Особливості та середовище червоного вовка

Червоний вовк – рідкісний зникаючий хижак. Незвичайним представником фауни з сімейства псових є великий хижий звір червоний вовк, досягає висоти в холці близько півметра.

Зовні тварина схоже не лише на звичайного вовка, але нагадує руду лисицю, володіючи при цьому рисами шакала. Довжина тіла цієї істоти становить близько 110 см, а вага особин коливається, в залежності від статі, в межах від 13 до 21 кг.

Як добре видно на фото червоного вовка, статура звіра кремезна і щільне, а мускулатура його надзвичайно розвинена. Про колір хутра тварини можна судити з його назви.

Однак, якщо висловлюватися точніше, шерсть цієї істоти швидше не червоного, а мідно-рудого відтінку, але колірна гамма багато в чому залежить від віку тварини, а також регіону, в якому він мешкає.

Зазвичай дорослі особини можуть похвалитися вогняними відтінками спини, але черево і лапи, як правило, більш світлі. Хвіст звіра надзвичайно красивий, вражаючи оточуючих чорним пухнастим хутром.

Біологи нараховують близько десяти підвидів такої тварини. І вони заселяють територію від Алтаю до Індокитаю. Але основний ареал проживання червоних вовків лежить в межах південних і центральних областей Азії.

Обживаючи досить великі території, звірі поширені з них нерівномірно, а види, існуючі в різних частинах свого ареалу, досить роз’єднані. У російських краях такі тварини – досить рідкісне явище, зустрічаються в основному на Алтаї, в Бурятії, Туві, Хабаровському краї і в південно-західній частині Примор’я.

Червоні вовкилісові тварини, особливо ті з них, хто мешкає на територіях, що належать до південної частини ареалу. Але обживають також степи і пустелі, куди звірі часто перебираються в пошуках місць, багатих їжею. Однак, віддають перевагу гірські місцевості, скелясті території з ущелинами і печерами.

Дивіться також:  Дукер антилопа. Спосіб життя і середовище проживання дукера

Характер і спосіб життя

Про червоних вовків існує безліч легенд, що красномовно розповідають про кровожерливість цих тварин, які можуть проявляти свою активність, як вдень, так і вночі.

На полювання вони виходять групою, яка об’єднує близько дюжини, і здатна з успіхом битися навіть з такими великими хижаками, як тигр або леопард. Вирушаючи за здобиччю, вони вибудовуються в ланцюжок, а обравши жертву, виганяють її на відкрите місце, де і відбувається сутичка.

Ворогами цих тварин в основному є родичі, представники сімейства псових, вовки або койоти. Але на відміну від найближчих біологічних родичів, хапають своїх жертв за горло, червоні вовки воліють напад ззаду.

На території Індії, де тварина червоний вовк зустрічається часто, старожили називають таких небезпечних хижаків «дикими собаками». Але в Індокитаї, як і в інших місцях проживання, чисельність популяції червоного вовка постійно скорочується.

За відомостями вченим, у світі таких незвичайних і рідкісних істот залишилося не більше двох або трьох тисяч. На території Росії ці хижаки практично всі вимерли.

Причиною тяжкого становища з’явилася, згідно з деякими припущеннями, жорстока конкуренція таких тварин з сірими вовками – небезпечними супротивниками і більш сильними хижаками, постійно побеждающими в боротьбі за джерела харчування.

Негативно позначається і діяльність людини, постійно освоює нові території. Крім того, відстріл цих тварин мисливцями і браконьєрами, а також цькування з боку людей, не можуть не мати зрозумілих наслідків.

У зв’язку з скороченням популяції, тварини потрапили в Червону книгу. Червоний вовк не тільки охороняється законом, але і став об’єктом комплексу заходів, що проводяться для збільшення чисельності його популяції. До таких відноситься пристрій заповідників і навіть штучне збереження геномів.

Дивіться також:  Тварини Уралу. Описи, назви й особливості тварин Уралу

Харчування

Будучи хижаком за своєю природою, червоний вовк в раціон свого харчування має переважно тваринну їжу. Їй можуть стати, як дрібні істоти: ящірки і невеликі гризуни, так і великі представники фауни, наприклад, антилопи та олені.

Найчастіше жертвами червоного вовка стають копитні тварини, ними можуть бути і домашні вівці, а з диких мешканців: кабани, козулі, гірські козли і барани.

Полюють ці хижаки частіше вдень, а в пошуках своїх жертв їм допомагає гострий нюх. Часто трапляється, що червоні вовки, бажаючи відчути свою здобич, підстрибують вгору і втягують в себе повітря.

На полюванні зграя червоних вовків діє дуже злагоджено і організовано. Члени групи розтягуються в ланцюжок і продовжують рух своєрідною колоною, яка за формою нагадує дугу.

Переслідують жертв такими флангами, хижаки часто не залишають своєї живої цілі шансів втекти. Всього дві або три сильні особини здатні вбити величезного оленя за кілька хвилин.

Поїдання своєї жертви червоними вовками представляє із себе страшне видовище. Голодні хижаки кидаються на полумертвое тварина, і поглинають його з такою швидкістю, що часто нещасна видобуток не встигає навіть померти, а частини її тіла виявляються в шлунку волков, коли вона ще жива.

Часто в пошуках їжі червоні вовки здійснюють всією зграєю значні пересування, перекочевывая таким чином у більш сприятливі місця, трапляється, що знаходяться на відстані до 600 км від первісного місця обґрунтування зграї.

Крім свіжого м’яса жертв, червоні вовки, задовольняючи потребу у вітамінах, використовуючи в якості корму рослинну їжу. А батьки часто підгодовують дитинчат, приносячи їм шматочки ревеню.

Розмноження та тривалість життя червоного вовка

Такі тварини утворюють міцні сім’ї, разом виховують дітей і не розпадаються протягом всіх життя. Волчиха виношує дитинчат близько двох місяців. Маленькі червоні вовки народжуються сліпими, а за зовнішнім виглядом дуже схожі на цуценят німецької вівчарки.

Дивіться також:  Тварини Африки. Спосіб життя і середовище проживання тварин Африки

На фото дитинча червоного вовка

Вони швидко ростуть і розвиваються, відкриваючи очі через два тижні. А у віці двох місяців практично нічим не відрізняються від дорослої особини. Проходить близько 50 днів з моменту їх народження, коли вовченята вперше починають показувати голос, тобто дзвінко уривчасто гавкати.

Голос цих тварин часто переходить у виття, від болю вони скиглять. А дорослі особини під час полювання і в хвилини небезпеки подають сигнали своїм родичам свистом.

Червоні вовки вільно схрещуються з домашніми собаками. У дикій природі, де цим хижим істотам доводиться вести постійну жорстоку боротьбу за своє існування, звірі проживають не більше п’яти років. Але в неволі, де небезпек набагато менше, забезпечений догляд і нормальне харчування, червоні вовки можуть проживати до 15 років.

Back to Top