Опис і особливості гребенистого крокодила

Гребенястий крокодил є одним з найбільших і небезпечний представників сімейства крокодиловых. Мешкає гребенястий крокодил, як у морських, так і в річкових водах, він населяє землі, омиваються Тихим або Індійським океанами.

Можна побачити представників в Індонезії, В’єтнамі, на сході Індії та Новій Гвінеї. Рідше хижак проживає в Австралії та на Філіпінах.

Назва «гребінчастий» виникло завдяки 2-м гребенів з шкірних горбів, вони починаються від очей і йдуть до кінця пащі крокодила. Гребені формуються у дорослих особин, у молодняку вони відсутні і утворюються, коли вік крокодила досягає 20 років.

При народженні молодий крокодил не важить 100 грамів, а довжина тулуба 25-35 див. Зате вже до першого року після народження, його вага досягає до 3 кг, а довжина більше 1 м.

Гребенястий крокодил дуже ефектно виглядає не тільки в житті, але і на фото, а все завдяки значним розмірам. Розміри дорослої гребенистого крокодила коливається: 4 – 6 м, а маса більше 1 тонни.

Самки набагато менше, довжина їх тіла від 3 м, а вага самки гребенистого крокодила від 300 до 700 кг. Найбільший хижак був знайдений в 2011 році, довжина гребенистого крокодила становила 6,1 м, а вага більше 1 тонни. Впасти не має губ, вони не здатні щільно зімкнутися.

Все тіло особин вкрите лускою. Крокодил не в змозі линяти, а шкіра його протягом усього життя росте і оновлюється. У молодняку лусочки блідо-жовтого кольору, а тулуб має чорними вкрапленнями.

Шкіра набуває більш темного забарвлення віком 6-11 років. Дорослі ж особини покриті сіро-зеленим лусками, по поверхні їх тіла простежуються світло-коричневі плями. А ось колір їх черева може бути як білим, так і мати жовтуваті відтінки.

Дивіться також:  Уссурійський тигр. Спосіб життя і середовище проживання уссурійського тигра

Хвіст темно-сірого забарвлення. Очі посаджені високо на маківці, таким чином, що якщо придивитися на водну гладь, то з неї буде видно лише очі і ніздрі. Лапи короткі, потужні, з перетинками, темно-сірого кольору, з довгими кігтями, задні лапи більш сильні.

З кінця 1980-х років вид перебував на межі вимирання, їх масово знищували через шкіри, з неї робилися дорогі речі. Вид гребенистого крокодила занесений до Червоної книги, сьогодні за законодавством не дозволяється відловлювати хижаків. Їх чисельність перевалює за 100 тисяч і не загрожує подальшому вимирання.

Спосіб життя і середовище проживання

Гребенястий морський крокодил — хижак, йому не обов’язково потрібна зграя, вони намагаються триматися поодинці. У кожної особини є своя певна територія, її він ретельно стереже від інших самців.

Відмінно орієнтується в морській воді, але постійно живе в прісних водах. З-за свого витягнутого тіла і могутнього хвоста, яким хижак користується в якості керма, він здатний пересуватися у воді зі швидкістю більше 30 км на годину.

Зазвичай вони не поспішають, розвивають швидкість не більше 5 км на годину. Гребенястий крокодил намагається бути ближче до водойм або воді, суша – не їхнє середовище проживання.

У деяких країнах (наприклад, в Африці), особливо в селах немає жодної родини, де б не постраждав чоловік від пащі гребенистого крокодила. У цьому випадки вижити дуже складно, адже пащу хижака замикається так щільно, що розтиснути її неможливо.

Гребенистого крокодила не можна віднести до «милим і приємним» рептиліям, хоч у нього і спокійний характер, він завжди в готовності напасти на жертву або кривдника, який посмів зазіхнути на його зону комфорту.

Однак крокодили досить розумні, вони здатні спілкуватися між собою за допомогою простих звуків, які більше нагадують мукання корови.

Дивіться також:  Камяна куниця. Спосіб життя і середовище проживання камяної куниці

На полювання хижак виходить або рано вранці, або в сутінках, так простіше обчислити жертву і потягти її в воду. Крокодил ретельно спостерігає за жертвою, здатний стежити до декількох годин, чекаючи слушного моменту.

Коли жертва виявилася близько, гребенястий крокодил різко вистрибує з води і нападає. Вдень же воліє відпочивати, гріючись під променями сонця. В особливо жарку погоду крокодил розкриває пащу, охолоджуючи тіло.

Так само вони здатні в посуху виривати яму з водою і впадати у сплячку, тим самим рятуючись від спеки. На суші рептилії не такі спритні, а швидше незграбні й неповороткі, але це не заважає їм полювати, особливо якщо жертва підійшла занадто близько.

Гребнистым крокодила назвали за гребені йдуть від очей до кінця пасти

Харчування

Гребенястий крокодил живиться великими тваринами, в їх раціоні є черепахи, антилопи, варани, худобу. Крокодил здатен напасти на особину багато в чому перевищує розміри його самого.

Молоді крокодили обходяться рибою, безхребетними тваринами. Помітити жертву навіть на далекій відстані йому допомагають рецептори, які є на щелепах. Свою здобич не пережовують, а растерзывают на частини і заковтують.

Перетравлювати їжу допомагають камені, які присутні в шлунку і подрібнюють їжу. Гребенястий крокодил ніколи не буде харчуватися падлом, якщо тільки дуже слабкий і не здатний на полювання.

Так само він не доторкнеться до тухлої їжі. За раз хижак здатний проковтнути половину своєї ваги, велика частина їжі перетравлюється в жир, тому при необхідності хижак в змозі прожити без їжі близько року.

Розмноження та тривалість життя

Підходящим часом для розмноження є сезон дощів, при відсутності сильної спеки і посухи. Гребенястий крокодил відноситься до полігамних рептиліям, його гарем налічується більше 10 самок.

Дивіться також:  Зебра тварина. Спосіб життя і середовище проживання зебри

Самка крокодила відкладають яйця, але спочатку вона облаштовує свого роду височина з листя, гілок або бруду. Висота пагорба від 50 см, а діаметр становить від 1,5 до 2 м, при цьому всередині підтримується постійна температура.

Саме від цього залежить стать майбутнього покоління хижаків: якщо всередині температура вище 32 градусів, то з’являються самці, якщо нижче, то вилупляться самки.

У височину і відкладаються яйця, за раз виводиться від 30 до 90 яєць. Але лише 5% дитинчат виживуть і будуть зростати. Решта стануть жертвами інших хижаків, люблять поласувати яйцями варани і черепахи.

На фото дитинчата гребенистого крокодила

Самка стереже малюків до пори, поки не почується слабкий писк – це сигнал, що пора допомагати дитинчатам, пробиратися на волю. Вона розгрібає гілки, листя, садить в пащу і відносить до водойми, щоб вони звикали до води.

Свої перші півтора року життя діти проводять з самкою, а потім освоюються на своїй землі. Середня тривалість великого гребенистого крокодила більше 65-70 років, хоча деякі вчені стверджують, що рептилії здатні прожити понад 100 років.

Гребенястий крокодил входить в десятку найбільш агресивних і небезпечних хижаків у світі. Однак він ніколи не нападає без причини, він охороняє свою територію, або ж б’ється за здобич.

Back to Top