Людям властиво приписувати людські якості тварин і знаходити в цьому розчулення. Дельфіни – ссавці з ряду китоподібних, ставлення, до яких особливе.

Їх інтелектуальні здібності в чомусь навіть перевищують Homo sapiens. З 19 родів, 40 видів зубатих китів, афаліна, найпоширеніший, при згадці про дельфінів спливає саме його образ.

Опис і особливості дельфіни афаліна

Чому зубаті? У китів зуби виконують не жувальну функцію, вони служать для захоплення риби, молюсків, ракоподібних. У дельфіни афаліна їх досить багато від 100 до 200, мають конічну форму, розташовані в дзьобі-мелоне.

Носові проходи об’єднані в один отвір на найвищій точці черепа, сам лоб опуклий. Морда – витягнутої форми, голова невеликих розмірів (до 60 см), але в його корі головного мозку двічі більше звивин (важать до 1,7 кг), ніж у людини (середня маса 1,4 кг).

У пащі у дельфінів афалін до 200 зубів

Хоча вчені сперечаються з приводу залежності мозкових звивин від інтелектуальних преобладаний, але щось в цьому є. Дихальна система працює через прорізи верхній частині голови.

Завдяки стрункому обтічному статурі, вони дуже гнучкі та рухливі. З 7 шийних хребців, 5 зрощені. Корпус від 2 до 3,5 метрів. Особини жіночої статі менш як на 15-20 см. Середня вага складає 300 кг. Як правило, забарвлення тіла двоколірний.

Спина – від темно-сірого до бурого, живіт від яскраво-білого до бежевого. Іноді зустрічаються тварини з візерунками з боків, але малюнки недостатньо виражені, вони мають властивість змінюватися.

Говорячи про описі дельфіни афаліна, на особливу увагу заслуговують його плавники, розташовані на грудях, спині і хвості. Плавці відповідають за теплообмін ссавця з навколишнім середовищем.

При порушенні такого, найчастіше з-за перегріву, у дельфіна порушуються зберігають життєдіяльність функції, що може призводити до летального результату. Вважається, що вони доброзичливі, привітні, але це все ж тварини. Їх агресія проявляється в атаці, нанесенні ударів хвостом, укусах противника. Буває, що полюють у тандемі з акулами.

Дивіться також:  Харза тварина. Середовище існування та спосіб життя харзи

Позитивна схильність проявляється в дотиках, погладжуваннях. При цьому окрузі лунають унікальні звуки дельфіни афаліна. У них своя система звукових сигналів, схожа з людської:

  • звук, склад, фраза;
  • абзац, контекст, діалект.

Сигнали китоподібних сходять на високих ультразвукових частотах до 200 кГц, наше вухо сприймає до 20 Кгц. Щоб зрозуміти який звук видають дельфіни афаліна, слідують розрізняти:

  • «свист» або «щебет» (іноді типу лая) – виражається при спілкуванні з одноплемінниками, а також при проявах настрою;
  • сонарные (эхолокационные) – для обстеження ситуації, виявлення перешкод, при полюванні.

Саме ультразвукової сонар застосовують при лікуванні людей зоотерапией.

Спосіб життя і середовище проживання дельфіни афаліна

Води Світового океану, рідше холодні, частіше теплі – будинок для китоподібних. Але є місця, де напевно зустрінеш їх:

  • Острів Гренландія;
  • Норвезьке і Балтійське моря;
  • Середземне, Червоне, Карибське моря;
  • Мексиканську затоку;
  • поблизу територій Нової Зеландії, Аргентини та Японії.

Ведуть вони осілий спосіб життя, але можуть кочувати. Дельфін афаліна живе в особливому соціумі, в якому існують угруповання (дорослі, підростаючі, для маленьких).

На фото дельфін афаліна

Ці ссавці можуть мати непостійний характер, об’єднуватися у великі зграї, покидати їх, вибирати інші. За життя у неволі в них є своя ієрархія. Лідерство визначається параметрами тіла, віковими одиницями, приналежністю до підлоги.

Швидкість їх переміщення до 6 км/ч, її найвищий межа до 40 км/год, стрибають у висоту до 5 метрів. Люблять спати біля поверхні води, але під час сну одне з півкуль обов’язково не спить.

Поділяють види дельфіни афаліна:

  • чорноморські;
  • індійські;
  • австралійські;
  • далекосхідні.

В акваторії Чорного моря живе до 7 тисяч особин чорноморського дельфіна афаліна, кількість їх зменшується. Це відбувається із-за екологічних забруднень, розвитку світового судноплавства, браконьєрства.

Дивіться також:  Колонок тварина. Спосіб життя і середовище проживання колонка

Дельфін воліє спати біля самої кромки води

Небезпеки техногенезу у вигляді нафтових свердловин, гідролокаторів, військових навчань, сейсмічних досліджень, згубно впливають на всіх мешканців водного світу. Тому, на жаль, дельфін афаліна в червоній книзі займає не останнє місце по зникненню.

Харчування дельфіни афаліна

При пошуку їжі китообразным іноді доводиться полювати в нічний час. Улюбленим ласощами вважаються сардини, анчоуси, обапіл, морський окунь. Жертву вибирають розміром 5 — 30 см довжини.

Але меню їх набагато ширше, залежить від середовища проживання, добувають навіть безхребетних, знайдених поблизу з береговою лінією. Харчуються як індивідуально, так при групових полюваннях.

Це унікальний спосіб, коли зграї ссавців за допомогою ехолокації жене рибу, збиваючи їх у щільну купу. Бували випадки, коли вони допомагали рибалкам, заманюючи косяк в мережі.

Денна норма раціону варіюється від 5 кг до 16 кг. На фото дельфін афаліна часто зображують занурюваним у воду, їх фізіологія дозволяє пірнати до 300 метрів.

Розшукуючи їжу, зазвичай занурюються на глибину не більше 100 метрів, під водою перебувають до 7 хвилин, максимальний час занурення до 15 хвилин. Потім їм треба вдихати повітря. Вони навіть коли сплять у воді, рефлекторно, не прокидаючись, виринають для поглинання свіжого кисню.

Розмноження та тривалість життя дельфіни афаліна

Весняний-літній період – сприятлива пора для продовження роду. Самка 5 років від роду і самець на 8 році стають батьками. Цікавими фактами про дельфіні афаліна є їх полігамність і здатність схрещуватися з китообразными інших підвидів.

Шлюбний гін триває від 3 днів до кількох тижнів. В цей час ссавці плавають в особливих позах, згинаючи тіла, підстрибують, покусують, труться плавниками і головою. Прелюдія супроводжується звуковими сигналами.

Спарювання відбувається на ходу і не один раз. Вагітність триває майже рік, особина перед пологами стає неповороткою, вразливою. Малюк з’являється під водою, спочатку виходить хвостик, пологи можуть тривати до 2 годин.

Дивіться також:  Масті коней. Опис, фото і назви мастей коней

При закінченні процесу вся зграя сильно збуджується, радіє, а новонароджений з мамою і «картежем» з самок, похило спливає до поверхні, що зробити перший вдих повітря.

На фото дельфін афаліна з дитинчатами

При появі дитинча має довжину до 60 см, відразу намагається розшукати соски самки. Спочатку дельфінчик не покидає маму, харчується молоком 18 місяців і більше, яке по жирності перевищує коров’яче. Тверду їжу пробує після 4 місяців життя.

Процес розмноження нагадує людський. Захворювання також схожі, їм відомо, що таке інсульт або інфаркт. Життя цих дивних тварин може тривати до 40 років.

Back to Top