Пантера (від латинського Panthera) – рід ссавців тварин з сімейства великих котячих.

Цей рід включає в себе декілька вимерлих видів і чотири живуть нині, а також їх підвидів:

  • Тигр (латинський Panthera tigris)
  • Лев (латинський Panthera leo)
  • Леопард (латинський Panthera pardus)
  • Ягуар (латинський Panthera onca)

Чорна пантера – це звір, що має забарвлення тіла чорних кольорів і відтінків, вона не є окремим видом роду, найчастіше це ягуар або леопард. Чорний колір шерсті – це прояв меланизма, тобто генетичний варіант забарвлення, пов’язаний з мутацією гена.

Пантерою вважається ягуар або леопард, отримали чорне забарвлення в результаті мутації гена

Пантера не завжди має яскраво виражений чорний колір шерсті, найчастіше, якщо придивитися, то шерсть вкрита плямами різних темних відтінків, що в підсумку створює видиме враження чорного забарвлення.

Представники роду цих котячих великі хижаки, їх вага може перевищувати 40-50 кг Тулуб тіла довгасте (витягнуте), його розмір може досягати двох метрів.

Пересувається на чотирьох дуже великих і потужних кінцівках, що закінчуються лапами з довгими, дуже гострими кігтями, які повністю втягуються в пальці. Висота в холці трохи вище, ніж у крижів і становить в середньому 50-70 сантиметрів.

Голова велика і дещо витягнута, на маківці розташовані вуха невеликого розміру. Очі мають середній розмір з круглими зіницями. Повна зубна система з дуже потужними іклами, щелепи розвинені дуже добре.

Волосяний покрив по всьому тілу. Хвіст досить довгий, іноді сягає до половини довжини самої тварини. У особин є яскраво виражений статевий диморфізм – самці крупніше самок приблизно на 20% за розмірами і вагою.

Тварина пантера має особливу будову гортані і голосових зв’язок, які дозволяють йому видавати рев, в той же час муркотіти цей рід не вміє.

Дивіться також:  Тварини Австралії

Ареалом проживання є теплий, навіть жаркий клімат Африки, південної Азії, південно-сходу Європи і всієї території Америки, крім Північного. Мешкають, в основному, в лісистих місцевостях, як на рівнинах, так і в горах.

Характер і спосіб життя чорної пантери

Чорні пантери активний спосіб життя ведуть в основному вночі, хоча іноді активні і в денний час доби. В основному, представники роду є поодинокими тваринами і лише зрідка можуть жити і полювати парами.

Як і багато котячі є територіальними тваринами, розміри їх проживання та полювання сильно залежать від ландшафту місцевості і кількості жилих на ній тварин (дичини), і може варіюватися від 20 до 180 квадратних кілометрів.

Завдяки темного окрасу, пантера легко маскується в джунглях

Чорне забарвлення тварини допомагає дуже добре маскуватися в джунглях, а можливість пересуватися не тільки по землі, але і по деревах робить цього тварини практично невидимим для інших тварин і людини, що робить її понад хижаком.

Пантери одні з самих кровожерливих і небезпечних тварин на планеті, відомо безліч випадків, коли ці тварини вбивали людей в своїх будинках, частіше вночі, коли людина спить.

У лісах, теж часто, пантера може напасти на людину, особливо, якщо тварина голодне, а з урахуванням того, що пантери одні з найшвидших тварин на планеті і в швидкості бігу із нею мало хто може позмагатися, втекти від неї практично неможливо.

Небезпека, примхливість і агресивність характеру цих хижаків робить їх важко дрессируемыми і тому в цирках побачити цих кішок практично неможливо, а ось зоологічні парки всього світу з величезним задоволенням готові купити таких тварин, як чорна пантера.

Знаходження серед вихованців такого хижака залучає величезну кількість любителів тварин в зоопарк. У нашій країні чорні пантери є в зоопарках Уфи, Єкатеринбурга, Москви і Санкт-Петербурга.

Дивіться також:  Бенгальський тигр. Спосіб життя і середовище проживання бенгальського тигра

Ореол чого міфічного завжди огортав чорних пантер. Це тварина дуже незвичайне і вабить своєю оригінальністю. Саме з-за цього людина не раз вживав чорну пантеру у своєму епосі і життя, так, наприклад, всім відома «Багіра» з мультфільму «Мауглі» це як раз і є чорна пантера, а американці ще з 1966 року випускають комікси з вигаданим супергероєм під таким же ім’ям.

Застосування такого бренду як чорна пантера є і у військових, так наприклад корейці розробили і провели танк під назвою «К2 Чорна Пантера», але і всі напевно пам’ятають танки німців у роки Другої світової війни під назвою «Пантера».

В недалекому майбутньому, а саме в 2017 році, ті ж американці обіцяють випустити повнометражний фантастичний фільм під назвою «Чорна пантера». Багато організації світу у своїх логотипах використовують картинки чорних пантер.

Однією з таких компаній є фірма PUMA, логотипом якої є чорна пантера, бо вченими не підтверджено, що пуми з сімейства котячих бувають чорного забарвлення.

Харчування чорної пантери

Тварина чорна пантера є м’ясоїдних хижаком. Полює на дрібних тварин, так і на великих, в кілька разів перевищують її за розміром, наприклад, зебри, антилопи, буйволи і так далі.

З урахуванням їх чудової можливості переміщатися по деревах, пантери і тут знаходять собі їжу, наприклад у вигляді мавп. Іноді нападають і на домашніх тварин, таких як корови, коні та вівці.

Полюють в основному із засідки, підкрадається до жертви на близьку відстань, різко вискакуючи і швидко наздоганяючи свою майбутню їжу. Знерухомлюють і умертвляют пантери загнане тварина, прокусивая йому шию, а потім вже лежачи, спираючись передніми лапами об землю, починають неквапом є м’ясо, відриваючи його від туші жертви різкими ривками голови вгору і вбік.

Дивіться також:  Кугуар тварина. Спосіб життя і середовище проживання кугуара

Здобич, яку чорна пантера не доїдає, ховає на дереві про запас

Часто, щоб зберегти їжу на майбутнє, пантери піднімають залишки тварини на дерева, де їх не зможуть дістати хижаки, що мешкають виключно на землі. Молоде потомство своє дорослі особини годують, притащив до них тушу, але ніколи не допомагають маленьким пантерам віддирати м’ясо від вбитої тварини.

Розмноження та тривалість життя

Статева зрілість у пантер досягається до 2,5-3 років життя. Через перебування у постійному теплому кліматі чорні пантери розмножуються круглий рік. Після запліднення самка підшукує для пологів затишне та безпечне місце, найчастіше це нори, ущелини і печери.

Вагітність триває близько 3-3,5 місяців. Народжує зазвичай одного-двох, рідше трьох-чотирьох маленьких сліпих кошенят. Днів десять після пологів самка взагалі не відлучається від свого потомства, годуючи його молоком.

На фото дитинчата чорної пантери

Для цього вона заздалегідь запасається їжею, щоб в цей період харчуватися самою або вживає в їжу їжу, яку приносить самець. Пантери дуже дбайливі до свого потомства, навіть коли кошенята стають зрячими і можуть самостійно пересуватися, мати не відходить від них, навчаючи їх всьому, в тому числі і полювати.

До року життя зазвичай потомство покидає свою матір і починають жити самостійно. Маленькі кошенята дуже чарівні і красиві.

Середня тривалість життя чорної пантери становить 10-12 років. Як не дивно, але в неволі ці унікальні тварини живуть набагато довше – до 20 років.

В умовах дикої природи пантери після 8-10-го року життя стають малоактивні, шукають легку здобич, зовсім не гидують падаллю, в цьому віці їм стає вже дуже важко полювати на сильних, швидких і витривалих тварин.

Back to Top