Деревні кенгуру це ссавці з дуже оригінальним зовнішнім виглядом, чимось нагадують суміш звичного нашому погляду австралійського кенгуру з ведмедем. Вони відносяться до загону сумчастих сімейства кенгурових.

Довжина деревних кенгуру від маківки до кінчика хвоста становить приблизно від півтора до двох метрів, при цьому один тільки хвіст становить майже половину цієї мірки і є прекрасним балансиром, при здійсненні цими тваринами довгих і затяжних стрибків.

Доросла особина важить не більше 18 кг. Забарвлення деревних кенгуру звичайно чорний або сіро-коричневі по спині і світлий, білий на животі.

Шерсть досить довга і дуже густа, але у деяких видів вона м’яка, немов плюш, в інших тверда і щільна, як щетина.

У деревних кенгуру короткі задні ноги (у порівнянні з наземними побратимами) з дуже широкою підошвою з подушечками, покритими жорсткою шкірою і довгими загнутими кігтями, з допомогою яких вони досить вправно піднімаються на дерева.

Однак і передні і задні кінцівки однаково добре розвинені і сильні. Дещо укорочена (знову ж у порівнянні з іншими кенгуру) морда і округлі вушка, які ви можете бачити на фотографіях деревного кенгуру, надають деревним схожість з ведмежатами.

У деревних кенгуру немає системи потовиділення, тому, щоб підтримувати нормальну температуру тіла та уникати перегріву, в жарку пору року кенгуру просто облизують себе.

Особливості та середовище деревного кенгуру

Деревні кенгуру зустрічаються на острівних територіях Нової Гвінеї, які вважаються їх історичною батьківщиною, а так само на північному сході австралійського штату Квінсленд, куди вони були завезені відносно недавно.

Вибираючи високі дерева в якості своїх притулків від наземних ворогів, деревні кенгуру часто селяться в гористій місцевості (до трьох тисяч метрів над рівнем моря), в тропічних лісах і куди рідше зустрічаються на рівнинах.

Дивіться також:  Шерстокрыл тварина. Спосіб життя і середовище проживання шерстокрыла

В залежності від місця проживання та деяких зовнішніх відмітних особливостей розрізняють до дванадцяти видів деревних кенгуру:

  • Кенгуру Беннетта;

  • Кенгуру Доріа;

  • Кенгуру Гудфеллоу;

  • Сивий деревний кенгуру;

  • Кенгуру Люмхольтца;

  • Кенгуру Матчі;

  • Dendrolagus mbaiso;

  • Dendrolagus pulcherrimus;

  • Папуаський деревний кенгуру;

  • Рівнинний деревний кенгуру;

  • Dendrolagus stellarum;

  • Ведмежий кенгуру.

Гудфеллоу і Папуаський деревний кенгуру — два види офіційно перебувають під загрозою повного зникнення, а сивий деревний кенгуру є маловивченим видом через нечисленність і скритного обережного способу життя.

На фото сивий деревний кенгуру

Характер і спосіб життя деревного кенгуру

Деревні кенгуру воліють вести активний спосіб життя в нічний час доби. Вдень ці звірі сплять, при цьому в стані сну вони здатні пробути до 15 годин до ряду.

Воліють селити або з однієї особини, або сім’ями, містять самця, чи самицю і їх дитинчат.

Практично все своє життя деревні кенгуру проводять на деревах, спускаючись виключно в пошуках їжі і води.

При цьому по землі вони пересуваються вкрай ніяково і порівняно повільно, за допомогою коротких стрибків, вигинаючи хвіст дугою вгору для зручної балансування.

Цей вид кенгуру здатний здійснювати стрибки до 9 метрів в довжину, долаючи відстані між двома деревами. А вниз вони здатні зістрибнути з висоти 18 метрів, при цьому не отримавши ніяких пошкоджень.

Вибираючи спосіб життя на досить великій висоті, деревні кенгуру оберігають себе і своє потомство від нападу людей, собак дінго і аметистовых пітонів, які становлять реальну загрозу життю цих ссавців.

Харчування деревного кенгуру

У свою природному середовищі існування деревні кенгуру вживають у їжу різні листя, плоди, квіти і гілки дерев.

Дивіться також:  Саймірі мавпа. Спосіб життя і середовище проживання саймірі

У неволі вони без шкоди для здоров’я їдять фрукти, овочі, зелень, зварені круто яйця та інше.

Розмноження та тривалість життя деревного кенгуру

Завдяки проживанню в сприятливих кліматичних умовах, деревні кенгуру не мають певного сезону для розмноження і плодяться цілий рік.

Коли самець знаходить підходящу для себе самку він наспівує їй пісню, яка за своїм звучанням нагадує куряче квохтание.

Після чого самець починає поплескувати самку по голові. Якщо самку все влаштовує, то вона повертається до самця спиною, дозволяючи йому погладити себе по хвосту.

Відразу після такого залицяння, якщо воно відбулося вдало, відбувається спарювання. Іноді відбуваються досить серйозні бійки між самцями, що борються за увагу однієї самки.

Подібні бої нагадують боксерські спаринги, тільки більш жорстокі, не мають правил і обмежень.

Часто самець-конкурент навіть дозволяє собі напасти на домінуючого самця ззаду, щоб збільшити власні шанси на перемогу.

Самка виношує плід у своєму тілі протягом тридцяти двох днів. Не дивлячись на те, що у самки в сумці є чотири сосца, зазвичай народжується лише один дитинча деревного кенгуру за раз, рідше — два.

Малюк проживає в сумці матері безвилазно весь перший рік свого життя. Весь цей рік він прикріплений до соска матері, з якого з певною періодичністю отримує необхідну дозу прожитку.

Провівши під захистом матері в її сумки трохи більше року малюк вибирається і починає вивчати світ.

Порожниною самостійним і статевозрілим від стане до моменту досягнення ним двухгодовалого віку.

Середньою тривалістю життя деревних кенгуру прийнято вважати 20 років, однак у природне середовище проживання вони часто не доживають і до 18.

Дивіться також:  Лінивець тварина. Спосіб життя і середовище проживання лінивця

На даний момент найпростіший спосіб зустріти деревного кенгуру — це відвідати будь-який з численних заповідників, побудованих на території Австралії та Нової Гвінеї з метою захисту даного виду ссавців від повного вимирання.

Деякі види деревних кенгуру знаходяться на межі вимирання, але все одно є об’єктами мисливського промислу і їжею для деяких місцевих племен Нової Гвінеї.

Мисливцям досить забратися на дерево і схопити сплячого кенгуру за хвіст — на стільки вони беззахисні перед нападами людей.

Back to Top