Верблюди — велетні з двома горбами

Двогорбий велетень всього верблюжого сімейства відрізняється унікальною здатністю виживати в умовах, які для інших живих істот згубні.

Надійність та користь для людини зробили верблюда з давніх часів постійним супутником жителів Азії, Монголії, Бурятії, Китаю та інших територій з сухим кліматом.

Особливості та середовище двогорбого верблюда

Існують дві основні різновиди двогорбих верблюдів. Назви нечисленних диких верблюдів в рідній Монголії — хаптагай, а звичних домашніх – бактріан.

Дикі представники занесені в Червону книгу з-за загрози зникнення останніх сотень особин. Про них вперше написав знаменитий дослідник Н.М. Пржевальський.

Одомашнені верблюди були зображені ще на стародавніх руїнах палаців, віднесених до IV ст. до н. е. Чисельність бактрианов перевищує 2 млн. особин.

До сьогоднішніх днів верблюд – незамінний транспорт для людини в умовах пустелі, здавна використовуються м’ясо, шерсть, молоко, навіть гній в якості прекрасного палива.

Розведення бактрианов зазвичай для жителів кам’янистих, пустельних місцевостей з обмеженими джерелами води, передгірних територій з мізерною рослинністю. Де найчастіше можна зустріти і одногорбого верблюда дромадера.

Невеликі дощові розливи або береги річок притягують диких верблюдів на водопій для поповнення запасів організму. Взимку вони обходяться снігом.

Хаптагаи долають великі відстані 90 км в день у пошуках їжі і особливо водних джерел.

Розміри двогорбих велетнів-самців вражають: до 2,7 м заввишки і масою тіла до 1000 кг Самки трохи менше: вага до 500-800 кг Хвіст довжиною 0,5 метра з пензликом.

Прямо стоять горби відображають ситість тварини. В голодному стані вони частково кренятся.

Ноги пристосовані пересуватися по сипучої поверхні або кам’янистих схилах, мають роздвоєні ступні на широкій мозольной подушці.

Попереду когтеобразная форма або образ копита. Мозолясті ділянки покривають передні коліна і груди тварини. У диких особин вони відсутні, так і форми тіла у нього більш сухорляві.

Дивіться також:  Морський заєць. Опис і особливості морського зайця

Велика голова рухлива на вигнутій шиї. Виразні очі вкриті подвійними рядами вій. В піщані бурі вони закривають не тільки очі, але і щелеобразные ніздрі.

Верхня жорстка губа характерно для верблюжих представників роздвоєна, пристосована для грубої їжі. Вуха маленькі, майже непомітні здалеку.

Голос схожий на крик осла, не самий приємний людині. Тварина завжди видає рев, коли воно піднімається або опускається з навьюченным вантажем.

Забарвлення щільної вовни різних кольорів: від білого до темно-коричневого. Хутряний покрив схожий з вовною білих ведмедів або північних оленів.

Порожні всередині волоски і пишний підшерсток сприяють захисту від високих і низьких температур.

Линька відбувається навесні, і верблюди «лисіють» від швидкого випадання шерсті. Приблизно через три тижні наростає нова шуба, яка до зими стає особливо довгою, від 7 до 30 див.

Скупчення жиру в горбах до 150 кг не тільки є запасом харчування, але і захищає від перегріву, так як сонячні промені найбільше впливають на спину тварини.

Бактрианы пристосовані до дуже жаркого літа і суворим зимам. Головна потреба для їх проживання – сухість клімату, вогкість вони дуже погано переносять.

Характер і спосіб життя двогорбого верблюда

У дикій природі верблюди прагнуть до осілості, але постійно переміщуються по пустельних територій, кам’янистих рівнинах і передгір’ях в межах великих мічених ділянок.

Хаптагаи рухаються від одних рідкісних водних джерел до інших для поповнення життєвих запасів.

Зазвичай тримаються разом по 5-20 особин. Ватажком табуна є головний самець. Активність проявляється вдень, а в темний час верблюд спить або веде себе мляво і апатично.

У ураганний період лежить цілодобово, в спеку ходять проти вітру для терморегуляції або ховаються по байраках і кущів.

Дивіться також:  Вівцебик тварина. Спосіб життя і середовище проживання вівцебика

Дикі особини полохливі і агресивні на відміну від трусоватых, але спокійних бактрианов. У хаптагаев гострий зір, при появі небезпеки тікають, розвиваючи швидкість до 60 км/год.

Можуть бігти за 2-3 дні до повного виснаження сил. Домашніх двогорбих верблюдів сприймають як ворогів і бояться нарівні з вовками, тиграми. Дим багаття наводить на них жах.

Дослідники відзначають, що габарити і природні сили не рятують велетнів через їх невеликого розуму.

При нападі вовка вони і не думають захищатися, тільки кричать і плюються. Навіть ворони можуть расклевывать рани тварин і потертості від важких вантажів, верблюд проявляє свою беззахисність.

У роздратованому стані плювки являють собою не викид слини, як багато хто вважає, а накопичене в шлунку вміст.

Життя одомашнених тварин підпорядкована людині. У разі здичавіння ведуть спосіб предків. Дорослі статевозрілі самці можуть існувати поодинці.

У зимовий час верблюдам складніше, ніж іншим тваринам пересуватися по снігу Розкопувати під снігом корму вони теж не можуть через відсутність справжніх копит.

Існує практика зимового випасу спочатку коней, ворошивших сніговий покрив, а потім верблюдів, підбирають решту корму.

Харчування двогорбого верблюда

Грубий і малопитательный корм лежить в основі раціону двогорбих велетнів. Травоїдні верблюди годуються такими рослинами з колючками, від яких відмовляться всі інші тварини.

Більшість видів пустельній флори входять в кормову базу: пагони очерету, листя і гілки парнолистника, цибулю, груба трава.

Можуть харчуватися залишками кісток і шкур тварин, навіть предметами, виготовленими з них, при відсутності іншої їжі.

Якщо рослини в їжу соковиті, то без води тварина може обходитися до трьох тижнів. При доступності джерела п’ють в середньому один раз на 3-4 дні.

Дивіться також:  Кінкажу. Середовище існування та спосіб життя кінкажу

Дикі особини вживають навіть солонувату воду без шкоди здоров’ю. З її уникають, але в споживанні солі потребують.

Після сильного зневоднення за раз двогорбий верблюд може випити до 100 літрів рідини.

Природа наділила верблюдів здатністю переносити довгий голодування. Нестаток їжі не шкодить станом організму.

Надмірне харчування призводить до ожиріння і збоїв у роботі органів. У побутових кормах верблюди не перебірливі, харчуються сіном, сухарями, крупами.

Розмноження та тривалість життя двогорбого верблюда

Статевозрілість верблюдів настає приблизно до 3-4 років. Самки випереджають самців у розвитку. Восени настає шлюбне час.

Агресивність проявляється в реві, метаннях, виділення піни з рота і постійні напади на всіх.

Щоб уникнути небезпеки, домашніх верблюдів-самців прив’язують і позначають попереджувальними пов’язками або відокремлюють від інших.

Самці проводять сутички, б’ють противника і кусаються. В суперництві завдають травми і можуть загинути в такій битві, якщо пастухи не втрутяться і не захистять слабкого.

Дикі двогорбі верблюди в шлюбний період сміливішають і прагнуть відвести домашніх самок, а самців, трапляється, вбивають.

Вагітність самок триває до 13 місяців, навесні народжується дитинча вагою до 45 кг, двійні бувають дуже рідко.

Малюк вже через дві години самостійно ходить за матір’ю. Молочне годування триває до 1,5 року.

Турбота про потомство яскраво проявляється і триває до самої статевозрілості. Потім самці йдуть створювати свій гарем, а самки залишаються в табуні матері.

Для посилення якостей і габаритів практикують схрещування різних видів: гібриди одногорбих і двогорбих верблюдів — БИРТУГАН (самець) і ТРАВНЯ (самка). В результаті природа залишила один горб, але витягнутий по всій спині тварини.

Тривалість життя двогорбих верблюдів в природі становить близько 40 років. При правильному догляді з збільшують термін життя на 5-7 років.

Back to Top