Особливості та середовище горалем

Тварину, яка носить горду назву «горал», дуже схожа на саму звичайну козу, яку бачив і знає кожен. Однак, якщо придивитися, то відмінності видно.

Швидше, це певний вид, який представляє собою щось середнє між антилопою та козою. Якщо розглянути горалем на фото, то можна побачити, що у нього відрізняються і роги і хвіст.

Тіло у цього парнокопитного досягає 118 см, а він виростає висотою до 75 см в холці. Важити може від 32 до 42 кг. Горалы мають буре, сіру або руду шерсть. Під горлом у красенів «метелик» з білої вовни, підставу хвоста теж має світле забарвлення.

Сам хвіст виростає до 18 см і прикрашений більш довгою шерстю, точно волоссям. І самки, і самці можуть похвалитися рогами чорного кольору в поперечну смужку. Роги довжиною від 13 до 18 див.

Цих тварин складно назвати худорлявими, однак, їх щільне тіло зовсім не заважає їм рухатися спритно і швидко. Мало того, вони з легкістю забираються в такі місця, куди людина може дістатися лише повзком.

Горалу підвладні будь-які кручі, іноді стежки цих тварин проходять за таким крутим і гладким скель, де, здавалося б, просто нема куди поставити ногу, але цей «скелелаз» використовує навіть незначну вибоїну, невелику тріщинку для того, щоб дістатися до вершини.

По скелях тварини пересуваються тісно притулившись до кам’яної стіни, що височіє майже вертикально. Від цього дуже часто боки горалем стерті.

Але ось при глибокому снігу цей спритник навіть на рівній поверхні відчуває себе невпевнено. Тут він слабкий і дуже вразливий – його зможе легко наздогнати будь-яка собака. Горал мешкає в Росії, влаштувався в Бірмі, на Корейському півострові, в Китаї.

Досить комфортно йому і на територіях, прилеглих до гирла Амура, на Буреинском хребті. Швидко освоїв і розмістився в районі Сіхоте –Алінського заповідника.

Види горалем

Тварина горал має всього 4 види:

  • гімалайський
  • тибетська
  • східний
  • амурський

Гімалайський горал. Гімалайський горал досить великий вид, його висота в холці досягає у деяких особин 70 см. Це тварина з міцними, сильними ногами, вкрите грубою шерстю, має дуже багатий підшерстя. На задній частині спини у самців навіть є гребінь.

Дивіться також:  Медоїд тварина. Спосіб життя і середовище проживання медоеда

Гімалайський, в свою чергу, має два підвиди – бурий і сірий горал. Сірий горал має забарвлення шерсті рудо-сіру, а бурий пофарбований у більш коричневі тони.

Гімалайський горал

Тибетська горал. Дуже рідкісний, зникаючий вид. Цей горал не такий великий, висота в холці самки досягає лише 60 см, а вага не більше 30 кг. Треба сказати, що у цього виду самки більші за самців. Гребеня у самців немає, зате у них роги більш вигнуті.

Ці тварини мають досить барвистий наряд – вони покриті шерстю червоно-бурого кольору, спина має більш темне забарвлення, а от живіт, груди і горло більш світлі. Молоді особини, крім цього, прикрашені ще і білою плямою на лобі. Правда, з часом така «краса» зникає.

Тибетська горал

Східний горал. Більше всіх видів нагадує козу. Він досить міцної статури, шерсть у нього сіра, а вздовж хребта йде смуга темного кольору. На горлі шерсть більш світла. Цей вид цікавий своїми рогами – вони у нього короткі і загнуті назад.

На фото горал східний

Амурський горал занесений в Червону книгу. Висота в холці досягає 80 см, а вага трохи не доходить до 50 кг. Має сіро-буре шерсть або сіро-коричневе. Розфарбований він досить кокетливо – на грудях є біла пляма, губи теж «підведені» білим кольором, біля основи хвоста є біле забарвлення і навіть є білі «шкарпетки».

На фото амурський горал

Характер і спосіб життя горалем

Спосіб життя тварин різного виду різний. Гімалайські горалы збираються в стада, куди можуть входити до 12 особин. Причому, кожна тварина з стада припадає один одному родичем. Правда, коли самець досягає статевої зрілості, він воліє перебувати на самоті.

Не дуже любить яскравий, сонячний день, його активність припадає на ранній ранок або пізній вечір. Однак, якщо день видається похмурим або туманним, горал теж не залишається пасивним.

Але ось в сонячний час він майже не рухається. Він вибирає собі затишне місце для відпочинку, лежить і , практично, зливається з навколишньою рослинністю. Помітити її дуже складно. Тибеские ж горалы воліють перебувати на самоті. Можуть вони збиратися в групи, але їх чисельність дуже маленька.

Ці тварини – мандрівники. Вони не можуть перебувати весь час на одному і тому ж місці. Кожен сезон вони змінюють місце свого перебування. Влітку цих тварин приваблюють зелені луки, які розташовані у верхніх поясах, а з настанням зими вони йдуть вниз, нижче лінії снігу.

Дивіться також:  Чорна пантера. Спосіб життя і середовище проживання чорної пантери

Східні горалы –справжні альпіністи. При найменшій небезпеці вони легко піднімаються і підіймаються на такі скелі, куди іншим тваринам просто неможливо дістатися. Живуть вони маленькими групами (4-6 голів), люди похилого віку йдуть і живуть відособлено.

Влітку і самки з козенятами живуть окремо. Амурський горал теж, найчастіше, живе в самоті, хоча зустрічаються і невеликі групи. При небезпеці, що насувається йде в скелі, де відчуває себе захищеним.

Воліють осілий спосіб життя. Ці тварини не можуть захищатися зубами, так і роги у них не довгі. Вони захищаються від ворогів гучним шипінням, але коли це не допомагає, великими стрибками несуться в скелі.

Бігати довго вони теж не пристосовані – у них не довгі ноги, а тіло не легке. Зате стрибати вони можуть на довжину до 3 метрів. Дуже уразливі горалы на снігу, тому пухкий сніг, якщо його шар більше 25 см, вони уникають.

Серед своїх одноплемінників агресії не проявляють. Навпаки, ці тварини завжди попереджають один одного про небезпеку (видають шипіння), самці знаходять їжу і звуть інших членів групи розділити обід.

Нерідко одна група горалов зустрічається з іншою групою, але ніяких з’ясувань відносин не відбувається. Правда, під час гону самці влаштовують бої, але це, швидше, ритуал, ніж бажання знищити суперника.

Харчування

Влітку харчування у цих тварин багато і різноманітно. У їжу йде будь-яка рослинність. Трава, квітучі рослини, листя чагарників, дерев, плоди дерев, до яких можна дотягнутися – все це входить в раціон.

Взимку стіл більш скромний, проте, і в цей час голодувати не доводиться. Тонкі гілки дерев, кущів, пагони листяних дерев – цим доводиться годуватися в холодний період. Не надто люблять горалы хвою, але і вона йде в хід, коли немає іншого вибору. Підходять і лишайники, гриби.

Ці тварини живуть у таких місцях, де рослинність щедра, як в літній, так і в морози. До того ж, взимку тварини воліють триматися ближче до скель, там менше снігу, вітер сніг здуває, і рослинність залишається на поверхні.

Дивіться також:  Чому білі ведмеді не їдять пінгвінів?

Розмноження та тривалість життя

Гон відбувається у вересні – листопаді. В цей час горалы тримаються парами. У травні-червні на світ з’являються козенята. У однієї матері народжується тільки один малюк, дуже рідко –два.

До пологів самка готується грунтовно. Вона обирає місце, яке розташоване поблизу доброго пасовища, поруч з водопоєм, і недоступне для інших тварин – в печерах або в ущелинах скель.

Після того, як малюки народжуються, добу мати не виходить з притулку, але на другу добу козенята вже цілком жваво можуть слідувати за матір’ю, і самка з дітьми покидає свій притулок.

Маленькі козлики дуже спритно стрибають по скелях за матір’ю, копіюючи її руху, знайомляться з навколишнім світом і намагаються знаходити їжу. Проте, весь цей час самка годує малят молоком, і таке годування буде тривати до самої осені.

Навіть тоді, коли козеня підростає, він все ще намагається посмоктати мати – встає на коліна і подлезает під черево, але мати не дуже церемониться з підлітками, вона просто відходить в сторону.

Молоді горалы тримаються біля матерів до весни. А статевої зрілості вони досягають лише до двох років життя. Життя горалов на волі дуже нетривала. Самці доживають лише до 5-6 років. Самки живуть довше – до 8-10 років. Але в штучно створених умовах життя цих тварин збільшується до 18 років.

На фото дитинча горалем

Охорона горалем

У цих беззахисних і довірливих тварин дуже багато ворогів, а захист дуже слабка. У природі вони вважаються легкою здобиччю для зграй вовків, для орланів, леопардів, рисі.

Але страшніше за все людина. Мало того, що із-за постійного будівництва і освоєння земель територія проживання горалов постійно зменшується, оскільки людина ще полює на цю тварину.

Китайці і жителі Тибету вважають цілющим відвар, приготований з цілої туші горалем, удэгейцы використовували кров і роги, а інші народності просто вбивали цих козлів через смачного м’яса і теплої вовни.

В результаті, всі види горалем занесені в Червону книгу, чисельність їх відома і знаходиться під охороною. Створюються заповідники, в яких знаходиться третина від усієї популяції тварин. Ведуться роботи по вольєрному змістом (Лазовський заповідник).

Back to Top