Галстучники – приклад рівноправ’я статей серед птахів. І самки і самці виду беруть участь у насиджуванні яєць, захисту пташенят. На кладці птиці по черзі змінюють один одного. В негоду здають і приймають «пост» частіше.

Якщо поблизу ворог, галстучник падає в стороні від гнізда, розтопирюючі крила, приймаючи неприродну позу. Думаючи що пернате поранено, хижаки відволікаються від гнізда, прямуючи за настільки ж легкою, але більш великою здобиччю.

Прикидаючись хворою, галстучник відводить від нападника кладки. Деякі птахи настільки самовіддано захищають потомство. Досить згадати зозуль, подбрасывающих яйця в чужі гнізда, або лелек, що кидають кладки при першому шереху.

Опис і особливості кулика галстучника

Кулик галстучник – птах довжиною близько 20-ти сантиметрів і вагою 50-80 грамів. Зі спини пернате сіро-коричневе, а з черевця біле. На маківці зуйка темна шапочка, а на шиї обхватывающая смуга – краватка.

Темні лінії проходять і від дзьоба через очі галстучника. Між окантовкою очей і шапочкою пролягає лінія світлих пір’я.

Колір дзьоба галстучника змінюється, маючи чорний колір взимку і жовтий влітку. Втім, і в теплу пору року на дзьобі зуйка зберігається темний кінчик.

Дзьоб галстучника не відрізняється довжиною, тому птах віднесена до короткоклювым куликам. Від інших представників групи герой статті відрізняється оранжево-червоним тоном ніг.

У поведінці галстучник, як і інші зуйки, метушливий і криклив. Рухливий птах жваво дріботить по землі і стрімко, з несподіваними поворотами літає по повітрю.

Ще герой статті відрізняється сміливістю. Птах з готовністю кидається відганяти великих хижаків типу соколов і поморників. Вистежити зуйка їм буває непросто. Забарвлення галстучника зливається з навколишнім ландшафтом.

Спосіб життя і середовище проживання кулика галстучника

Селиться герой статті на пляжах. Тон спинки птиці зливається з піском. Іноді галстучники селяться на пляжі з гальки або мулистих мілинах. Головне, щоб берегова лінія була рівною. Такі місця знаходяться по всій Росії.

Дивіться також:  Птах ківі. Середовище проживання і особливості ківі птиці

Тому галстучник – птах поширена в середній смузі країни, так і на півдні, сході, північній частині держави. Втім, з холодних місцевостей кулики відлітають взимку. Повертаються популяції з півдня в кінці квітня-на початку травня.

Зимують зуйки в Африці, Азії. Так само за межами Росії галстучник гніздиться на півночі Америки та по всій Європі. При цьому, ареал проживання галстучника дробовий. В одному районі птахів багато, а іншому зовсім немає.

Так, в Росії герой статті рідко з’являється в середній смузі, не гніздиться в Криму, басейні верхньої і середньої Волги, на річках Уссурі і Амур.

Види кулика галстучника

Більшість підвидів галстучников практично ідентичні зовні, називаються по-різному лише із-за розподілу з тих чи інших точках планети. У Гренландії, наприклад, мешкає Hiaticula Linnaeus. У північній Америці відомий зуйок Semipalmatus Bonaparte. На південно-сході Азії мешкає вид Grayed Grey.

Зовні на загальному тлі виділяється Charadrius Hiaticula або перетинчастий галстучник. На фото постає птах з перетинками на лапах. У інших зуйков пальці на ногах роздільні.

Перетинки на лапах Charadrius Hiaticula вказують на особливе ставлення птиці на воді. Саме в ній пернате воліє здобувати їжу. Зуйок добре плаває. Селиться вид на півночі Америці, приміром, Алясці.

Для гніздування герой статті вибирає лісу тундри, шукаючи в них озерця і річечки. Восени Charadrius Hiaticula відправляється на південь континенту, вибираючи там вже листяні чагарники.

Харчування

Мешкаючи на берегах водойм, птах галстучник живиться находимыми тут рачками, молюсками, черв’яками, комахами та їх личинками. Раціон варіюється в залежності від місцевості та сезону. Взимку, наприклад, пернаті задовольняються молюсками. Комах і хробаків-то в холоди немає. Навесні галстучники ловлять в основному личинок, жучків, метеликів.

Дивіться також:  Голубоногая олуша птах. Спосіб життя і середовище проживання голубоногой олушы

У воду за їжею кулики заходять рідко. Їстівне знаходять у крайки водойм та на самих пляжах. Підхоплюючи на них здобич, зуйок вистачає і піщинки. Тому в шлунках галстучников паралельно з білкової знаходять кварцево-мінеральну масу.

Розмноження та тривалість життя

Галстучники моногамні, вірні єдиному партнеру. На зиму пари можуть розлучатися. Воссоединяются навесні. Для токування і будівництва гнізд зуйки вибирають різні місця. Спочатку прилітають на території токування. Спочатку прибувають самки. Через тиждень прилітають самці. Розбившись на пари, птиці 2 тижні токують.

Будучи прив’язаними до партнерів, галстучники «зживаються» і з гніздами. З року в рік пернаті займають одного разу відбудований будиночок. Якщо оселитися в ньому немає можливості, нове гніздо будують ближче до старого.

Втрачаючи партнера, галстучники продовжують завзято захищати відбудоване з ним колись гніздо. Воно являє поглиблення в піску. Часом, воно вистелено осколками раковин молюсків і дрібними камінчиками. Готує гніздо самець. Іноді, він може вибрати в якості місця для кладки вже існуюче поглиблення, приміром, від копита якого-небудь тварини.

Відкладають галстучники по 3-5 яєць. Зазвичай, їх 4. Колір яєць робить їх непомітними серед пісків і галечнику. Відповідно, фарбування яєць буває бежевою або сірувато-білою.

У довжину яйця зуйка не перевищують 3,3 сантиметра. Кладка завершується приблизно через тиждень після її початку. Між появою яєць на світ нараховуються мінімум добу, а частіше 48 годин. Відповідно, на кладку з 4-ьох капсул витрачаються 5-6 днів, а з 5-ти – весь тиждень.

Насиджують яйця галстучники майже місяць. Ще через 3 тижні пташенята стають на крило. Для батьків це сигнал розпочати другу кладку. Їй обмежуються птиці, зуміли зберегти потомство. Коли кладки гинуть, галстучники продовжують намагатися продовжити рід. Буває до 5-ти заходів.

Дивіться також:  Дурнику птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці глупиш

Не всі яйця героя статті стають пташенятами. Відсоток виведення птах дорівнює 37-40. Половина пташенят гине в перші місяці життя. Так що, з стандартної кладки в підсумку «виходять» 1-2 птиці. У природі вони проживуть близько 4-ох років, залишивши нащадків як мінімум 6 разів, адже статевої зрілості галстучники досягають в 12 місяців.

Back to Top