Особливості та середовище птиці гага

Птах гага — досить великий представник сімейства качиних, який має широке поширення. У природному середовищі існування гага зустрічається вздовж берегів Європи, Північної Америки, Сибіру, на островах Льодовитого океану.

Як правило, все своє життя ця качка не віддаляється від води на великі відстані, тому зустріти її в глибині материка неможливо. Широку популярність птах отримала завдяки своєму густому пуху, який люди навчилися використовувати в якості надійного утеплення одягу.

Гага вважається одним з найбільш великих представників качиних. При цьому шия її відносно тіла виглядає короткою, а голова — великий і масивною. Доросла особина досягає довжини до 70 сантиметрів, маючи при цьому метровий розмах крил.

Однак, незважаючи на великі розміри, нормальна вага не перевищує 2,5 — 3 кілограмів. Опис птиці гаги може багато в чому бути схожим на опис звичайного домашнього гусака, за винятком забарвлення і, звичайно ж, унікального вміння жити з комфортом в холодних північних водах.

На фото птах очкова гага

Зовнішній вид самця значно відрізняється від самки, тому підлога певної птиці гаги можна дізнатися на фото і в житті. Спинка самців біла, крім невеликої акуратною «шапки» на голові темного або болотно-зеленого кольору.

Черево також темне. Бока прикрашені вкрапленнями білого пуху. Забарвлення дзьоба варіюється в залежності від приналежності самця до певного підвиду, починаючи від блідо-оранжевого до темно-зеленого. Самка, у свою чергу, має на всьому тілі темне забарвлення найчастіше коричневого кольору з присутністю чорних вкраплень, черевце сіре.

Практично весь час гага перебуває у вільному ширянні над холодними водами морів, пильно видивляючись їжу. Політ гаги горизонтальний, траєкторія лежить прямо над поверхнею води. При цьому вона може розвивати досить велику швидкість — до 65 км/год.

Дивіться також:  Білий птах павич. Спосіб життя і середовище проживання білого павича

На фото птах звичайна гага

Птах спускається на землю на тривалий час тільки для насиджування яєць і турботи про потомство. Зважаючи такого способу життя, гага толком не вміє пересуватися по суші, вона ходить повільно, швидше перевалюючись всім вагою з лапи на лапу, ніж крокуючи.

Однак, гага не обмежується перебуванням тільки в повітряному просторі чи на суші. При потребі вона прекрасно пірнає на досить велику глибину — до 50 метрів.

Пересуватися під водою їй допомагають величезні крила, якими вона вправно орудує, замість плавників. Примітним є і голос птаха. Почути його можна виключно в шлюбний період, так як все інше час гага мовчить. При цьому самці і самки видають абсолютно різні звуки.

Характер і спосіб життя птиці гага

Незважаючи на те, що птах деякий час проводить і на суші, і у воді, основним середовищем її проживання вважається повітря. З легкістю розсікаючи повітряний простір уздовж поверхні моря, гага видивляється здобич на дні або в товщі води.

Як тільки її погляд натикається на їстівні об’єкт, птах кидається у воду і, якщо глибини пірнання недостатньо для вилову здобичі, підгрібає сильними крилами, щоб досягти потрібної глибини.

Деякий час гага може прекрасно почувати себе без кисню, проте, не більше ніж через 2-3 хвилини вона змушена повернутися на поверхню, так як дихати під водою представники качиних не можуть.

З наближенням осінніх холодних місяців, гаги відправляються зимувати в більш теплі райони, хоч і прийнято вважати, що гага — північна птах і не боїться ніяких морозів.

Однак, причина міграції криється не в зниженні температури, а в появі льоду на прибережних водах, що значно ускладнює і навіть робить неможливим процес полювання.

Дивіться також:  Крутиголовка птах. Спосіб життя і середовище проживання вертишейки

Якщо ж лід не починає стримувати воду вздовж берегової лінії, північна птах гага воліє залишитися на зимівлю в звичному місці проживання. Вибираючи ділянку суші для облаштування гнізда, гага зупиниться на скелястому березі, який би зміг захистити потомство від появи наземних хижаків.

Харчування птиці гага

Основним продутом харчування для птиці є жителі моря. Хоч гага і відноситься до сімейства качиних, вона байдужа до рослинної їжі, якщо в межах досяжності є тваринна альтернатива.

Таким чином, постійно перебуваючи в польоті, гага пірнає у воду за некрупною рибою, раками, молюсками, черв’яками та ікрою. Крім підводних мешканців, птах може ласувати і комахами.

Гага не робить ніяких зусиль з оброблення або розжовування їжі — вона ковтає здобич цілою. Протягом наступного за щільної трапези відпочинку на суші, колишні морські жителі в незмінному вигляді перетравлюються у гаги в шлунку.

На фото птах гага гребенушка

У періоди нестачі тваринного корму, гага замінює його деякими видами водоростей. Якщо ж берега моря розливаються на людські посіви, птах може приймати участь в руйнуванні полів, поїдаючи коріння і зерна рослин.

Розмноження та тривалість життя птиці гага

На фотографіях і картинках навколо птиці гаги неодмінно буде морська гладь або хвилі. Якщо ж гага зображена на суші, швидше за все, відобразити її вдалося під час шлюбного періоду. Однак, навіть в цю пору північна качка не відлітає далеко від моря, тому що саме в його товщі знаходяться всі її улюблені ласощі.

Перед гнездованием гага ретельно підбирає ділянка суші, який був би природними перешкодами захищений від наближення земних хижаків, але при цьому мав прохідний спуск до моря.

Дивіться також:  Птах питоху. Опис і особливості питоху

На фото гніздо птаха гаги

Таки чином, на скелястих узбережжях групуються сотні вже сформованих пар. Вибір партнера здійснюється ще в місцях зимівлі, якщо була міграція, або ж безпосередньо перед початком гніздування, якщо птахи зимували «вдома».

Тільки досягнувши берега, самка починає метушиться, ретельно виконуючи дуже відповідальну роботу — будівництво надійного зовні і м’якого зсередини гнізда для майбутнього потомства.

Варто зауважити, що в ролі пом’якшувального матеріалу виступає пух, який птах самовіддано вищипує зі своєї власної грудей. Самець бере участь тільки безпосередньо в паруванні і назавжди покидає сім’ю, як тільки самка зробила кладку.

На фото пташенята очкової гаги

З початку кладки гага несе по 1 яйцю на добу, таким чином з’являється до 8 великих зеленкуватих яєць. Самка ретельно вкриває їх пухом і старанно зігріває протягом місяця, ні на секунду, навіть для прийому їжі, не залишаючи свій пост — накопиченого жиру зазвичай вистачає їй для виживання.

Коли пташенята розбивають шкаралупу і вилазять назовні, самка майже відразу разом з ними пішки вирушає до води, де малята шукають живий корм на узбережжі. Через пару місяців вони готові до самостійного життя. Здорові особини можуть дожити до 20 років.

Back to Top