляються рідко, але все-таки трапляються. До великої радості, на людей вони не нападають, ще не було зафіксовано жодного випадку нападу.

Вовк також добродушний і до людини. Крім м’яса, ці тварини їдять і рослинну їжу, вважаючи за краще банани. Також вовки дуже люблять поїдати такий фрукт, як вовча ягода.

Вовча ягода вважається дуже отруйною, але вона допомагає хижакові позбутися багатьох паразитів, які проживають в його організмі. Але, дуже цікавий факт, що в період дозрівання ягід, таких як полуниця, суниця і інших подібних, хижак цілком може включати їх в свій раціон.

Розмноження та тривалість життя вовка гривистого

Спаровуються хижаки у жовтні – лютому, або в серпні – жовтні, в залежності від півкулі і місця проживання. Дуже цікавий факт – вовки, на відміну від псових, не риють ями.

Дивіться також:  Тварини Китаю. Описи, назви й особливості тварин Китаю

На фото гривистий вовк з дитинчам

Вони воліють жити на поверхні. Вагітність у самок триває близько двох місяців. У самки народжується від двох до шести дитинчат. Цуценята народжуються в зимовий час.

Вагітність у самок вовка триває близько 63 днів. Цуценята важать близько 400 грам, і вони розвиваються дуже швидко. Вже на дев’ятий день вони відкривають очі, а на четвертий тиждень вушка починають вставати.

Цуценята дуже грайливі і допитливі. Самці за своїми дитинчатами не доглядають (принаймні такий факт не був жодного разу зафіксований) вся відповідальність за виховання, годування, навчання полюванні лягає на самку гривистого вовка.

На фото дитинчата гривистого вовка

Цікавий факт — діти вовка народжуються з короткими лапами, лапи починають збільшуватися по мірі росту дитини. Таким чином, можна підвести підсумок, що цей звір має багато позитивних якостей, ніж негативних.

Найголовнішою якістю виступає те, що він не нападає а людей. Це дуже миролюбна і цілком адекватне тварина. Шкода, що популяція з року в рік не зростає, а зрадницьки падає. Гривистые вовки знаходяться на межі вимирання, тому цей вид вовка занесений в Міжнародну Червону книгу.

Back to Top