Живе в степу цікава птиця зі скрипучим голосом, яка є самим цікавим трофеєм кожного мисливця. Вона зветься деркач. Чому птах деркач вважається самим бажаним трофеєм мисливців?

Вся справа в тому, що її дуже складно зловити. За те, що вони часто видають скрипучі звуки, їх іноді називають «скрипунами». Скрипучі крики деркача чути далеко за кілометри.

Цікавий факт у тому, що навіть, якщо чути голос птаха деркач зовсім поряд, її точне місце розташування обчислити не так вже й просто. Все тому що птах під час співу високо витягує свою шию і крутить головою в різні боки. Такі маневри постійно змінюють напрямок звуків.

Ця невелика птах із загону і родини пастушкових. На фото птиці деркача видно, що вона трохи більше дрозда. Її довжина становить 27-30 див. Крила в розмаху досягають 46-53 див.

Важить пташка близько 200 грам. Колір оперення деркача чорно-бурий з оливково-сірими цятками. На її спинці забарвлення нагадує риб’ячу луску. На черевці світло-коричневі пір’ячко, вкриті червонуватими смужками.

На горлі, частини голови і грудей видно сірі відтінки. Бока птиці розфарбовані буро-червоним кольором з червоними цятками. А на крилах буро-червоне перо в жовто-білі плями.

Дзьоб деркача ледь помітний. Він короткий, але міцний. Кінцівки птаха свинцево-сірі. Під час польоту вони просто звисають позаду його недовгого хвоста.

Судячи з опису птиці деркач, це досить маленька і непоказна пернате, яке іноді так зливається з середовищем, в якій існує, що здається абсолютно непомітним. Самка практично не відрізняється від самця. За винятком кольору зобу. У самців він сірого, а у самок рудого кольору.

Дивіться також:  Плімутрок курка. Опис, особливості, догляд і ціна породи плімутрок

Особливості та середовище деркачі

Буквально вся територія Росії заселена коростелем. Неможливо його помітити тільки в районах Крайньої Півночі і Далекого Сходу, Є вони і в Ірландії, Великобританії.

Багато хто задається питанням деркач перелітний птах чи ні. Відповідь однозначна – так. Тому їх життя постійно ділиться на два етапи – життя в основний середовищі, і життя в країнах теплих континентів.

Ці птахи вибирають для гніздування схили гір, луки, водойми, зарослі сади, лісові вирубки, напівсухі ділянки боліт. Важливо, щоб біля їхні гнізда була висока і не надто густа рослинність.

Взимку вони живуть в саванах, луках і очеретяних заростях Улюблене місце коростелей околиці посівних нів і городи. Присутність поруч водойм не говорить про те, що вони люблять підвищену вологість. Вони її не переносять. Відомо, що у деркача немає підвидів. Він в своєму роді єдиний і неповторний представник.

У весняний час деркачі прилітають порівняно пізно. Восени ж свої приготування до перельоту вони готують завчасно, до настання холодів. Але ці приготування затягуються.

Не всі представник коростелей активно відлітають у теплі краї. Є й такі, які зважуються на цей крок вже глибокої осені, під час перших серйозних заморозків і іноді гинуть від холодів.

Вони не групуються при перельотах у великі зграї, не утворюючи при цьому великі скупчення. Найчастіше перельоти вони переносять поодинці, і на дневка добре ховаються, що не дає можливість досі встановити точний час прильоту.

Деякі встановлюють цю дату з їх весняним скрипучим криків, і тому роблять помилку. Тому що між прильотом коростелей і початком їх шлюбного періоду може бути розрив у пару тижнів. Деркач хто це вже відомо. Залишається прояснити деякі моменти.

Дивіться також:  Фламінго. Середовище існування та спосіб життя фламінго

Характер і спосіб життя деркачі

Деркачі не люблять літати. Більшу частину свого життя вони проводять, стрибаючи у високій траві в пошуках їжі. В повітряний простір вони можуть піднятися дуже рідко.

До цього їх може примусити непередбачена обставина, наприклад загроза життю. Але навіть і ця ситуація не змусить коростелей відлітати далеко. Все, що вони зроблять – відлетять на пару метрів і знову притаятся у високій траві. У ній вони чудово пересуваються.

Деркачі не утворюють пари. Вони полігамні. Під час своїх шлюбних пісень деркачі так захоплюється співом, що не чують навіть наближається до себе людини або тварини.

Мисливці знають цю маленьку помилку птиці і використовують її під час полювання. Важливо тільки крокувати саме під час співу птаха. Коли деркач відпочиває від співу, до нього як би повертається свідомість, і він стає уважніше.

Як тільки птах відчула можливу для себе небезпеку, звуки птиці деркач різко змінюється. Він більше нагадує тріскотню сороки. Деркач — нічна птах-одинак. При хороших погодних умовах вони можуть всю ніч вести активний спосіб життя і лише до ранку вирушати на заслужений спокій.

Досить цікаво спостерігати за коростелем в бігу. Вся передня частина разом з головою при цьому нагинається вперед, до землі, так, що хвіст їх виявляється вище.

Періодично птах піднімає голову, щоб роздивитися, куди далі рухатися. Біжить таким чином птах, з періодично витягнутою шиєю виглядає більш, ніж смішно.

Ще комедийнее стає ситуація, коли під час огляду навколишньої території деркач видає своєрідний, здавалося б підбадьорливий крик.

При можливої небезпеки птах намагається врятуватися втечею. Бігун з коростеля чудовий. Біжить він до тих пір, поки не втече. Але, якщо бачить, що це нереально, при всьому своєму небажанні літати, злітає високо в небо.

Дивіться також:  Кільчастий папуга. Спосіб життя і середовище проживання кільчастого папугу

Як виглядає птах деркач в польоті? Виглядає невмілим і незграбним льотчиком. Пролетівши таким чином кілька десятків метрів, вони приземляються і продовжують рятуватися більш підходящим для себе методом.

Харчування птиці деркач

Деркач не вибаглива птах. В її раціоні буває, що рослинна їжа, так і їжа тваринного походження. Не дарма вона селиться біля полів і городів.

Там можна поживитися зерном, насінням багатьох рослин і комахами. Молоді пагони рослин теж йдуть в хід. Улюблені ласощі коростелей дрібні комахи, багатоніжки, молюски, дощові хробаки.

Розмноження та тривалість життя птиці деркач

Після прильоту на своє постійне місце проживання деркачі замислюються про свій спадок. Самка впорядковує в траві своє скромне житло і відкладає туди 10-12 яєць.

Высиживанием вона займається в гордій самоті. Через три тижні з’являються на світ пташенята. Добу малюки живуть у гнізді, після чого разом з батьками залишають його, щоб більше туди ніколи не повернутися. З самого початку свого життя пташенята привчаються до самостійності і це в них непогано виходить.

Деркачі дуже обережні і потайливі птиці. Вони уникають людей. Але з кожним роком їх стає все менше і менше. Це відбувається, швидше за все із-за того, що улюблені місця їх проживання теж повільно зникають.

Back to Top