Горностай – невеликий звір з родини куницевих, який знаменитий не тільки своїм унікальним за красою хутром, але і кількістю легенд пов’язаних з його персоною.

Знатні люди дуже шанували цього верткого звіра за те, що він згідно з повір’ями неймовірно дорожив своєю шкіркою, і вмирав, якщо на його білому хутрі з’являлася бруд. Тому його хутро прикрашав суддівські мантії і шапки, а також служив прикрасою царських суконь.

Навіть у мистецтві цей звір відображений як символ ідеальної моральної чистоти, так знаменита картина дама з горностаєм пензля Леонардо да Вінчі, цей милий звір підкреслює моральність і високу моральну красу Цецилії Галлерони – дами, яка була відома своїми високими моральними принципами, а також освіченістю.

І навіть незважаючи на час, що відділяють нас від століття, в якому жив Леонардо да Вінчі, горностай досі залишається звіром благородним і бажаним і все завдяки своїй красі.

Опис і особливості горностая

Горностай входить в групу куницевих, і зовні нагадує ласку, через що їх часто плутають. Але все ж, при детальному вивченні, можна помітити суттєві відмінності між цими двома видами. Ласка дрібніше і має не такий довгий хвіст, так і хутро у неї дещо відрізняється.

Опис горностая:

  • Витончене і гнучке тіло, що досягають в довжину від 20 до 30 див.
  • Довгий хвіст 7-11см.
  • Вага зрілого тварини зазвичай знаходиться в діапазоні до 200 р.
  • Самці трохи крупніше самок.

У літній сезон ці тваринки можуть похвалитися двоколірним хутром. Голова і спинка у них бурі, а ось грудка і живіт — білі з легким нальотом жовтого відтінку. А ось горностай взимку – це вже зовсім інша історія.

Дивіться також:  Медоїд тварина. Спосіб життя і середовище проживання медоеда

Хутро у цього хутрового звіра з настанням холодів стає білосніжним густим і шовковистим, тільки самий кінчик хвоста не змінює забарвлення і залишається чорного кольору круглий рік. Саме зимове хутро горностая цінується у цінителів шуб.

Ареал проживання горностая – величезний. Його можна зустріти і в Європейській частині Росії, і в засніженій Сибіру, і навіть Північної Америки. Його навіть штучно завезли в Нову Зеландію, в якості заходів по боротьбі з кроликами. Тільки в РФ налічується 9 підвидів цієї тварини.

Якщо судити по улюбленим місцям звірка, то горностай тварина водолюбивое, він часто мешкає поруч з водоймами. І при цьому, незважаючи на цінність свого хутра, любить будувати житло поблизу людських поселень.

Він досить цікавий, але не любить відкритих просторів. Веде переважно одиночний спосіб життя і ревно позначає межі своєї території спеціальним секретом.

Горностай тварина розумне і не прив’язане до свого будинку, якщо спостерігається нестача їжі, то цей хижак легко покидає насиджені місця, і мігрує у більш сприятливі зони.

Що примітно, горностай сам нори не риє, а запозичує їх у гризунів, на яких полювати, або ж поселяється на руїнах. Самки частенько прикрашають нори шкурками убитих тварин.

Раціон горностая досить різноманітний: великі гризуни, начебто бурундуків, птиці, яйця птахів, риба і навіть ящірки. Самки більш вмілі мисливці, ніж самці. Спосіб вбивства видобутку – укус в потиличну область.

На жаль, розростання людських міст і полювання на горностая призвело до того, що популяція цього виду хутрових звірів – скорочується. Сьогодні, з-за свого цінного хутра цього виду загрожує небезпека, із-за чого громадськості довелося потурбуватися його захистом. І тому горностай занесений в червону книгу.

Дивіться також:  Кінь мустанг. Спосіб життя і середовище проживання мустангів

Розмноження та тривалість життя горностая

Цей хутровий звір живе відносно недовго, в середньому 1-2 роки, довгожителі можуть досягти віку в 7 років. Статева зрілість у самців настає у 11-14 місяців, а ось самки готові до розмноження практично з народження. Самець може запліднити самку на 2 місяці її життя.Розмноження цього виду відбувається раз в році.

Самці активні 4 місяці (з лютого по червень), але дитинчата з’являються лише в квітні або травні наступного року. Пояснюється це тим, що період вагітності самки починається з так званої – латентну стадію, протягом якої ембріони не ростуть. Ця стадія може тривати до 9 місяців, тоді як весь період вагітності може досягати 10 місяців.

Зазвичай самка приносить від 3 до 10 дитинчат, але максимальне число потомство може досягти і 20. новонароджені – безпорадні. Вони сліпі, беззубі і майже лисі.

За ними доглядає самка. Прозрівають ні приблизно через місяць, а ще через місяць відрізняються від дорослих особин. Тому на «сімейному» фото горностаїв їх буде складно відрізнити від матері.

Основний інтерес для людини викликає хутро горностая. Навіть просто картинки горностаїв здатні передати всю красу його шубки, особливо в зимовий сезон. Його хутро – на вагу золота, але що примітно шуба з горностая – неймовірно красива. Адже і фактура, і забарвлення і пухнастість хутра на висоті, але ось носити такий виріб надзвичайно складно.

Неймовірно приємний на дотик, хутро цього звірка разом з тим не дуже міцний. Вироби з нього слід носити з великою обережністю, уникаючи всілякі тертя. Плюс, у більшості випадків при пошитті шуби використовують тонку підкладку, з-за чого теплим такий виріб також не назвати.

Дивіться також:  Тварини Бразилії. Назви, опису та особливості тварин Бразилії

Але не дивлячись на ці труднощі дозволити собі хутряну річ з горностая можуть тільки дуже багаті люди. Ціна горностая, а точніше на вироби з його хутра досить висока і тому мало хто наважиться на шубу з цього звірка. Найчастіше хутро горностая використовується лише для декоративної обробки деяких елементів, і вже це здатне подвоїти вартість речі.

Back to Top