Особливості та середовище дубоноса

Дубоносптах, що належить до сімейства вьюрковых і є досить великим її представником, маючи довжину до 18 див. Назву свою ці пернаті повчили у зв’язку з примітним будовою масивного дзьоба, який має конусоподібну форму, і незважаючи на середні розміри, надзвичайно сильний і гострий.

Як видно на фото дубоноса, птах ця за деякими ознаками схожа на шпака, відрізняючись лише більш коротким тілом. Забарвлення пернатих надзвичайно красива і різноманітна за своїм відтінків, складається з шоколадного, чорного, рожевого, коричневого і світло-коричневого кольорів. Причому відтінки її змінюються протягом року, але особливо змінюється птах навесні.

Рід дубоносов складається з трьох видів. Звичайний дубонос обживає парки, сади, листяні і змішані ліси Євразії, від Англії до Японії, за винятком північного сходу материка, центру Росії та країн Скандинавії, зустрічаючись в цих місцевостях надзвичайно рідко.

Ці пернаті воліють селитися в дібровах і гаях, а також у штучних насадженнях, що знаходяться поблизу людського житла, і на кладовищах.

Цей різновид птахів можна зустріти також у Сибіру, на Кавказі, в Криму і на Алясці. Мігруючи в країни з більш теплим кліматом, звичайні дубоносы досягають меж Туреччини, Марокко та Алжиру.

Дзьоб птиці палевий або голубуватий в залежності від часу року. Вона має забарвлення пір’я чорних, коричневих, білих, вохристих і рудих тонів. Самці дубоноса звичайного більш яскраві, виділяються рудими, коричневими і бурими квітами. Самки не такі ошатні, але мають примітні малюнку на голові і з боків.

Крім того, до різновидів цього роду птахів відносяться капюшонный і вечірній дубоносы, забарвлення яких включає в себе поєднання яскраво-жовтого, білого і чорного кольорів.

Дивіться також:  Журавель красавка птах. Спосіб життя і середовище проживання журавля красавка

Ці два різновиди птахів складаються один з одним в близькій спорідненості і мешкають на Американському континенті, але перший з них в центральній, а другий в північній його частині.

Характер і спосіб життя дубоноса

Пернаті славляться свої обережним і боязким характером. Вони настільки рідко трапляються людині на очі, що їх навіть прозвали «пташками-невидимками». І не даремно. Дубоносы – майстри маскування, і здатні буквально на очах «розчинятися» в повітрі.

Птахи, особливо люблять селитися на узліссях дібров і в яблуневих садах, ховаючись від сторонніх очей в кронах дерев. Дубоносам властиві, до того ж, флегматичність, заглибленість у себе і споглядальність.

Вони здатні довго нерухомо в задумі сидіти на гілці практично без руху. Однак, птиці кмітливі, звичайно обережні, але при необхідності досить відважні.

Хоча птахи красиві, швидко звикають до людини і невибагливі, люди рідко містять їх будинку в клітинах, можливо, завдяки властивості цих пернатих наполегливо ховатися від сторонніх очей.

Примітні ці створення, відносяться до загону співочих горобцеподібні, також своїм музичним співом. Дубоносы особливо часто видають звуки у весняний період. Їх позиви відрізняються дребезжащей отрывистостью і не виділяються гучністю, в деяких випадках мимохідь на чирикание.

Харчування дубоноса

Масивний дзьоб дубоноса, розмірами практично з його голову, є прекрасним пристосуванням для подрібнення твердої їжі, що допомагає птахові з успіхом вживати для харчування ягоди черешні, вишні і сливи, без праці разгрызая їх кісточки.

Дубонос може є букові та кедрові горіхи, плоди аличі, жимолості та черемхи. насіння чортополоху, клена та граба. Пернаті також з успіхом дроблять і вживають кукурудзу, стручки гороху, соняшник і гарбузове насіння.

Навесні птахи люблять ласувати тільки що проклюнувшимися нирками і свіжими пагонами рослин, молодими листям, обожнюють квіти бузку. Крім того, дубонос харчується, чим і інші пернаті: комахами, поглинаючи гусениць, жуків, травневих хрущів, різних різновидів лускокрилих.

Дивіться також:  Поморник птах. Спосіб життя і середовище проживання поморника

Але незважаючи на те, що часто знищують шкідників, дубоносы є грозою дачних ділянок. Ці птахи здатні наносити досить значної шкоди врожаю, взращенному людиною в садах і на городах.

Іноді вони бувають настільки ненажерливі, що знищують плоди людських праць практично без залишку. Вони їдять як яблука, свіжі огірки, інші фрукти і овочі, так здатні знищити в весняний час, набубнявілі бруньки вишень, слив та яблунь.

Обожнюють птиці і свіжу зелень: капусту, салати, подорожник, квіти конюшини і кульбаби. Для тих, хто утримує цих птахів у клітках, не складає труднощів знайти їжу для цих ненажерливих і всеїдних створінь.

Корисними для здоров’я пернатих можуть виявитися також такі незвичайні для живлення субстанції, як гравій, пісок і крейда в невеликих кількостях. Господарям можна використовувати і спеціальні корми для лісових птахів, суміші, зроблені на основі Витакрафта, а також корми для великих папуг, наприклад, Падован.

Розмноження та тривалість життя дубоноса

Шлюбний період настає для цих птахів з приходом весни. Кавалери при вигляді партнерок заливаються співом і піднімають пір’я на голові. І саме в цей час дубоносы об’єднуються в пари, а будівництво гнізд, які мають вигляд глибокої чаші, відбувається в травні-червні.

Пернаті облаштовують їх на деревах, сплітаючи з природного будівельного матеріалу: грубих гілок, корінців і прутиків, застилаючи для затишку кінськими волоссям і стеблинками трав. Коли вмістилище для пташенят нарешті готово, починається відкладання яєць, яких звичайно буває до п’яти штук.

Вони мають зеленуваті і жовтуваті відтінки, з рідкісними вкрапленнями і завитками синього і сірувато-фіолетового кольорів. Протягом наступних двох тижнів відбувається висиджування, яке здійснює зазвичай самка дубонос.

Її партер піклується про неї і приносить їжу, а після появи потомства продовжує клопоти нарівні зі своєю подругою, вигодовуючи потомство рослинним кормом і комахами.

Дивіться також:  Курочка водяна птиця. Спосіб життя і середовище проживання птиці водяні курочки

До липня потомство вже підростає, вчиться літати і залишає батьківське гніздо ще до початку осені. Незважаючи на те, що дубоносы здатні прожити півтора десятка років, в дикій природі зазвичай вони гинуть набагато раніше, і в середньому живуть не більше п’яти років.

Back to Top