Незважаючи на те, що з причини своїх коротких і слаборозвинених ніжок птах фрегат виглядає досить незграбно перебуваючи на землі.

У повітрі вона виглядає дійсно зачаровує завдяки своїй яскравій оригінальною забарвленням і вміння виписувати різні піруети і акробатичні трюки.

Але не лише екзотичним зовнішнім виглядом виділяється птах серед інших представників загону пеликанообразных.

Особливістю її характеру є агресивна поведінка по відношенню до інших птахів, на яких фрегат може влаштовувати справжні піратські «облави» з метою відбирання видобутку.

Саме за цю межу англійці назвали її «птах-солдат». У Полінезії місцеве населення і донині використовує фрегатів для передачі листів і повідомлень, а жителі держави Науру з їх допомогою ловлять рибу і навіть обрали цю птицю в якості власного національного символу.

Особливості та середовище птиці фрегат

Фрегат – морська птиця, яка відноситься до сімейства фрегатовых і ряду веслоногих. Найближчими родичами птахів є баклани, пелікани і голубоногие олуші.

При тому, що фрегат виглядає досить великим: довжина тіла може перевищувати метр, а розмах крил досягає 220 сантиметрів, вага дорослих особин рідко буває більше півтора кілограм.

Крила – вузькі, а хвіст досить довгий, раздваивающийся на кінці. Самці зовні не відрізняються від самок наявністю надувного горлового мішка, який має діаметр до 24 сантиметрів і яскраво-червоне забарвлення. Самки звичайно крупніше й важче самців.

Поглянувши на фото птиці фрегат можна помітити, що їхні коротенькі ноги виглядають непропорційними по відношенню до тіла.

Дійсно, дана особливість будови робить фактично неможливим нормальне переміщення по поверхні землі і води.

Перетинки на лапах у птахів присутні, проте вони більшою мірою атрофовані. Голова у фрегата – округла, з невеликою короткою шиєю.

Дивіться також:  Отруйні птиці. Опис, особливості та назви отруйних птахів

Дзьоб – сильний і тонкий, до 38 сантиметрів в довжину і закінчується на кінці гострим гаком. Використовується для нападу на інших птахів, так і для утримання слизькій видобутку.

Роздвоєний хвіст, у свою чергу, слугує їм як керма. Кістки фрегата – найлегші серед всіх інших птахів, і складають всього п’ять відсотків маси тіла.

Основною ж вагу (до 20% від усієї маси) припадає безпосередньо на м’язи грудей, які у даних птахів розвинені дуже добре.

Дорослі самці звичайно мають оперення чорного кольору, ноги – від коричневого до чорного кольору. Молоді особини відрізняються білою головою, яка з часом значно темніє.

Забарвлення оперення самок фрегата схожий з самцями, за винятком ніг білого або червоного кольору і білої смуги, розташованої на нижній частині тіла.

Сімейство фрегатовых включає в себе п’ять різновидів. Птах великий фрегат є найбільшим представником.

Має особливий забарвлення з зеленими відливами і поширений переважно в Тихому та Індійському океанах.

Різдвяний фрегат є власником однієї з найкрасивіших кольорів і мешкає переважно в Індійському океані і на острові Різдва.

На фото фрегат аріель. Найменший представник фрегатів

У холодних районах планети птах фрегат не селиться, воліючи їм тропічні і субтропічні акваторії Тихого, Індійського і Атлантичного океанів.

Вони у великих кількостях мешкають на численних островах, в Африці, Австралії, Полінезії, вздовж усього узбережжя Тихого океану від Мексики до Еквадору, в басейні Карибського моря і в інших областях з жарким кліматом.

Характер і спосіб життя птиці фрегат

Фрегат не тільки є володарем крихітних лап, які незважаючи на його значні габарити навіть менше, ніж у жайворонка, але і абсолютно не вміє пірнати і плавати через слаборозвиненою куприкової залози.

Дивіться також:  Стриж птах. Спосіб життя і середовище проживання стрижа

Присевший на поверхню водної гладі фрегат не може злетіти, і таке приземлення може виявитися для птиці фатальним.

Літаючи над морем і океаном, даний представник загону пеликанообразных практично не видає звуків, проте навколо місць їх гніздування безперервно лунає клацання дзьоби і воркотня.

Фрегати можуть годинами перебувати в повітрі, виглядаючи собі здобич над поверхнею води, хапаючи її своїми гострими загнутими кігтями або патрулюючи узбережжя в пошуках птахів, що повертаються з «уловом».

Угледівши щасливого пернатого мисливця начебто олуші, пелікана або чайки, вони блискавично кидаються на нього, штовхаючи і б’ючи сильним дзьобом і крилами. Захоплена зненацька і налякана птах відригує свою здобич, яку і на льоту підхоплює пірат.

Чому така назва у птиці фрегат? Вся справа в тому, що швидкохідні вітрильні кораблі, кілька сотень років тому бороздившие морські і океанські простори, на яких роз’їжджали корсари і флібустьєри, називаються фрегатами.

Дані пеликообразные часто атакують великих і хижих птахів вдвох або втрьох, за що, власне, і отримали свою назву.

Один фрегат хапає жертву за хвіст, інші в свою чергу рвуть їй крила і наносять удари гострими дзьобами по голові та іншим частинам тіла.

Розбійні напади в крові у цих птахів. Пташенята, ледь навчившись літати, починають борознити повітряні простори, кидаючись на всіх пролітають повз птахів.

І лише набравшись досвіду вони вчаться безпомилково розпізнавати жертву, напад на яку буде вдалим.

Харчування птиці фрегат

Значну частину раціону харчування фрегатів складають летючі риби. Хоча зловити їх зовсім непросто, птах-пірат справляється з цим завданням в два рахунки, оскільки може розвивати швидкість більше 150 км/ч.

Дивіться також:  Квезаль птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці квезаль

Також вони можуть протягом довгого часу ширяти в небі, з спритністю вихоплюючи над водною поверхнею медуз і деяких інших океанських мешканців. Дорослі особини можуть розоряти гнізда, пожираючи пташенят або красти черепашачі яйця.

Розмноження та тривалість життя птиці фрегат

З настанням шлюбного сезону фрегати прилітають на безлюдні острови зі скелястими берегами. Роздуваючи свій горловий червоний мішок, самці намагаються співати та клацають дзьобом.

Самки підбирають партнерів в першу чергу виходячи з розмірів горлового мішка. Самі яскраві і великі залучають їх найбільше.

Пара спільно займається будівництвом гнізда з гілок, які вони можуть як збирати, так і красти з гнізда інших птахів. Самка за одну кладку приносить одне яйце, висиджують яке обоє батьків.

Пташеня з’являється на світ через сім тижнів, і через півроку повністю вкривається пір’ям і залишає межі гнізда. Тривалість життя птахів може перевищувати 29 років.

Back to Top