Особливості та середовище птиці чеглок

Опис птиці чеглок багато в чому схоже на опис інших соколиних, єдина відмінність — розмір. Однак, незважаючи на невеликі розміри — чеглок — відважний мисливець, як і його більш великі родичі.

Максимальна довжина тіла дорослої особини — 36 см, при цьому розмах невеликих крил досягає 80-84 див. Вага пташки коливається від 150 до 350 гр. Відрізнити самку від самця досить непросто, оскільки зовні вони схожі, проте жіноча особина зазвичай трохи крупніше.

Окремим видом виступає більш пернатий — чеглок елеонори. Крім відмінностей у розмірі, що ця птиця славиться більш дружнім характером і наявністю у деяких особин чорного оперення без домішок інших кольорів і відтінків.

Забарвлення чеглока звичайного ж можна вважати яскравим і строкатим, незважаючи на присутність у ньому тільки чорного, коричневого, сірого та білого кольорів. Комбінація виглядає ефектно і контрастно.

На фото птах чеглок елеонори

Так, верхня частина тіла і крил сірі, низ тіла і крил — світлий з хаотичним вкрапленням темних пір’їнок. «Особа» міні-сокола чорне, крім білих щік і шийки.

Крім того, під дзьобом розташовуються чорні «вуса», які роблять загальний вигляд маленький птиці досить загрозливим і суворим. «Штани» і підхвістя коричневі. Тільки лапи виділяються із загальної гами голубуватим або зеленуватим відтінком.

Сокіл чеглок літає швидко і часом уривчасто. Проте, піймавши повітряний плин, може довгий час ковзати по ньому, не здійснюючи рухів крилами.

Птах чеглок мешкає практично на всіх материках, де відповідні погодні умови. Так, вона зустрічається в Росії, Фінляндії, В’єтнамі, на Гімалаях, Британських, Японських і Курильських островах, Сахаліні, В Марокко і Тунісі.

Дивіться також:  Снігур птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання снігура

Переважним місцем життя є лісу і лісостепу. При цьому, чеглок воліє чергування лісистих заростей з відкритими місцевостями, любить береги лісових річок, рясні зарості чагарника.

Бували випадки, коли сокіл селився неподалік від людських поселень, але найчастіше птах близькості людини уникає. Може комфортно почуватися на висоті до 4000 м над рівнем моря.

Характер і спосіб життя птиці чеглок

Птах чеглок має вкрай неспокійним і рухомим характером. Проявляється це в основному в нетерпимості до будь-яких пернатим, будь то представники даного виду або абсолютно інші птахи.

При цьому, агресивність міні-сокола не пов’язана з браком їжі або іншими чинниками, просто такий недружній у нього характер. У разі наближення іншої птиці, чеглок відразу ж починає затівати бійку.

Якщо ж стороння пернатий підлетить близько до гнізда, йому точно не минути лиха. Саме з-за агресивного погляду і грізних «вусів» чеглок на фото здається ще більш загрозливим.

Однак, у своїй агресії представники виду вибагливі. Птахи дрібного розміру, які опинилися в зоні видимості міні-сокола, сприймаються ним як потенційна здобич, а не як суперник. Звичайно, не кожного такого «перехожого» чеглок може зловити, але кожного — старається.

Ця небезпечна для інших птахів риса вкрай корисна для людей, так як якщо чеглок живе неподалік від садів і насаджень, він ефективно позбавляється від горобців, шпаків та інших любителів поласувати насінням і плодами культурних рослин.

На полювання чеглок відправляється в гордій самоті. Зазвичай між територіями сусідніх представників виду зберігається невелика нейтральна площа.

Цікавою звичкою є використання птахом поїздів в якості помічників на полюванні. Так, чеглок може розвинути швидкість, достатню, щоб обігнати поїзд.

Дивіться також:  Птах ківі. Середовище проживання і особливості ківі птиці

Тому, слідуючи за його ходом, чеглок полює на птахів, яких проноситься повз транспорт розганяє із затишних заростей поблизу зростаючих дерев. Вчені з’ясували, що представники виду мають досить гострим зором, щоб розглянути комаха середнього розміру на відстані до 200 метрів.

Харчування птиці чеглок

Чеглок — безстрашний мисливець, які живиться переважно великими літаючими комахами і дрібними птахами. Полювання здійснюється у вечірні сутінки, тому іноді в ролі здобичі виступають кажани. Відлов відбувається завжди в польоті, чеглок досить спритний і швидких мисливець, щоб наздогнати практично будь-яку цікаву його видобуток.

Крім того, у разі нестачі літаючої мішені, чеглок може живитися дрібними гризунами, однак бегающую видобуток птиці зловити набагато складніше, ніж літає. Якщо соколку вдалося зловити велику для нього здобич, наприклад ластівку або трясогузку, він поїдає її на гілці найближчого дерева, якщо ж видобуток дрібна — ковтає на льоту.

Розмноження та тривалість життя птиці чеглок

Шлюбний період у представників виду починається навесні — наприкінці квітня — початку травня. Самці і самки кружляють парами в повітрі, виписуючи запаморочливі фігури вищого пілотажу.

Крім того, ці хоробрі мисливці під час шлюбних ігор здатні на прояв зворушливих вчинків — птахи годують один одного прямо на льоту, щоб висловити симпатію.

Чеглок не витрачає час на побудову власного гнізда, а просто знаходить порожнє (або ж проганяє його власників) якомога вище в кроні дерев.

Вибір гнізда здійснюється вкрай прискіпливо, так як неподалік обов’язково повинна бути вода (струмок або річка), негусто лісисті зарості (де і знаходиться гніздо), поля чи лугу — для вільного полювання.

Дивіться також:  Сокіл дербник птах. Спосіб життя і середовище проживання сокола дербника

Свою територію пара охороняє від будь-яких сторонніх пернатих. З висоти гнізда (10-30 метрів) їм, як правило, видно всі найближчі околиці. В залежності від клімату, кладка доводиться на кінець травня — початок липня, чим нижче температура повітря, чим пізніше це відбувається. Кількість яєць варіюється від 3 до 6.

На фото гніздо чеглока з пташенятами

Протягом місяця самка зігріває яйця, не залишаючи гніздо. Самець в цей час з подвійним запалом полює, так як прогодувати йому потрібно не тільки себе, але і самку.

Молодняк з’являється на світ абсолютно несхожим на своїх батьків. Тіло пташенят захищає тільки тонкий шар білого пуху, тож ще деякий час вони потребують постійної присутності теплою матері. Однак, при інтенсивній полюванні самця, малюки швидко набирають вагу, переживають линьку і вже через місяць самостійно літають.

Звичайно, перший час пташенята не настільки швидкі і спритні, щоб зловити здобич, тому батьки їм допомагають і підгодовують. Все літо сімейство живе разом і тільки до початку осені пташенята готові почати доросле життя.

Тоді вони і залишають батьківське гніздо, самостійно вирушаючи в теплі краї. Максимальна тривалість життя чеглока — 25 років, але найчастіше птах живе близько 20.

Back to Top