Не всім людям пощастило в житті побачити представника з лелечих птицю чорного лелеки. Вся справа в тому, що ці пернаті дуже не люблять суспільство людини, тому тримаються від нього, як можна далі.

Для багатьох слово лелека пов’язано з чимось теплим, родинним, затишним. Насправді саме ці птахи і служать предметом наслідування навіть для людей. Це чудові сім’янини і чудові батьки. Чорний лелека записаний в Червону книгу.

Опис і особливості чорного лелеки

Від всіх інших побратимів цей відрізняється оригінальним кольором пір’я. Верхня частина його тулуба вкрита чорним пером із зеленим та червоним переливами. Нижня ж частина біла. Птиця досить великих і значних розмірів.

Її висота сягає до 110 см при вазі в 3 кг. Розмах крил пернатого близько 150-155 див. У стрункої птиці довгі ноги, шия і дзьоб. Ноги і дзьоб червоного кольору. Груди увінчана густими і кошлатими пір’їнками, що трохи нагадує хутряний комір.

Очі прикрашають червоні обриси. Самку від самця відрізнити ніяк не можна, не існує ознак їх різниці в зовнішньому вигляді. Тільки самці крупніше. А ось молодого чорного лелеки від зрілого можна відрізнити за допомогою обриси навколо очей.

У молодих воно сіро-зеленого кольору. Чим старше птах стає, тим ці обриси більше набувають червоних відтінків. Теж саме відбувається і з оперенням. У молодих воно кілька блякле. З віком оперення набуває більше лиску і строкатості.

В даний час лелек налічується дуже маленька кількість. Вся величезна територія їх міграції налічує не більше 5000 пар цих птахів. Одним з найбільш зникаючих з усіх лелек вважається чорний.

Чому це трапляється досі незрозуміло, адже у цього птаха в природі практично немає ворогів. Її значні розміри відлякують дрібних хижаків, а від великих вона в змозі втекти.

Цікаве прояв турботи про своїх малюків ці птахи показують під час занадто спекотного періоду часу. Коли на вулиці, а відповідно і в гнізді птахів нестерпно жарко вони взбрызгивают нещодавно з’явилися на світ пташенят і все гніздо водою. Таким чином, їм вдається знизити температуру.

По опису чорного лелеки можна визначити всю красу цієї птиці. Ті, кому пощастило в реальному житті побачити це чудо природи, довгий час з ностальгією згадують цей момент. Граціозність і одночасна простота в неймовірному, здавалося б, поєднанні видно на фото чорного лелеки.

Дивіться також:  Кардинал птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці кардинал

Із спостережень стало відомо, що у білих і чорних лелек різні мови, тому вони абсолютно не розуміють один одного. В одному зоопарку спробували звести в пару самця чорного лелеки і самку білого. З цього нічого не вийшло. Так, як у цих видів абсолютно різні методи залицяння під час шлюбного періоду, так і різні мови стали великою перешкодою цьому.

Середовище існування та спосіб життя чорного лелеки

Вся територія Євразії є середовищем проживання цього пернатого. Мешкає чорний лелека в тих чи інших районах, в залежності від пори року. Було відмічено, що в період розмноження ці птахи спостерігаються ближче до північних широт. У зимовий же час вони перелітають в країни Азії та Центральної Африки.

Росія теж привертає увагу цих чудових птахів. Їх можна побачити, як на території, прилеглій до Балтійського моря, так і на території Далекого Сходу. Примор’я вважається самим улюбленим місцем.

Найбільше чорних лелек перебуває в Білорусії. Цим птахам більше по душі в лісовій болотистій місцевості, з річками і струмками, подалі від людських поселень. Як раз саме такі місця в Білорусії.

Полохливим чорним лелекам затишно там не тільки жити, але і розводити своє потомство. Щоб перезимувати їм доводиться вирушати в теплі країни. Ті птахи, які живуть постійно на Півдні Африканського континенту, в перельотах не потребують. Скритність і обережність в чорних лелек закладені спочатку.

Вони не люблять, коли їх турбують. Благо, у сучасному світі є багато різних пристроїв, завдяки яким можна спостерігати за птахами і тваринами нічим не відлякуючи їх і не привертаючи їх увагу. В Естонії, наприклад, для того, щоб краще вивчити спосіб життя чорних лелек в деяких місцях були встановлені веб-камери.

Цікаво спостерігати за птахами у польоті. Її шия сильно витягується вперед, а довгі ноги в цей час відкинуті назад. Як і білі лелеки чорні в частих випадках просто парять у повітряному просторі з распластанными крилами і в розслабленому стані. Політ їх супроводжується оригінальними криками, до нас доходять, як «чи-чи».

Дивіться також:  Щур птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці щур

Під час міграції птахів може долати колосальні відстані до 500 км. Для перетину морів вони вибирають самі вузькі їх території. Вони не люблять тривалий час летіти над морською гладдю.

З цієї причини морякам рідко вдається побачити ширяють над морем чорних лелек. Для того, щоб перетнути пустелю Сахару вони тримаються ближче до узбережжя.

Остання декада серпня характеризується початком міграції чорних лелек у південному напрямку. В середині березня птахи повертаються в рідні місця. В увазі скритності цих птахів про спосіб їх життя мало що відомо.

Харчуватися чорні лелеки воліють живий продукцією. У хід йде невелика рибка, жаби, комахи, які живуть біля води, іноді навіть рептилії. У рідкісних випадках вони можуть харчуватися водними рослинами. Для того, щоб знайти собі корм цей птах іноді долає до 10 км. Потім знову повертаються до гнізда.

Види лелек

У природі налічується 18 видів лелек. Їх можна зустріти в будь-якому місці. Найбільш поширеними і популярними вважаються такі їх представники:

  • Білий лелека. Він може досягати у висоту до 1м. У птиці біло-чорне оперення. На тлі цього яскраво виділяються ноги і дзьоб пернатого червоного кольору. Пальці кінцівок з’єднані перетинками. У самки з самцем немає істотних відмінностей. Тільки самки трохи менші в розмірах. У птахів повністю відсутні голосові зв’язки. Від них взагалі ніколи не чути ніяких звуків.

На фото білий лелека

  • Далекосхідний лелека нічим у зовнішності не відрізняється від білого, тільки далекосхідний трохи крупніше і його дзьоб має чорний колір. Цих пернатих у природі стає все менше, їх налічується не більше 1000 особин.

Далекосхідний лелека

  • Чорний лелека, як вже згадувалося, має чорне оперення на верхній частині тулуба і біле знизу. Його кінцівки і дзьоб яскраво-червоного забарвлення. Зважаючи на наявність у нього голосових зв’язок лелека видає цікаві звуки.

На фото чорний лелека

  • Лелека-клювач вважається одним із самих великих птахів цього роду. Місце навколо очей птиці без пуху, вона червоного кольору. Дзьоб помітно загнутий донизу, він має помаранчевий колір. У чорно-білому пір’ї добре помітні рожеві відливи на тілі клювача.
Дивіться також:  Страус нанду. Спосіб життя і середовище проживання страуса нанду

На фото лелека клювач

  • Марабу абсолютно не має оперення на голові. Крім цього лелеки марабу можна відрізнити по великому дзьобу.

Лелека марабу

  • Лелека-роззява. Його чорно-білий колір пір’я переливається зеленими квітами. Дзьоб птиці великих розмірів, сіро-зелений.

Лелека роззява

Розмноження та тривалість життя чорного лелеки

Про чорного лелеки можна сказати, що це моногамна птах. Вірність своїй парі вони проносять через все життя. На створення пари доводиться в основному березень-місяць. Для гніздування ці пернаті вибирають гірські масиви.

Гніздо чорного лелеки розташовується на гілках високого дерева або в районі недоступних стрімких скель. Своє житло ці пернаті споруджують з гілок і сучків з різною довжиною.

З’єднують між собою за допомогою дерну і глини. Одним гніздом птах може користуватися протягом всього свого життя, лише періодично оновлюючи його стан. Для цього використовуються нові гілки і дерен, від чого з часом гніздо набуває великі розміри.

Ці птахи не люблять сусідства не тільки з людьми, але й один з одним. Їх гнізда можуть зустрітися в 6 км один від одного. Статевозрілими чорні лелеки стають у трирічному віці.

З теплих країв першим прилітає зазвичай самець. Він впорядковує житло, очікуючи свою половинку. Щоб привернути самку самця припадає розправити своє оперення на підхвістя і видати хрипкий свист.

У гнізді пари в основному перебуває від 4 до 7 яєць. Высиживанием їх займаються обидва дбайливі батьки. Починають висиджування відразу ж, як тільки з’явилося перше яйце, тому пташенята з’являються по черзі.

Протягом десяти днів малюки просто безпорадно лежать. Після цього у них з’являються маленькі спроби сісти. Для їх гарного розвитку батькам доводиться годувати пташенят близько 5 разів.

Ніжки пташенят міцнішають після закінчення 40 днів. Тільки після цього часу вони починають потихеньку вставати. Турботу про своє потомство лелеки проявляють протягом двох місяців. Живуть ці прекрасні птахи до 31 року в неволі і до 20 років в умовах дикої середовища проживання.

Back to Top