Фосса — гроза лемурів і курників

Цей незвичайний мадагаскарський звір виглядає як лев, ходить як ведмідь, при цьому нявкає і майстерно забирається на дерева.

Фосса – найбільший хижак на знаменитому острові. Що дивно, незважаючи на зовнішні подібності і схожу поведінку, не є родичем котячих.

Особливості та середовище фоссы

Незважаючи на те, що зовні хижак найбільше схожий на ягуарунди або кугуара, а місцеві жителі охрестили його мадагаскарским левом, самим найближчим нині живуть генетичним родичем для тваринного став мангуст.

Гігантську фоссу місцеві жителі винищили ще коли оселилися на острові. У немилість хижак потрапив за постійні нальоти на велику рогату худобу, і на самих людей. Для сучасного звіра виділили своє унікальне сімейство, яке назвали «мадагаскарські виверовые».

Тварина фосса дивно своїми зовнішніми даними. Довжина тулуба практично дорівнює довжині хвоста і становить приблизно 70-80 сантиметрів.

Морда, навпаки, виглядає усіченої і маленькою. Як видно на фото фоссы вуха у тварини круглі, досить великі. Вуса довгі. Забарвлення фоссы не рясніє різноманітністю. Найчастіше зустрічаються червоно-коричневі звірята, набагато рідше – чорні.

Лапи м’язисті, але досить короткі. На них варто зупинитися докладніше. По-перше, на кожній ступні хижака є полувыдвигающиеся кігті. По-друге, суглоби лап дуже рухливі. Це допомагає тварині спритно забиратися на дерева і спускатися з них.

На відміну, приміром, від кішок, фоссы це роблять головою вниз. Рівновага на висоті їм допомагає тримати хвіст. Жодного разу ще на Мадагаскарі не бачили хижака, який заліз під верхівку, а спуститися не може. За спритності лазіння по деревах мадагаскарського звіра можна порівняти, хіба що, з російської білкою.

А ось за зловонному запаху – зі скунсом. У хижака вчені виявили особливі залози в задньому проході. Місцеві мешканці впевнені, що цим запахом можна вбити.

Дивіться також:  Тхір тварина. Спосіб життя і середовище проживання тхора

Хижак живе і полює по всьому Мадагаскару. Але намагається уникати центральній гірській місцевості. Віддає перевагу ліси, поля і савани.

Характер і спосіб життя фоссы

По способу життя тварина фосса – «сова». Тобто, вдень спить, а вночі виходить на полювання. Хижак добре пересувається по деревах, може стрибати з гілки на гілку. Ховається зазвичай в печерах, виритих норах і навіть в покинутих термитниках.

За характером фосса – це «самотній вовк». Ці звірі не створюють зграї і не потребують компанії. Навпаки, кожен хижак намагається зайняти територію від одного кілометра. Деякі самці «захоплюють» до 20 кілометрів.

І щоб сумнівів не було, що це «приватна територія», тварина мітить її своїм убивчим запахом. При цьому природа наділила хижака котячим голоском. Дитинчата мило муркочуть, а дорослі особини протяжно нявкають, гарчать і можуть «зашипеть».

Харчування

В гучному мультику «Мадагаскар» найбільше веселі лемури боялися саме цих вухатих м’ясоїдних звірів. І неспроста. Майже половину раціону самого великого хижого тваринного Мадагаскару – фоссы, складають якраз лемури.

Цих маленьких приматів хижак ловить прямо на дереві. Причому найчастіше вбиває набагато більше тварин, ніж може з’їсти сам. Власне за це його і не люблять мадагаскарцы.

Нальоти на курники для місцевих жителів нічим хорошим не закінчуються. Також, в меню у фоссы можуть виявитися гризуни, пташки, ящірки. В голодний день тварина задовольняється комахами.

Зоопарки планують придбати тварину фоссу, повинні приготуватися дотримуватися раціон м’ясоїдні. В неволі доросла особина в день повинна ласувати на вибір:

  • 10 пахвами;
  • 2-3 щурами;
  • 1 голубом;
  • 1 кілограм яловичини;
  • 1 курчам.

До перерахованого можна додати: сирі яйця, фарш, вітаміни. Раз в тиждень хижакові рекомендується влаштовувати розвантажувальний день. І обов’язково не забувати про свіжу воду, яка завжди повинна бути у вольєрі.

Дивіться також:  Гребенястий крокодил. Спосіб життя і середовище проживання гребенистого крокодила

Фахівці стверджують, що утримувати цих хижаків в зоопарку досить просто. Головне забезпечити їх відносно великими вольєрами (від 50 квадратних метрів).

Розмноження та тривалість життя

Але навіть у таких пустельників іноді народжуються дитинчата. «Березень» до фоссам приходить у вересні-жовтні. На початку осені самці перестають бути обережним і починають «полювати» на самку. На «серце дами» претендує зазвичай по 3-4 особини.

Вони б’ються, борються і кусають один одного. Самка зазвичай сидить на дереві і чекає обранця. Переміг самець піднімається до неї. Спарювання може тривати до 7 днів. Причому з різними партнерами. Через тиждень перша «дама» залишає свій пост, і на дерево забирається наступна. Процес завоювання починається спочатку.

Виховує приплід самка фоссы вже одна. Через три місяці вагітності на світ з’являються від 1 до 5 сліпих, безпомічних малят. Важать вони приблизно 100 грамів (для порівняння стільки ж важить плитка шоколаду). Вже через пару місяців малюки вчаться стрибати по гілках, в 4 місяці починають полювати.

Батьківський будинок підросли фоссы залишають приблизно в півтора року. Хоча по-справжньому дорослими за розміром і по можливості заводити своє потомство, вони стають тільки до чотирьох років. В неволі звіри здатні жити до 20 років. У природному середовищі вік порахувати неможливо.

Головним ворогом для хижака стала людина. Мадагаскарцы винищують фосс як шкідників. Втім, поласувати хижаком можуть великі птахи, змії. Іноді зазевавшийся звір виявляється в пащі у крокодила.

Складно сказати в яку ціну тваринного фоссы купують зоопарки. Однак у 2014 році московський зоопарк завіз кілька екзотичних остров’ян. Випадки придбання хижаків звичайними людьми не афішувалися. Справа в тому, що фосса вже давно стала мешканцем «Червоної книги».

Причому в 2000 році її визнали вимираючим видом. На той момент налічувалося не більше 2,5 тисяч особин. Тоді почалася активна програма розмноження хижаків у неволі. І вже через 8 років, статус у книзі змінили на «вразливий». Залишається сподіватися, що на відміну від їх предків (гігантських фосс), люди зуміють зберегти цих дивовижний вид.

Дивіться також:  Слон тварина. Спосіб життя і середовище проживання слона

Back to Top