Особливості та середовище гірського барана

Гірськими баранами називають групу парнокопитних тварин – членів родини порожнисторогі, які схоже, споріднених між собою за деякими ознаками, домашнім вівцям, овцебыкам і гірським козлам.

Відрізнити від останніх гірських баранів можна, головним чином, за значним рогів, у поперечному перерізі мають округлу форму, а також за більш масивною, щільною комплекції, коротким кінцівок і відсутності бороди.

Дикий гірський баран, порівняно з домашніми вівцями, більш стрункий, а роги його вище. Те саме цим тваринам також блакитний і гривистий барани, які є проміжною формою між звичайними баранами і гірськими козлами.

Гірські барани характеризуються середніми і великими розмірами. І в основному за величиною їх види, яких вчені налічують близько семи, систематизуються і різняться між собою.

Самий дрібний представник цієї групи – муфлон. Ці тварини мають висоту близько 75 см, досягаючи ваги від 25 до 46 кг. Лідером серед видів є архар – найбільший представник даної групи. Такі жителі гір іноді важать до 100, самці-до 220 кг, досягаючи висоти більше метра.

Як можна переконатися на фото гірського барана, безумовної гордістю і прикрасою таких тварин є їх роги, закручені оригінальним чином в спіраль, поперечно покреслені і спрямовані в різні сторони.

Володарем найбільших і важких (вагою до 35 кг) рогів є алтайський гірський баран, він же найбільший представник з таких тварин (середнім особини мають масу близько 180 кг).

Однак, це дуже рідкісний вид, чисельність популяції якого становить, за підрахунками, всього близько 700 особин. У вигляді такого положення справ у Росії ці жителі гір занесені в Червону книгу.

Забарвлення тварин, як правило, буває протекційного, це сірувато-руде або бурі відтінки, але частина ніг, задня область і черево, в більшості випадків, пофарбовані в білий колір.

Дивіться також:  Тварини Краснодарського краю. Описи, назви і види тварин Краснодарського краю

Однак, винятків досить. Приміром, тонконогі барани відрізняються однотонними світло-сірими або білими квітами, а гривистий вид виділяється жовтувато-рудими відтінками.

Гірські барани з успіхом обживають практично всі гірські місцевості Північної півкулі, особливо широко представлені в Азії, але зустрічаються в численних горах Європи, а також на півночі Африки і Америки, вважаючи за краще обживати досить низькі висоти, на відміну від гірських козлів. Один з видів цих тварин: толстоногие барани, зустрічається також у пустелях, розташованих біля підніжжя гір.

Характер і спосіб життя гірського барана

Дикі барани зазвичай не залишають обжитих місць, але в залежності від пори року роблять невеликі сезонні пересування, влітку піднімаючись вище до вершин крутих гір і збиваючись в зграї по кілька десятків голів.

А взимку вони спускаються вниз до подножиям гір, утворюючи великі скупчення, які налічують до 1000 голів. Особини чоловічої статі і самки зі своїм потомством зазвичай тримаються окремо і утворюють відокремлені стада. Часто трапляється, що великі, сильні, впевнені самці і зовсім тримаються поодинці.

При спілкуванні ці тварини не проявляють агресії один до одного. Щоб попередити родичів про небезпеку, кмітливий і обережний гірський баран здатний подавати звукові сигнали. Бекання тварин по тональності грубе і низьке.

При зіткненні з ворогом, ці гірські істоти здатні проявити практичний розум, знайти вихід з положення і вчасно піти від небезпеки. По прямовисних поверхнях вони пересуваються погано, але здатні чудово перестрибувати зі скелі на скелю. Гірський баран здатний взяти висоту, що перевищує його зростання, а в довжину вони стрибають на 3-5 метрів.

Загрозу для цих гірських тварин можуть представляти хижі птахи: беркути і орли, а також великі звірі: пуми, снігові барси і вовки, а в окремих частинах світу койоти, гепарди і леопарди.

Дивіться також:  Тварини Мексики. Опис, назви й особливості тварин Мексики

Гірського барана не так-то легко перемогти, тому багато хижаки намагаються просто збити тварин з ніг, змушуючи їх зірватися в прірву, а потім наздоганяють поранених або мертвих і поїдають.

Небезпека для гірських баранів з незапам’ятних часів є також людина, ведучий на тварин актинию полювання для видобутку жиру і м’яса, виготовляючи чудові трофеї і сувеніри з їх красивих рогів і голів.

В результаті таких дій, а також приручення деяких видів баранів і поширення скотарства, популяція гірських баранів часто зазнавала значних втрат.

Популяція гірських баранів і людська цивілізація стикалися з незапам’ятних часів. Ці тварини, поширені по всьому світу, нерідко ставали героями античних культів.

А баранячі роги у народів Азії вважалися магічним артефактом. Одомашнені тварини прекрасно приживаються і без проблем розмножуються, а також схрещуються з вівцями, в результаті чого з’являються гібриди.

Харчування

Дикі барани травоїдні, через що в якості харчування використовують різноманітну, в основному трав’яну, рослинність тій гірській місцевості, в якій існують, але всім іншим видам їжі, тварини віддають перевагу злаки.

Однак, є досить невибагливими, тому можуть задовольнятися і грубими видами корму. Гірські барани з задоволенням здатні поїдати гілки дерев, наприклад, дуба або клена, а також найрізноманітніших чагарників. Знаходячи поклади солонці, вони жадібно злизують з них сіль, задовольняючи потребу організму в мінералах.

Ці тварини також потребують рясних джерелах чистої води, але барани, що мешкають в пустельній місцевості, часто відчувають гострий дефіцит у задоволенні такого роду потреб. До зими організм тварин готується заздалегідь, накопичуючи запаси жиру.

Розмноження та тривалість життя

Самця гірського барана легко відрізнити за зовнішнім виглядом від самки. Розмірами тіла вони крупніше в півтора, а іноді в два рази. До того ж, роги у самок зазвичай слабо зігнуті і коротші за розміром. Довжина їх становить не більше 35 см, в той час, як чоловічі особини гірських баранів, роги можуть мати й метрової величини.

Дивіться також:  Полярний ведмідь. Спосіб життя і середовище проживання полярного ведмедя

На фото дитинчата гірського барана

Шлюбний період у тварин настає пізньої восени, зазвичай в листопаді. Для цього часу характерні ритуальні сутички самців, що змагаються за самок. При цьому дві протиборчі особини, ставши один проти одного, розбігаються і стикаються лобами.

Їхні потужні лобові кістки цілком здатні витримати силу такого величезного удару. А доглядаючи за своїми обраницями, барани збуджують їхні почуття, высовывая мови і здійснюючи ними своєрідні руху.

Після спарювання, особини жіночої статі виношують своїх дитинчат, яких, як правило, буває один або двоє, в середньому близько 160 діб. Ягнята зазвичай з’являються на світ навесні, а на час пологів мами залишають свої стада, повертаючись тільки через тиждень вже з дитинчатами.

Після закінчення періоду молочного харчування, до осені, молоді баранці вже стають здатними самостійно задовольнити свої потреби в їжі та чистої води.

Ягнята активні і рухливі, чудово стрибають і грають, але вразливі і потребують постійної уваги і захисту. Термін життя гірських баранів залежить від виду тварин і від умов, в яких вони існують, в середньому складаючи близько 10-12 років.

Back to Top