Яких тільки птахів не бачимо ми в різний час року. Є такі, які живуть поруч з нами, в містах, постійно – взимку і влітку. Є ж перелітні пичуги, які з’являються в наших краях лише на час теплого періоду. До таких належить і дрозд під назвою горобинник.

Опис та зовнішній вигляд горобинника

Горобинник вважається шкідливою птахом – садівники зрозуміють чому. Цей птах із загону горобиних відноситься до сімейства дроздов названа так на честь однойменного чагарнику – горобини, який служить їм улюбленою їжею. Самці та самочки цієї птиці виглядають однаково, важать близько 100-120 грам, розмір їх близько 26-28 див, розмах крил близько 40 див.

Оперення на маківці і зовнішньої частини шиї сива, спинка каштанова, крила і хвіст темні, майже чорні. Грудка світла, з відтінком пісочного кольору і дрібними чорними пір’їнками.

На фото горобинника видно, що погляд у нього ніби завжди трохи незадоволений і птах сердиться, це із-за чорної «підводки» навколо очей. Нижня сторона крил і хвоста біла.

Середовище проживання горобинника

Гніздиться горобинник майже по всій Євразії і в Сибіру. Його гніздування немає в Південній Європі, Іспанії, майже у всій Франції, Англії. На території нашої країни горобинник може гніздитися скрізь по європейській частині, навіть у тундрі.

Коли в середній Європі випадає урожайний рік на лісові ягоди, то дрозд залишається на зимівлю і там. В родючі року зустрічається в північних регіонах Росії, але до середини зими, коли корму стає мало, все ж відлітає на південь. Найчастіше зимує в Південній і Центральній Європі, Малій Азії.

Вибирає узлісся хвойних чи листяних лісів, селиться в місті – в скверах і парках, часто зустрічається на садових ділянках. Раніше цього дрозда рідко можна було зустріти в місті, але зараз він все частіше відвідує улюблені їм кущі горобини, які в достатку ростуть поруч з людиною.

Дивіться також:  Птах питоху. Опис і особливості питоху

З приходом золотої осені дрозди стали прилітати великими зграями, стали селитися все ближче до міст. Спочатку їх бачили на околицях, а зараз ці птахи зустрічаються і в житлових кварталах. Достаток ягід допомагає їм переживати суворі зимові холоди.

В дикому лісі ж селиться в абсолютно різних місцях – близько вирубок, на краю лісу поруч з ріллями і заплавами річок, в гаях серед луків і вигонів. Влаштовувати гнізда у високому лісі поруч з луками і ріллями добре тому, що в низкотравье або трав’яному болоті легше знайти сиру землю для будівництва гнізда, а так само харчування.

Спосіб життя і характер горобинника

Дрозд горобинник , веде осілий, так і кочовий спосіб життя. Це залежить від кліматичних умов проживання та наявності їжі в зимовий час. Ті, хто залишав батьківщину і вилетів на південь, повертаються рано, вже в середині квітня.

На зимівниках і після повернення додому зграї рябинников нараховують близько 80-100 птахів. Прилітаючи, якийсь час птахи залишаються в передмістях, на галявинах, у заплавах річок, там, де вже зійшов сніг, і з’явилося прожиток.

Коли сніг повністю сходить, зграя шукає місце для гніздування. Колонія формується кілька днів. Ядро її складають старі птахи – засновники, досвідчені будівельники гнізд.

Цей «кістяк» займає кращі місця для гнізд, і взагалі визначає місце гніздування всієї колонії, виходячи зі свого життєвого досвіду, дорослі птахи визначають кормову здатність місця, зручність у випадку захисту. Колонії налічують зазвичай 12-25 пар птахів.

Дрозд горобинник відрізняється від багатьох птахів тим, що незважаючи на свій малий розмір він дуже сміливий, упевнений в собі і завжди по-бойовому налаштований щодо передбачуваних ворогів.

Дивіться також:  Ластівка птах. Спосіб життя і середовище проживання ластівки

Великі птахи – ворони, сороки, які запросто розоряють гнізда вівчариків, зябликів та інших дрібних птахів, не сунуться в колонію рябинников. Навіть самотній самець буде відчайдушно захищати свій будинок.

А коли птахи збираються разом, то атакують хижака улюбленим і дуже дієвим методом – заливають ворога послідом. Причому, це досить небезпечно для атакуючих птахів, так як злиплі пір’я позбавляють можливості літати.

Таким же чином буде зустрінутий і будь-який наземний хижак, і навіть людина. Але, незважаючи на таку войовничість по відношенню до великим птахам і звірам, горобинники ніколи не ображають дрібних пернатих, що живуть по сусідству.

Багато пичуги спеціально селяться поряд, знаючи, що в колонії птахів рябинников їм не страшні атаки ворон, білок або кішок. Але все ж, горобинники теж страждають від хижаків.

Їх ловлять яструби, гнізда намагаються розорити сойки, дятли, сови. Так само небезпечні для гнізд затяжні літні дощі і холоду. Але самостійна колонія рябинников кожен рік розшукує для своїх гнізд кращі місця.

Цей птах не володіє прекрасними вокальними даними – пісня дрозда горобинника це звичайне чак-чак. Але існують і сигнали тривоги, що звучать як тріск. А тонкий і довгий свист означає «яструб».

Харчування горобинника

Як стає ясно з назви птаха, цей різновид дроздов в основному харчується саме горобиною. Але це лише частина сезону, в інший час дрозди шукають в підстилці і м’якій землі черв’яків. Пташенят вигодовують теж черв’яками і молюсками.

Птахи спритно перевертають листя і верхній шар грунту, щоб знайти там їжу. На жаль, вони часто стають жертвами черв’яків-паразитів нематод, які живуть у звичайних дощових хробаків, і якими заражаються дорослі птахи і їх пташенята. Заражені птахи гинуть від величезної кількості черв’яків в організмі.

Дивіться також:  Птах орел. Спосіб життя і середовище проживання орла

Якщо поруч із гніздами не виявилося вологих грунтів з великим наявністю хробаків, то горобинники збирають гусениць, личинок, жуків, гедзів, слимаків. Ближче до кінця літа, якщо пташенята ще не вилетіли, то батьки починають годувати їх ягодами – чорницею, черемхою, суницею, иргой.

Помічено, що горобинники великі ласуни. При наявності поруч з горобиною звичайною куща з культурними ягодами, птиці в першу чергу объедят солодкі плоди. До того ж, такі «делікатесні» дерева птахи запам’ятовують, і в наступному році прилетять туди знову, привівши і свою колонію.

Саме тому горобинник вважається несприятливим, оскільки якщо птах придивився ваше дерево, вам вже не поласувати його плодами. Та ж доля очікує і дрібноплідний виноград.

На фото гніздо горобинника з пташенятами

Так само поїдають вони смородину, вишню, аґрус, журавлину, калину і багато інших плодово-ягідні культури. Восени птахи не тільки обривають ягоди з гілок, але і спускаються за упалими плодами на землю і на сніг.

Розмноження та тривалість життя горобинника

Горобинники виводять по одній або дві кладки. Так як птахи прилітають досить рано, вже на початку квітня, то через місяць вже все готово до виведення пташенят. Будівництвом займається майбутня мати. Її гніздо, це чаша з сухої трави, склеєна землею. Висота конструкції 10-15 див, діаметр 15-20 см. світ Всередині невеликий лоток.

Спарившись, самка відкладає 3-7 зеленуватих яєць, покритих рудуватими плямками. У першій половині травня з’являються пташенята, які дуже швидко стають самостійними і вже до кінця місяця звільняють «пологовий будинок» для другої кладки. При сприятливих умовах здорова птиця живе 11-15 років.

Back to Top