Особливості та середовище гагарки

Гагарка – водоплавна птиця просторів півночі. Вона належить до такого типу північних птахів, для яких повітря не найголовніша стихія. Найкраще вони відчувають себе в царстві безкрайніх солоних вод, чудово плаваючи і віртуозно пірнаючи.

У польоті вони здаються незграбними. На суші гагарки досить неповороткі і важко переступають на своїх чорних, забезпечених перетинками, лапах. З вигляду вони виглядають сильними, маючи при цьому коротку шию.

Даючи опис гагарке, слід відзначити деякі характерні риси її зовнішності. Високий і товстий дзьоб пернатих створінь сплощений з боків і гачкоподібно загнутий догори.

Ніздрі таких живих істот за формою нагадують щілинки. Хвіст, який має довжину близько 9 см, піднятий і загострений на кінці. Зів птахів виділяється яскравою жовтизною, очі темно-коричневі.

Голова і спина буро-чорного кольору, при цьому черево білосніжне. У наряді пернатих, як можна переконатися на фото гагарки, виділяються білі смуги: поздовжня йде від очей до кінця дзьоба, а поперечна прикрашає крила птиці, які самі по собі мають довжину близько 20 див. Забарвлення голови з боків і шиї залежить від сезону, міняючись з темного на світлий.

Звичної для птахів середовищем є морські води Арктики і крайньої півночі Атлантики, що омивають береги Європи і Америки, а також нерідко гагарки мешкають на прилеглих до цих континентах острова.

На території Канади щорічно нараховується до 25 тисяч таких гнізд птахів. В звичайні періоди ці істоти звикли проводити час у відкритій воді. Гортанний і скрипучий голос птахи найчастіше можна почути в шлюбний період.

Зазвичай вони видають звуки: «аррк-аррк», що і дало привід до їх назві.

Види гагарки

Птахи належать до сімейства чистиковых, будучи досить великими його представниками, адже довжина тіла самців сягає 48 см, а вага трохи менше кілограма, хоча жіночі особини декілька дрібніше.

Гагарка полягає в спорідненості з тонкоклювой стрункою кайрою – пташкою середніх розмірів, корінний мешканкою царства вічних льодів. Чисто зовні ці пернаті схожі, але існують відмінності в розмірах і будову дзьоба.

Крім того, найближчими родичами описуваних нами представників цього сімейства вважаються тупики – забавні екземпляри зі світу пернатих, володарі помаранчевого дзьоба.

Дивіться також:  Одуд-птах. Середовище існування та спосіб життя удода

Безкрила гагарка – нині вимерлий вид, який колись існував серед островів Атлантичного океану, як вважають вчені, має спільні корені з арктичної гагаркой.

І обидві ці птахи описані біологами, як підвиди одного виду. Але, на жаль безкрилі гагарки, за існуючими на сьогоднішній день даними, зникли з лиця землі ще в 1844 році.

Згідно з підрахунками вчених, нині чисельність арктичних гагарок становить близько ста тисяч пар. Але популяція їх багато в чому страждає від забруднення морського середовища і зниження чисельності риби в океанських водах.

Характер і спосіб життя гагарки

Гагарки воліють проводити дні свого життя, тримаючись парами або об’єднуючись у невеликі групи, існуючі дещо відособлено від інших птахів. Ці пернаті здатні майстерно пірнати на глибину до 35 м, а під час плавання втягують голову в шию і тримають хвіст завжди кирпатим.

Часто буває, що розбурхана океанська стихія, під владу якої вони потрапляють, настільки вимотує птахів, що вони втрачають сили і виявляються замертво викинутими на берег.

Проводячи зиму в море, ці жителі суворого півночі залишають води, виходячи на берег, лише в період гніздування. В цей час вони активно літають, пересуваючись по повітрю зі швидкістю 58 км/год, при цьому часто махають крилами, витягаючи вперед голову, а хвіст і лапи направляючи тому, рухаючись швидко і просто.

Голос гагарки відрізняється несамовитої пронзительностью. Втім, почути його можливо зовсім не часто, адже нападу на таких птахів є рідкістю. Але незважаючи на це, про гагарок ходять чутки, що вони вкрай обережні.

Найчастіше гагарки збиваються в невеликі зграї або пари

Ворогами їх є різні хижаки, з птахів – ворони і чайки, а також такі звірі, як руді лисиці. Але полюють кривдники в основному на курчат, прагнучи також поласувати яйцями цих пернатих.

В залежності від сезону пух птиці гагарки змінюється, як і в певний період гніздування, після закінчення якого оперення цих пернатих повністю змінюється за півтора місяця, а в згаданий відрізок часу вони стають зовсім не здатні до польотів.

Дивіться також:  Озерна чайка-птах. Спосіб життя і середовище проживання озерної чайки

Колись пух гагарок використовувався для прикраси жіночих головних уборів. І це не дивно, адже пір’я цієї птиці досить м’які і приємні на дотик.

Харчування гагарки

Чим харчуються гагарки? У звичайний раціон входить риба, що має звичай вести життєдіяльність на невеликий глибинці, і з цієї причини цілком доступна для досяжності цих птахів.

До таких відноситься молода тріска, шпроти, кілька, піщанка, оселедець, мойва. Крім того, їжею гагарки можуть стати різні морські безхребетні: креветки і кальмари, а також ракоподібні.

В осінній і зимовий період, який гагарки проводять в морській воді, вони задовольняються благодатній їжею, яку видобувають в глибинах океану. Пірнаючи головою вниз у пошуках молюсків і піщанок, вони здатні залишатися під водою більше хвилини.

У період вирощування пташенят ці пернаті істоти полюють на мілководді, там на дні морської безодні вони вишукують дрібних рачків і інших мешканців вод. Утримувати свою здобич гагарке допомагає гострий дзьоб.

Відвоювавши у моря свої трофеї, ці птахи або відразу з’їдають їх, або несуть своїм пташенятам. Причому якщо хижі суперники мають сміливість зазіхнути на здобуту ними, гагарки готові люто битися з кривдниками. Але, тим не менш, самі здатні скористатися плодами чужої праці, крадучи або віднімаючи спійману іншими птахами рибу.

Добуваючи їжу, гагарки можуть кілька хвилин перебувати під водою

Розмноження та тривалість життя гагарки

Мешкаючи в звичайний час у відкритій воді, морська птиця гагарка тільки в сезон розмноження виходить на берег, а трапляється це в самому кінці весни перед початком холодного арктичного літа.

До народження пташенят птахи здійснюють тривалі перельоти на відстань до 100 км у пошуках корму. Але після появи курчат, не залишають їх надовго. Ці представники царства птахів гніздяться зазвичай колоніями разом з іншими видами пернатих, що є лише заходом безпеки і способом захиститися від хижаків.

Достатньо зрілими, щоб мати потомство, птахи стають до 4-5 років. Перед здійсненням шлюбних ритуалів, спочатку настає період залицянь, під час яких партнери обох статей чепуряться і намагаються сподобатися своїм обранцям. Після відбувається багаторазове парування, яке здійснюється до 80 разів.

Дивіться також:  Яструб птах. Спосіб життя і середовище проживання яструба

Гагарка відкладає своє єдине яйце в тріщинах скелі

Гнізд такі птахи не будують, а просто відкладають яйце (як правило, воно буває в однині) в прибережних скелях, вишукуючи підходящі для цього місця, використовуючи тріщини в скелях, поглиблення, тупики і нори, часто облюбовувавши одне і те ж укриття з року в рік.

У деяких випадках пернаті самі створюють зручні споруди з дрібних камінчиків, збираючи їх у купку, покриваючи дно створеного поглиблення м’яким пір’ям і сухим лишайником.

Яйце, висиджування якого беруть участь обоє батьків, має жовтий або білий колір, а з тупого кінця вкрите коричнево-червоними плямами і важить близько 100 р. У разі втрати яйця, часто відкладається нове, а час висиджування триває до 50 днів.

Охороняючи своє майбутнє потомство, гагарки, тим не менш, не забувають про обережність і власної безпеки. Якщо їх хтось лякає в такі моменти, птахи здатні покинути місця насиджування на нетривалий час.

З’явилися на світ пташенята бувають малорухливі, безпорадні і чутливі до холоду, вкриті ембріональним пухом червонувато-бурого кольору. Вага їх становить всього 60 р.

На фото гагарка з пташеням

Проходить більше двох тижнів до тих пір, поки пташеня нарешті пристосовується до суворих умов навколишнього його природи. Харчуванням, забезпечують його дбайливі батьки, які приносять йому різноманітні види риби. Основним типом живлення, яким вигодовуються пташенята, є мойва.

Під опікою в гнізді пташеня знаходиться два тижні або трохи більше. А далі робить з батьків першу свою подорож до моря. Своє знайомство з морськими пучинами малюк починає з ризикованого кроку, часто скочуючись або стрибаючи в солоні бурхливі хвилі прямо зі скелі.

Нерідко такі сміливі спроби мають трагічний кінець, а багато пташенята гинуть. Але ті з малюків, хто з честю витримує випробування, через два місяці стають зростанням з батьків і починають самостійне існування, проживаючи важке життя північної птиці, яка триває до 38 років.

Back to Top