Фрин – жгутоногий павук, який завдяки своєму жахливого вигляду наводить паніку на багатьох людей. Проте він абсолютно безпечний для людини і може представляти загрозу тільки для комах, які входять в його раціон харчування.

За свій незвичайний вигляд представники цього загону павукоподібних отримали ще у стародавніх греків прізвисько, яке при дослівному перекладі на сучасну російську мову звучить приблизно як «володарі тупого заду».

Особливості та середовище жука фрина

Фріни – павукоподібні, які є представниками зовсім невеликого загону, який зустрічається виключно в регіонах земної кулі з вологим тропічним кліматом.

Незважаючи на те, що довжина їх тіла не перевищує п’яти сантиметрів, вони є власниками досить довгих ніг до 25 сантиметрів. Головогруди має захисний панцир, який володіє округлими обрисами і двома медіальними очима і двома – трьома парами бічних очей.

Педипальпы – великі і розвинені, оснащені великими шипами. Деякі різновиди павуків мають особливі присоски, завдяки яким вони можуть з легкістю пересуватися по різних вертикальним гладких поверхнях.

Як можна визначити, дивлячись на фото павука фрина, вони, як, втім і інші представники виду, мають вісім кінцівок і сегментоване черевце. Другий і третій сегмент займають дві пари легенів. Три пари кінцівок павук використовує безпосередньо для пересування, а передня пара служить йому в якості своєрідних антен.

Саме з їх допомогою він перевіряє на дотик грунт під ногами і займається пошуком комах. Довгі лапи павуків складаються з великої кількості джгутиків, за які, власне, він і був віднесений до класу жгутоногих.

Дані павуки водяться виключно в субтропічних і тропічних областях нашої планети, населяючи переважно густі вологі ліси. Різні види павука фрина можна у великій кількості зустріти в Індії, на Африканському континенті, в Південній Америці, Малайзії і в багатьох інших тропічних країнах.

Дивіться також:  Павук скакун. Спосіб життя і середовище проживання павука скакуна

Найчастіше вони будують свої житла серед стовбурів дерев, безпосередньо під деревною корою і в ущелинах скель. В деяких жарких країнах вони живуть поблизу поселень людей, часто залазячи під стріхи хатин, тим самим вводячи туристів і мандрівників в стан жаху.

Характер і спосіб життя павука фрина

Павук фрин відрізняється від інших представників виду відсутністю павутинних і отруйних залоз. Саме з цієї причини він не може не тільки плести павутину, але і є абсолютно нешкідливим для людини. Ледь побачивши людей, він вважає за краще втекти з їх очей. Якщо посвітити на нього променем ліхтаря, то він швидше за все завмре на місці.

Однак при першому ж дотику він спробує поспішно ретируватися в безпечне місце. Пересуваються дані павукоподібні боком або навскіс, на зразок крабів. Також як і краби, дані павуки ведуть переважно нічний спосіб життя. Вдень вони воліють залишатися в затишних місцях, однак з настанням темряви вони покидають межі власного притулку і відправляються на полювання.

Патрулюючи прилеглу територію, вони за допомогою розвинених передніх кінцівок вишукують різних комах, яких вони надійно хапають і неспішно розмелюють перед вживанням в їжу.

Варто відзначити, що павуки фріни відрізняються від інших представників виду не тільки відсутністю отруйних залоз і невмінням плести павутину, але й особливістю «соціального устрою». Деякі різновиди воліють збиратися в невеликі групи і навіть цілі зграї, які можна зустріти біля входів у печери та в великих ущелинах.

Роблять вони це для максимального захисту свого потомства. Самки фрина взагалі демонструють небувалу турботу про паучатах, погладжуючи їх довгими кінцівками і забезпечуючи їм максимальний комфорт.

Однак подібне ставлення самки виявляють виключно в бік вже виросли павуків. Новонароджені особини можуть піти на корм своїм батькам у тому випадку, якщо вони зваляться з материнської спини перш ніж злиняє.

Дивіться також:  Павук птахоїд. Опис, особливості та середовище проживання павука птахоїда

Харчування павука фрина

Представники даних павукоподібних не відрізняються особливою ненажерливістю, і можуть довго обходитися без їжі. Єдине, що їм необхідно постійно – вода, яку вони з охотою і досить часто п’ють.

Оскільки плести павутину вони не можуть, то їм доводиться полювати на здобич, яка найчастіше складається з різних коників, термітів, цвіркунів і метеликів. Павуки, що живуть в безпосередній близькості до водних джерел, найчастіше подібно крабів займаються ловом креветок і дрібних молюсків.

Тим, хто вирішив придбати павука фрина для утримання в домашніх умовах, варто знати, що в тому випадку, якщо не забезпечувати своїх вихованців достатньою кількістю їжі, вони можуть зайнятися канібалізмом.

Найкращою ж їжею для них є цвіркуни і таргани середніх розмірів. Крім цього, їм необхідно постійно підливати чисту воду і забезпечити умови підвищеної вологості, близькі до субтропічним.

Розмноження та тривалість життя павука фрина

Статевої зрілості дані павуки досягають лише у віці трьох років. Під час шлюбних ігор, серед самців звичайно відбуваються справжні турніри, за результатами якого програв самець залишає поле бою, а переможець відводить самку до місця відкладання яєць.

За одну кладку самка фрина приносить від семи до шістдесяти яєць, з яких через кілька місяців з’являється на світ потомство. Паучата прикріплюються до черевця або спині самки, оскільки до появи захисного шару вони запросто можуть бути з’їденими своїми родичами.

З’являються на світ дитинчата фрина голими і мало не прозорими (в цьому можна переконатися особисто, глянувши на фото фрина), і лише через три роки вони стають повністю дорослими, досягають статевої зрілості і залишають межі насидженого місця проживання. Середня тривалість життя павуків у природному ареалі проживання від восьми до десяти років. В умовах неволі при належному догляді можуть прожити до дванадцяти років.

Дивіться також:  Павук скакун. Спосіб життя і середовище проживання павука скакуна

Back to Top