Опис і особливості галаго

Галаго — африканський примат, належить до однойменного сімейства, найбільш поширеній на континенті. Живуть практично в кожному лісі і чагарникових заростях, активно позначаючи свої території і самок.

В відміну від багатьох подібних звірів, галаго тварина більш моторний, і при полюванні має звичку безпосередньо переслідувати намічену видобуток. Ймовірно, саме від них мають своє походження лемури.

Типовими представниками галаговых є сенегальський галаго і вид товстохвостого галаго. При довжині тіла 20 см, хвіст досягає рівної довжини. Його кінчик, як правило, забарвлений в темний колір, і распушен на кінці. Маленькі тваринки, їх становить 300-350 р.

Забарвлення густий і пухнастою шкурки, має широкий спектр відтінків — від світлого до коричневого. Як правило, очі оточує темний хутро. Галаго, фото зробити не так просто — дивовижне створіння.

На круглій голові розташовуються великі очі і вуха. Галаго — звірятко нічний, і очі здатні бачити в повній темряві, спеціально створені для нічного полювання. З допомогою виразного погляду вони встановлюю певні рамки при спілкуванні з родичами.

Він здатний висловити безліч емоцій — мордочка при цьому приймає самі немислимі вираження. Вуха абсолютно голі, і рухаються незалежно один від одного, та ще й згортаються, що виглядає дуже забавно.

Складне і складчасту будову вух робить галаго володарем найтоншого слуху. По звуку вони відстежують пересування комахи навіть у повній темряві, крізь листя. При пересуванні крізь гострі гілки вони завбачливо згортають цінні вушка, щоб не поранитися.

Середовище проживання галаго

Цей примат має поширення по всій центральній частині Африки. Полюбляє сухі ліси, нерідко розташовані в гірських областях. Переважно триматися дерев, і взагалі вище від хижаків.

Дивіться також:  Дромадер верблюд. Особливості та середовище дромадера

Але іноді доводиться спускатися вниз, де вони в рівній мірі пересуваються і на чотирьох, і на двох лапах. Задні ноги набагато сильніше, і грають провідну роль. Пальці на лапах довгі, з кігтями.

На кінчиках пальців є специфічні потовщення, які допомагають хапатися за гілки, не зсковзуючи при цьому. Міцно хапаючись задніми лапами за гілку, звільняючи передні кінцівки, звірята спритно хапають пролітають повз комах.

Схопивши жертву, присівши, вони приймаються за обід. Його спритність, особливо вночі, не дозволяє наміченої жертви піти. Вдень він, навпаки, стає сонним і неповоротким.

Полюючи поодинці, вони нерідко утворюють невеличкі групи. Спілкуються вони за допомогою різних звуків, передаючи практично будь-який сигнал або емоцію. Вісімнадцять основних звуків складаються в різні комбінації, утворюючи «мовний» лексикон. Крім звуків, використовуються різні рухи і пози, а також дотиковий контакт.

Після нічного полювання збираються невеликі групи (7-10 особин) для сну, закликаючи один одного спеціальними криками. Самці, як правило, сплять окремо від самок з потомством.

Сплять, найчастіше, де доведеться — в затишних і безпечних місцях. Нічний спосіб життя оберігає від денних хижаків, щоправда, не виключена можливість нападу нічних кішок, птахів і змій.

Так, природа така — виживе самий моторний і обережний. Рятуючись від переслідування, вони з неймовірною спритністю стрибають по деревах. Стрибок на кілька метрів вперед з місця — не питання. Жертвами хижаків вони стають на землі. Нерідко на них полюють, як не дивно, шимпанзе.

І досить своєрідним для цього методом — палицею, загостреною з одного кінця. Це не властиво навіть вищим приматам, всім крім людини. Але природа любить дивувати, адже мавпи також відчувають потребу в м’ясі, як і людина.

Дивіться також:  Росомаха тварина. Спосіб життя і середовище проживання росомахи

Харчуючись переважно комахами, вони не нехтують маленькими пташками, пташенятами та яйцями. Не цуравшись вегетаріанства, примат із задоволенням харчується деревним соком, фруктами, стеблами й насінням.

По суті, він змушений харчуватися сезонної їжею. Вологий період надає в їжу комах, а в посуху, в його раціоні переважають деревні соки, що знаходяться в тріщинах дерев. Але без протеїнів він швидко слабшає і втрачає у вазі.

Розмноження та тривалість життя

Кожен самець галаго маючи територію, ретельно її мітить, сповіщаючи інших самців про свої права. Рясно мочась на долоні, він залишає свій запах на всьому до чого торкається.

Самки також мітять межі, але вже в інтересах потомства. Це дозволяє уникнути непотрібних конфліктів. Вхід на територію самця дозволений тільки самкам — що не дивно.

У період спарювання самки першими виявляють ініціативу, залучаючи самців призовними криками. Попередні залицяння тривають недовго, самець намагається злучитися з самкою як можна швидше.

Періоди розмноження у галаго відбуваються двічі на рік — на початку дощового сезону, і трохи пізніше в лютому. Дитинчата з’являються через три-чотири місяці після спаровування. Турботлива мама будує для них надійне гніздо з листя і гілок. Самці участі у вихованні потомства не приймають.

У перші дні після народження новоспечена мама носить дитинчат в зубах. Вони ще надто слабкі, і не можуть чіплятися за шерсть матері. Але вже через пару тижнів стають досить сильними і намагаються позбутися нав’язливої материнської опіки.

До цього часу вони важать втричі більше, ніж при народженні. Через тиждень після цього малюки вже самостійно пересуваються по деревах без сторонньої допомоги. Через три місяці кидаючи материнську груди, молодь переходить на дорослу їжу. У дев’ять місяців це майже дорослі і сексуально сформовані тварини.

Дивіться також:  Сивуч тварина. Спосіб життя і середовище проживання тюленя сивуча

Невибагливість і зовнішня привабливість цих умилительных звірків, нерідко робить їх прекрасними домашніми вихованцями. Виглядають вони часом як картинки — галаго досить охайний. Головне забезпечити вихованця різноманітною їжею, яку він отримував в природних умовах. І не забувати про питну воду — для нього це дуже важливо.

У гарною і чистою клітці, досить просторій щоб трохи розважитися, він буде відчувати себе просто чудово. Відпустити його в квартирі, слід розуміти, що звір може напаскудити не там, де слід, де-небудь застрягти або бути придавленим, наприклад, дверцятами холодильника.

І невідома реакція інших домашніх вихованців, можливо, він здасться коту досить привабливим в гастрономічному сенсі. Тому варто добре подумати, даючи екзотичному звірку повну вільну.

В іншому відношенні цей пухнастий примат, не завдає зайвого клопоту. Від нього немає бруду, вовни і шуму. Навіть вночі він веде себе дуже тихо, і не завадить сну. Хворіють вони не частіше інших тварин, і не вимагають особливих щеплень. Галаго нешкідливий, і не агресивний.

Його без побоювання можна підпускати до дітей, хоча нагляд буде не зайвим. Відчувши біль і страх, він може подряпати дитину. Галаго купити часом непросто, він є далеко не в кожному зоологічному магазині, і коштує не дешево — 1500$. Але він коштує цих грошей.

Back to Top