Струнке, довгоноге тварина, з витончено вигнутими рогами і неповторною грацією – це джейран. Перескакуючи з каменя на камінь, б’ючи об землю своїми тонкими копитцями, він повністю відповідає нашому уявленню про газелях.

Зовнішній вид джейрана

Це ссавець відноситься до роду газелей, родини порожнисторогі. Серед своїх родичів він не відрізняється великими розмірами – висота його 60-75 див., довжина близько метра. Вага джейрана може бути від 20 до 33 кг

Голови самців прикрашені рогами, які згинаються подібно музичній лірі і за розміром доходять до 30 див. Рогу складаються з безлічі колечок. Самочки ж таких рогів не мають, і лише зрідка в них є зачатки рожек розміром усього близько 3-5 див Всі органи почуттів у антилоп джейранов добре розвинені.

Забарвлення цих тваринний буро-піщаний. Спина темніша, живіт і ноги майже білі. Взимку забарвлення більш світлий. Ззаду, під хвостом, є невелика біла пляма, сам же хвіст зверху чорний.

У джейранов рогу носять тільки особи чоловічої статі

У молодих тварин на морді присутні темні смуги, які зникають з віком (різницю у забарвленні дорослого і молодого тварини можна побачити на фото джейранов).

У джейрана дуже тонкі, довгі ноги з гострими копитами. Вони створені для кам’янистих і глинистих майданчиків, але абсолютно не можуть ходити по снігу. До того ж, витривалості у цих звірів теж мало, у разі вимушеного довгого переходу (пожежа, повінь, тривалий снігопад) джейран легко може загинути.

Середовище проживання джейрана

Можна виділити 4 підвиди джейранов, у яких різні ареали проживання. Туркменський джейран проживає в Казахстані, Таджикистані і Туркменії. Перська підвид живе в Ірані, Туреччині, Афганістані, Сирії.

Так само живуть ці тварини в Монголії та на півночі Китаю, на південно-заході Іраку і Саудівської Аравії, Західного Пакистану та Грузії. Раніше джейран жив і на півдні Дагестану.

Дивіться також:  Вікунья тварина. Спосіб життя і середовище проживання вікуньї

Мешкає ця тварина в пустелях і напівпустелях, воліє кам’янистий або глинистий грунт. Може жити і на піщаних площах, але пересуватися по них джейрану незручно, тому зустрічається там рідше.

Такі ділянки землі зазвичай практично позбавлені рослинності. Іноді заходять у передгір’я, а високо в горах не водяться. Так як по глибокому снігу ходити не може, з приходом зими з північних ареалів проживання джейрану доводиться мігрувати на південь.

Характер і спосіб життя

Ці тварини дуже обережні, чуйно реагують на будь-які шуми. Найменша тривога, передчуття небезпеки – звертає його у втечу. А бігати джейран здатний зі швидкістю до 60 км/ч. Якщо небезпека застала зненацька самку з дитинчам, то тікати вона не стане, а навпаки зачаїтися в заростях.

Це стадні тварини, найбільш великими групами збираються взимку. Стада налічують десятки і навіть сотні особин. Вони всі разом переходять по пустелі від одного кормового місця до іншого, за добу долаючи до 30 км.

Взимку тварини активні протягом усього світлого часу доби. Коли наступають сутінки, годівля припиняється, і джейрани лягають відпочити. Як лежання викопують собі ямку в снігу, найчастіше з підвітряного боку якогось піднесення.

Взагалі, студена пора найнебезпечніша для них, при великій кількості опадів, що випадають багато тварини приречені на загибель. Вони погано пристосовані до пересування по снігу, а тим більше насту, і дістати собі корм з-під нього не можуть.

У період розмноження самочки йдуть із стада, щоб влітку привести туди нових дитинчат. Без майбутніх мам колективи джейранов рідшають, і зазвичай тварини ходять по 8-10 особин.

Влітку, особливо в спекотні дні, джейрани намагаються не виходити на годівлю опівдні. Вранці і ввечері вони активні, а вдень відпочивають в тіні, на лежках, зазвичай недалеко від води.

Дивіться також:  Галаго тварина. Середовище проживання і особливості галаго

Харчування

Хоча пустеля і вважається бідною в плані рослинності, пристосованим для життя в ній тваринам знайдеться що поїсти. Особливо навесні, коли все розцвітає.

Найбільш поживними для копитних є злаки. Пізніше, коли в сильну спеку рослинність засихає, тварини починають використовувати в харчуванні ферулы, різні трави, солянки, цибулю, чагарники, каперси, бобові, кукурудза, диня.

Така соковита їжа дозволяє обходитися без води довгий час, пити випадає лише раз в 5-7 днів. Це дуже до речі, так як найближчий водопій може перебувати в 10-15 кілометрів.

Намагаються не пити в зарослих басейнах, але зате для пиття можуть використовувати навіть солону воду, наприклад, з Каспійського моря. У зимові місяці антилопи харчуються верблюжої колючкою, полином, эфедрой, гілочками тамариксу, прутняком, саксаулом.

Джейран може розвивати швидкість до 60 км/год

Розмноження та тривалість життя

Восени у самців починається період гону. Антилопи позначають територію своїми екскрементами, які поміщають у викопану ямку. Це називається «гонные вбиральні».

Такі своєрідні прикордонні стовпи є заявкою на територію, самці змагаються один з одним за неї і, відповідно, за самок. Тому, цілком можуть викопати чужі мітки, і покласти туди свої.

Взагалі в період гону джейрани ведуть себе агресивно бігають за самками, влаштовують розбірки один з одним. Зібравши свій гарем з 2-5 самок, вони ретельно його охороняють.

Вагітність триває 6 місяців, в березні-квітні приходить час народжувати і самки йдуть, шукаючи затишні місця. У здорових, дорослих самок народжується двійня, а молоді й старі приносять зазвичай лише одного теляти.

Малюк важить трохи менше двох кілограмів, і вже через кілька хвилин може стояти на ногах. У перший тиждень вони ховаються в заростях, за матір’ю не ходять.

Дивіться також:  Геренук антилопа. Спосіб життя і середовище проживання антилопи геренук

На фото самка джейрана з дитинчатами

Самка підходить до дитинчаті сама, щоб погодувати, 3-4 рази в день, але робить це дуже обережно, щоб не призвести до малюка ворогів. Маленькі джейрани дуже уразливі в цей час, для них небезпечні і лисиці, і собаки, і хижі птахи.

Від таких ворогів мати їх буде люто захищати, цілком успішно, завдяки своїм гострим копытцам. Якщо дитинчаті загрожує вовк або поруч проходить людина, то самка постарається увести ворога подалі, так як впоратися з ним сама не зможе.

Дитинчата ростуть дуже швидко, в перший місяць життя вони набирають 50% всієї майбутньої маси тіла. В 18-19 місяців вони вже досягають розміру дорослої тварини.

Статевої зрілості самки досягають набагато раніше – вже в рік вони здатні завагітніти. Самці ж готові до розмноження лише на два роки. У природі джейрани живуть близько 7 років, у зоопарках можуть доживати до 10 років. На даний момент джейран має статус зникає тварини і занесений в Червону книгу.

Back to Top