Звучить гордо, виглядає мініатюрно. Гаршнеп не перевищує в довжину 20-ти сантиметрів, важить не більше 43-ох грамів. Найчастіше ж від дзьоба до хвоста птаха 12 сантиметрів, а маса складає 20-30 грамів. Пернате нагадує бекаса, до якого класу відноситься. До нього віднесені кулики. З ними гаршнеп теж схожий.

Опис і особливості гаршнепа

На фото гаршнеп, як і в природі, відрізняється від куликов і бекасів жовто-зеленими смугами на спинці і крилах. Лінії поздовжні. Інша забарвлення типово складається з переміжних бежевих і темно-коричневих рядів пір’я.

Найбільше забарвлення гаршнепа схожий з забарвленням лісового дупеля – ще одного представника бекасовых. Як і дупель, герой статті схильний втягувати шию. Вона як би ховається в оперенні грудки. Здається, що невелика голова птахи відразу прикріплена до тіла.

У порівнянні з більшістю куликов, у гаршнепа короткі дзьоб, ноги. Тіло складено гармонійно, пропорційно. Однак літає герой статті неохоче, з працею. Рухи нагадують властиві кажанам.

Гаршнеп, птах невеликих розмірів

Птах піднімається буквально з-під ніг і незабаром знову сідає. Короткочасний політ – шанс підстрелити пернате. М’ясо гаршнепа вважається делікатесом. Однак мешкає бекас не скрізь, у багатьох областях включений в Червону книгу. У Ярославської і Смоленської областях, наприклад, полювання на героя статті заборонена.

Повільність героя статті пов’язана не стільки з лінню, скільки з відсутністю страху перед сторонніми звуками. Саме тому птах піднімається на крило, коли на неї мало не наступають.

При цьому сам гаршнеп не видає і звуку. Птах мовчазна. Виняток становить період струму, тобто розмноження.

М’ясо схожих на героя статті бекасовых типу черні, лісового дупеля, великого улита і веретенника не настільки смачне. До того ж, потрапити в мініатюрного гаршнепа вважається престижним для мисливця, вказує на його майстерність, влучність.

Дивіться також:  Сухонос гусак птах. Спосіб життя і середовище проживання сухоноса

Птах гаршнеп

Спосіб життя і середовище проживання

Гаршнеп мешкає виключно на трав’янистих і сфагнових болотах. Сфагнум – різновид моху. У ньому і трав’янистих заростях птахи ховаються.

Гаршнеп відноситься до перелітних переходять птахам. У пошуках їжі кулик перелітає з місця на місце. Під час міграцій пернаті задовольняються мулистими берегами внутрішніх водойм.

У Росії герой статті гніздиться в Кіровській, Ярославській, Тверській областях. Ареал розрізнений, особливо на півдні. Тут колонії птахів гніздяться ізольовано. Гаршнепи воліють північні райони. Там представники виду поширені.

З настанням холодів гаршнепи спрямовуються в Месопотамію, Іспанії, Африки, Франції. Основна популяція зосереджена на Скандинавському півострові і гирла Колими. Тут чисельність гаршнепов зростає. Зворотний процес спостерігається в Японії, де ще в середині минулого століття популяція героя статті була численною.

Харчування гаршнепа

Гаршнеп – птах дрібна, а значить і видобуток ловить мініатюрну. У раціон бекаса входять комахи, рачки, молюски, личинки. Додатково пернаті їдять насіння болотних рослин і їх самих.

Це дозволяє птахам залишатися в Росії на зиму поблизу незамерзаючих водойм. Там пернаті і рачків зловлять, і насіння знайдуть, і водоростями поласують.

З рослин герой статті воліє осоку, хвощ, очерет. Вони служать птиці і їжею, і укриттям. Кулик гаршнеп маскується в них, зливаючись по колірній гаммі і буквально потопаючи у високих заростях. Тут же пернате гніздиться.

Гаршнеп живиться дрібними комахами, а також рослинами боліт та їх насінням

Розмноження та тривалість життя

Настрій до продовження роду у гаршнепов залежить від погоди. Токують птиці в тихі, похмурі дні. Звуки нагадують стукіт копит по утрамбованому земляний дорозі. Лунає струм з різних напрямків, оскільки виробляє його гаршнеп в повітрі, різко змінюючи напрям польоту. Пернате то спрямовується вгору, то вниз. Перельоти мовчазні. Токует птах, зависаючи в повітрі.

Дивіться також:  Чапля. Середовище існування та спосіб життя чаплі

Токують гаршнепи відразу по прильоту з теплих країн, але цей пізній приліт. Як правило, шлюбні ігри починаються в кінці травня. Кладки з’являються вже в червні. З липня по жовтень у самок і самців виду линька протікає. Птахи повністю змінюють оперення.

Є і друга линька. Вона навпаки предбрачная, проходить з січня по травень. У цей період оперення змінюється лише частково.

В гнізді, захованому в траві, 3-5 яєць. Враховуючи розміри батьків, вони великі. Довжина яйця сягає майже 4-ох сантиметрів. Втім, найчастіше мова йде про 3-ох сантиметрах.

Пташенята гаршнепа стають на крило через 2,5 тижні після появи на світ. При сильному здається, що птахи літають подібно бекасам. Проте сумніви у повітрі у разі гаршнепов пов’язані з банальним впливом на них вітру, а не навмисними маневрами.

Живуть гаршнепи близько 10-ти років. Для мініатюрних птахів це солідний термін. В неволі куликов містять рідко. Гаршнепи погано приручаються, не зазнають клітини. Хоча, саме в них і в умовах зоопарку багато інші птахи збільшують термін життя мінімум на чверть свого століття.

Back to Top