Фауна нашої планети за останнє століття сильно змінилася. Людина безжально скорочує чисельність багатьох особин, доводить до повного їх зникнення, людина захищає законом багатьох залишилися в живих, вносячи їх у Червону книгу.

Це замкнуте коло, в якому борються жадібність і людяність. Птах дикуша – одна з таких. Вона знаходиться на почесному місці в Червоній книзі і є однією з затребуваних здобичі для браконьєрів.

Особливості та середовище дикуши

Зовнішній вид дикуши дуже нагадує тетерева і рябчика. Стиль її поведінки також дуже схожий на характер цих птахів. Можна сказати, дикуша птах – це щось середнє між тетеревом і рябчиком, тетерів – трохи більше за розміром.

Дивлячись на дикушу, не скажеш, що вона важить приблизно 500-600 гр., пишне оперення візуально робить її трохи крупніше. Довжина цієї птиці в середньому 45 див. Хоч у дикуши крила невеликого розміру, це не заважає їй розвивати непогану швидкість літання.

На фото дикуша птах самка

Її лапки густо вкриті пухом, взимку це не дає їй замерзнути. Рябчик трохи світліше, ніж дикуша. Ще вона відрізняється широкою гамою строкатих включень на тлі основного, темного оперення.

На ній можна побачити руді, жовті, з сіруватим відтінком, плями. Особливо помітні на кінчику хвоста і крил білосніжне пір’я. Контраст білого і темного надає дикуше неймовірну красу і, водночас, захищає її від недругів.

Таке забарвлення робить її малоприметной серед гілок дерев. У самок більше білих пестринок, так і основний фон оперення не темно-каштановий, як у самця, а світліші, з рудуватим відтінком.

Географічне населення цих птахів на сьогоднішній день не настільки поширене, як в часи СРСР. Найбільша їх кількість спостерігається на узбережжі Охотського моря, на сході Забайкалля, на півдні Якутії.

Дивіться також:  Квезаль птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці квезаль

Дикуша мешкає в основному в ялинових лісах. Для неї ідеальним середовищем існування є тінисті поляни, що відрізняються вогкістю, де проростають густі хащі брусниці, лохини, морошки. Для них переважно земляний покрив, де є достатня кількість густого моху.

Чисельність дикуши помітно зросла в 90-х роках минулого століття. Велика кількість молодняку було розвезено по багатьом зоопаркам, наприклад, в Новосибірському зоопарку і зараз ведеться робота по збільшенню чисельності цього виду птахів. На жаль, браконьєри продовжують свою роботу, хоч полювання на дикушу карається законом.

Характер і спосіб життя дикуши

Дикуша любить спокійно сидіти на гілках дерев, щоб ніхто її не бачив. Цей птах не полохлива, до її превеликий жаль. Саме цей фактор послужив занесенню дикуши в Червону книгу.

Птахи ведуть відокремлений спосіб життя, рідко коли збиваються в зграї. Їх малорухливість допомагає бути непоміченими у гілках дерев. Навіть на гілках вони поселяються всього на 2-ух метрів від землі.

Не літають на далекі відстані, воліють сидіти на одному місці. Своєрідне поведінка дикуши полягає в тому, що вона при переляку, виявленні поруч людини не летить геть, а навпаки, підлітає ще ближче і з цікавістю спостерігає за людиною.

Саме тому дикуша — легка здобич для мисливців, адже і витрачати патрони на них не потрібно. Досить начепити багато мотузок і один раз спокійно зібрати попалися в петлі особин.

Навіть при самій небезпечній тривозі дикуша не буде кричати, розлякуючи всіх в окрузі, а смиренно буде спостерігати за подіями. Поведінка дикуши обумовлено тим, що її забарвлення дозволяє бути непоміченою серед листя дерев, досить тривалий час. Терпіння їй не позичати, особливо в першій половині дня, адже дикуша любить задрімати в цей час, більш активної вона стає після обіду.

Дивіться також:  Турпан птах. Спосіб життя і середовище проживання турпана

Харчування дикуши

Будучи птахом сімейства тетеревиных, харчується приблизно так само, як і рябчик дикуша. Основною часткою продуктів є рослинна їжа. Найбільше дикуша любить хвою, це приблизно 70 % її раціону.

Таке перевагу дає їй можливість ситого існування круглий рік. Для різноманітності дикуша ласує ягодами малини, чорниці, листям брусниці. Іноді птахи не нехтують такими комахами, як жуки, мурашки.

Для того, щоб їжа добре проходила через всі системи травлення, дикуше необхідно вживати дрібні камінчики. При вивченні складу шлунка багатьох добутих птахів з’ясувалося, що камінчики складають 30% від всього складу їжі.

Молоді особини харчуються в основному комахами, так як зростаючий організм пташенят вимагає достатньої кількості білкової їжі. Вже доходячи до стадії статевого дозрівання їх смаки змінюються, і вони переходять на рослинну їжу.

Розмноження та тривалість життя дикуши

Статеве дозрівання дикуши настає через рік після народження, як і у всіх курячих. Коли стає зовсім тепло, приблизно на початку травня, у цих птахів починаються шлюбні ігри.

Як правило, самець бере всю ініціативу на себе і всіляко намагається привернути до себе самку. Він піднімає високо вгору свою голову, розкриває хвіст. Він може ходити, величатися перед самкою, видаючи глухі звуки, і глухар, а може підлітати до неї.

Дикуша самка з пташеням

На деяких фото дикуши видно, як самець намагається сподобатися своїй обраниці. Весь його зовнішній вигляд в цей час говорить про те, що самець ретельно токует. Почервонілими очима він намагається не випустити з уваги самку, а вона байдуже чекає своєї місії. Дикуши паруються, але самці не беруть участі в житті виводка, тільки охороняють їх.

Під деревом з пишною кроною робиться гніздо. Прямо на землі укладаються тонкі гілки, і в початку – середині травня самка висиджує яйця. Досі не було проведено досліджень, скільки ж точно самка відкладає яєць.

Дивіться також:  Страус нанду. Спосіб життя і середовище проживання страуса нанду

Натомість спостерігачі змогли побачити в гнізді 8 яєць, що і дозволило зробити припущення про те, що в середньому дикуши відкладають близько десятка яєць. Яйця світло — оливкового кольору з темними плямами. На 24-25 день з’являється потомство, літати починають пташенята в кінці червня.

Тривалість життя на волі складає від 10 до 14 років. На початку 80-х років минулого століття вчені вели спостереження за тривалістю життя дикуши, які були транспортовані в зоопарки. На жаль, майже всі особини гинули на 10 – 20 день, в першу чергу, із-за тривалої транспортування.

Особливістю азійських дикуши є зовнішні махові пір’я крила, які мають загострену форму. Завдяки цьому ознакою азіатська дикуша була виділена в окремий рід.

На фото самець дикуша

Дикуша в Північній Америці відома ще під назвою Канадська дикуша. Їй характерні не загострені крила і трохи меншу вагу (до 50 гр.). Цікавим фактом про дикуше є те, що м’ясо цієї птиці трохи гірчить з-за того, що вона їсть багато хвої. Цей факт не заважає полювати за нею і з кожним роком зменшувати її чисельність.

Back to Top