Опис і особливості чубатого пінгвіна

Чубатий пінгвін відноситься до плаваючим не летючим птахам. Рід чубатого пінгвіна включає 18 підвидів, у тому числі південного чубатого пінгвіна, східного і північного чубатого пінгвіна.

Південний підвид живе на узбережжі Аргентини і Чилі. Східний чубатий пінгвін зустрічається на островах Маріон, Кембелл і Крозет. Північного чубатого пінгвіна можна оглянути на Амстердамських островах.

Чубатий пінгвін, досить забавна істота. Сама назва дослівно перекладається як «біла голова», а кілька століть тому моряки називали цих птахів «товстий» від латинського слова «pinguis».

Ріст птиці не перевищує 60 см, а маса складає 2-4 кг. Але перед линянням птах може «виправитися» до 6-7 кг Самців можна легко виділити серед зграї – вони великих розмірів, самки, навпаки, менше за габаритами.

На фото самець чубатого пінгвіна

Привабливий пінгвін своєї забарвлення: чорно-синя спинка і біле черево. Все тіло пінгвіна вкрите пір’ям, довжиною 2,5-3 див. Незвичайна забарвлення голови, верхньої частини горла та носа – все чорного забарвлення.

А ось круглі очі з темно-червоними зіницями. Крила так само чорного відтінку, по краях видніється тонка біла смуга. Дзьоб коричневого забарвлення, тонкий, довгий. Лапки розташувалися ближче до спини, короткі, ніжно-рожевого кольору.

Чому «чубатий» пінгвін? Завдяки хохолкам з пензликами, які розташувалися від дзьоба, ці чубчики жовто-білого відтінку. Чубатий пінгвін відрізняється умінням ворушити цими чубчиками. Численні фото чубатого пінгвіна підкорюють його незвичайним зовнішнім виглядом, серйозним, але добрим поглядом.

Спосіб життя і середовище проживання чубатого пінгвіна

Чубатий пінгвін – соціальна птиця, яка рідко зустрічається поодинці. Зазвичай вони утворюють цілі колонії, в яких може налічуватися понад 3 тис. особин.

Воліють жити у підніжжя скель або на берегових схилах. Потребу в прісній воді, тому їх часто можна зустріти поблизу прісних джерел і водоймищ.

Дивіться також:  Птахи Підмосковя. Назви, опису та особливості птахів Підмосковя

Галасливі птахи, видають гучні і крикливий звуки, через які вони спілкуються зі своїми побратимами і попереджають один одного про небезпеку. Ці «пісні» можна почути і під час шлюбного періоду, але тільки вдень, вночі пінгвіни не видають ні звуку.

Але, не дивлячись на це, чубаті пінгвіни досить агресивні по відношенню один до одного. Якщо на територію попрямував непроханий гість, пінгвін схиляє голову до землі, при цьому його чубчики піднімаються.

Він розпускає крила і починає злегка підстрибувати і тупати лапами. При цьому всі супроводжується його різким голосом. Якщо супротивник не поступається, то сутичка буде розпочато з потужного удару голови. Незважаючи на свої великі розміри, самці чубатого пінгвіна – відважні воїни, без страху і відважно вони завжди захищають свою пару і дитинчат.

По відношенню до своїх друзів, вони завжди ввічливі і привітні. Не голосно, вони розмовляють зі своїми товаришами по зграї. Цікаво спостерігати, як пінгвіни виходять з води – птах хитає головою наліво і право, як би вітаю кожного члена зграї. Самець зустрічає самку, витягнувши шию, підстрибуючи, видає гучні крики, якщо самка відповідає тим же, то подружня пара визнала один одного і возз’єдналася.

Харчування чубатого пінгвіна

Раціон харчування чубатих пінгвінів багатий і різноманітний. В основному птах добуває собі їжу в море, харчуються дрібною рибою, кілем, ракоподібними. Їдять анчоуси, сардини, п’ють морську воду, а надлишок солі виділяється через залози, що знаходяться над очима птиці.

Птах набирає багато жиру протягом декількох місяців, перебуваючи в морському просторі. При цьому може довгі тижні обходиться без харчів. Коли вилупилися пташенята, саме самка відповідає за продовольство в сімействі.

Дивіться також:  Орел карлик птах. Спосіб життя і середовище проживання орла карлика

На фото чубаті пінгвіни самець і самка

Вона йде в море, приносить їжу не тільки пташенят, але і самця. Без своєї дружини, пінгвін годує своє потомство молоком, який утворюється у нього під час висиджування яєць.

Розмноження та тривалість життя чубатого пінгвіна

У середньому, великий чубатий пінгвін здатний прожити до 25 років. При цьому за все своє життя він справляє на світ понад 300 дитинчат. А початок «сімейної» життя у пінгвінів починається з … бійок.

На фото самка чубатого пінгвіна охороняє своє майбутнє потомство

Нерідко, щоб заманити самку на спаровування, між самцями з’являється справжня конкуренція. Два претендента, відвойовують самку, широко розправивши крила, б’ються головою і все це подання супроводжується гучним клокотаньем.

Так само, щоб самка пішла на контакт, самець-пінгвін повинен довести їй, що він буде зразковим сім’янином, зазвичай це відбувається його «піснями», і якщо самка скорилася, то це і є початком «сімейної» життя.

Облаштовувати гніздо доводиться самця. Він приносить гілки, каміння і траву, облаштовуючи майбутній будинок для потомства. Яйця відкладаються на початку жовтня. За один раз самка виводить не більше 2-х яєць, зелено-блакитного кольору.

На фото чубаті пінгвіни самка самець і дитинча

Перше яйце більше за розміром, але пізніше воно практично завжди гине. Самка великого чубатого пінгвіна висиджує яйця близько місяця, після чого, вона залишає гніздо і перекладає турботу про дитинчати на самця.

Самки не буває близько 3-4-х тижнів, а самець постить все це час, грея і охороняючи яйце. Після того, як пташеня з’явився на світ, самка годує його, отрыгивая їжу. Вже у лютому, у молодого пінгвіна з’являється перше оперення, і вони разом з батьками привчаються до самостійно життя.

Дивіться також:  Жовта плиска птах. Спосіб життя і середовище проживання жовтої плиски

На фото молодий чубатий пінгвін

На жаль, за минулі 40 років, популяція чубатого пінгвіна скоротилася майже вдвічі. Але, тим не менш, великий чубатий пінгвін триває зберігати свій рід як унікальної морської птиці.

Back to Top