Світ природи багатий як закономірностями, так і загадками. Простого обивателя, забув шкільний курс географії та зоології, жартівливе запитання: чому білі ведмеді не їдять пінгвінів, — може поставити в глухий кут. Хижак не може зловити здобич? Несмачні птахи?

Юні любителі тварин, виховані на мультяшних персонажів і роликах в інтернеті, де герої в образах звірів співають, танцюють, грають, наївно припускають, що ведмеді не їдять пінгвінів, так як вони друзі. Хіба можна з’їсти одного?

Здавалося б, багато чого відомо про відомих мешканців суворих кліматичних зон. Загадка, чому білі ведмеді не їдять пінгвінів, чудова тим, що можна згадати особливості характеру та середовища існування кожної тварини. Вони того заслуговують.

Білий ведмідь

Морський (полярний) ведмідь — один з найбільших представників ссавців на планеті, що поступається розмірами лише слону серед сухопутних мешканців та кіту в підводному світі. Довжина хижака близько 3 метрів, висота приблизно 130-150 см, маса досягає 1 тонни.

Не всім відома цікава деталь — шкіра білого ведмедя пофарбована в чорний колір. Це допомагає зігріватися в сонячних променях на трескучем морозі. Шуба позбавлена пігменту, іноді жовтіє від сліпучого світла.

Структура волосків вовни така, що вони пропускають лише ультрафіолетові промені, тим самим забезпечуючи теплоізоляційні якості хутра. Цікаво, що ведмідь може позеленіти в зоопарку під час спеки, всередині вовна волосків з’являються мікроскопічні водорості.

Живе білий ведмідь в приполярних областях, зонах арктичних пустель, тундрових районах тільки північної півкулі Землі.

Здобиччю могутнього хижака стають кільчасті нерпи, моржі, тюлені, морські зайці та інші тварини. Ведмідь полює скрізь: на сніжних рівнинах, у воді, на дрейфуючих морських льодах. Спритність, сила і вправність дозволяють навіть ловити рибу, хоча вона не переважає в його раціоні.

Дивіться також:  Тигрова кішка. Опис, особливості, види і ціна тигровій кішки

В їжі буває виборчим: віддає перевагу шкіру і жир у великих тварин, решта — на прокорм птахам і звірам-падальщикам. Ласує ягодами, мохом, яйцями і пташенятами з гнізд.

У змінених кліматичних умовах ведмедю буває складно знайти «делікатеси», тоді в раціоні з’являються сухопутні тварини — олені, гуси, лемінги. Склади і смітники теж привертають ведмедиків, коли вони дуже голодні.

Сезонні кочівлі залежать від кордонів полярних льодів – взимку хижаки заходять на материк, а влітку відступає до полюса. В Арктиці від сильних морозів і крижаних вітрів ведмедя рятує шар жиру під шкірою, товщина якого 10-12 див. Полярні льоди і кучугури для них – рідна стихія, незважаючи на середню температуру до мінус 34°С.

Арктика і Антарктика, Антарктида

Нерідко школярі, так і дорослі, плутають ці географічні поняття. Примітно, що назва Арктика, у буквальному перекладі з грецької, означає «ведмедиця». Секрет полягає в розташуванні території під сузір’ями Великої і Малої ведмедиці, головних орієнтирів північної Полярної зірки. Арктика об’єднує узбережжі Північного Льодовитого океану з островами, частину Азії, Америки, Європи. Ведмежа країна наближена до північного полюса.

Антарктика в дослівному перекладі означає «протилежний Арктиці». Це величезна територія південної полярної області, що включає материк Антарктиду, прибережні зони з островами трьох океанів: Тихого, Атлантичного, Індійського. Кліматичні умови в Антарктичних широтах суворішим. Середня температура становить мінус 49°С.

Якщо припустити, що білі ведмеді переселилися на інший полюс планети, то їхня доля була б незавидною. Вижити вкрай низьких температурах, де виключена улюблена полювання білих ведмедів у ополонки, практично неможливо. Товщина льоду в Антарктиці – сотні метрів, в Арктиці – всього близько метра.

Тваринний світ південного полюса не пристосований до сусідству з великим хижаком. Багато видів піддалися б повного знищення. Серед перших з такою долею виявилися б пінгвіни, які населяють Антарктичні широти.

Дивіться також:  Тварини савани. Описи, назви й особливості тварин савани

Різноманітність тваринного світу на південному полюсі багатше, ніж на північних широтах. Тут введено заборону на полювання, рибну ловлю і будь-яку господарську діяльність.

Цікаво, що Антарктида не належить жодній державі, на відміну від Арктики, поділеної між Норвегією, Данією, США, Канадою та Росією. Можна вважати, що південний полюс – це «царство» пінгвінів, різноманітність яких представлено в повній мірі.

Пінгвіни

Середовище проживання нелітаючих птахів – узбережжя Антарктиди, території крайнього півдня Землі, з великими крижинами, островами. Милі створіння природи прекрасно плавають, зір під водою стає гостріше, ніж на суші, а крила ніби перетворюються в ласти.

Під час запливу вони обертаються, немов гвинти, завдяки плечових суглобів. Швидкість плавців становить приблизно 10 км/ч. Занурення під воду в кілька сот метрів тривають до 18 хвилин. Вистрибувати над поверхнею вони здатні подібно дельфінам. Ця здатність іноді рятує їм життя.

На суходолі пінгвіни ходять перевалюючись, спритно переміщуються на черевці після відштовхування крилами і ногами – ковзають по крижина.

Від холоду птахів захищають три шари водонепроникних пьоришков і повітряний прошарок між ними. Крім того, жировий шар у 3 см, теж служить захистом від морозів.

У раціоні пінгвінів переважає риба: сардина, анчоуси, ставрида. Потреба в потрібній кількості їжі змушує їх постійно пірнати під воду. Протягом дня запливи на полювання трапляються від 300 до 900 разів.

Ворогів у птахів достатньо як в морських глибинах, так і на поверхні льодовиків. Якщо під водою пінгвіни рятуються навіть від акул, то на суші їм складно втекти від лисиць, шакалів, гієн, інших хижаків.

Поласувати пингвинчиками мріють багато хижаки, але білих ведмедів в переліку немає. Їм просто не вдасться це зробити. Тварин розділяє величезна відстань між різними півкулями Землі – ось чому білий ведмідь не їсть пінгвінів.

Дивіться також:  Північний олень. Спосіб життя і середовище проживання північного оленя

Природна середовище не зіштовхує птахів з могутніми володарями снігових пустель. Подивитися один на одного вони можуть виключно в зоопарку, але не в живій природі.

Що поділяє і зближує ведмедів і пінгвінів

Вічні льоди, айсберги, сніги, люті морози полярних місць об’єднують у свідомості людей тих дивовижних тварин, які здатні жити у цьому красивому і суворому світі. Нікого не дивує, коли в мультфільмах, на малюнках у дитячих книжках зображують разом білих ведмедів і пінгвінів серед засніжених рівнин. Вони зберігають тепло і енергію життя в безмовних і безкраїх місцях.

Ніхто не знає, як склалися б їхні стосунки, якби вони опинились на одній території. Але поки білі ведмеді царюють тільки в північній півкулі, а пінгвіни, відповідно, виключно в південному. Як чудово, що білі ведмеді не їдять пінгвінів!

 

Back to Top