Чечітка — маленька лісова красуня і бешкетниця

Швидкі маленькі пташки приваблюють своїм запальним характером і щебетом, що нагадує частий стукіт. У нас їх називають чечетками, а латинська назва перекладається як «полум’яна колючка» за малинові пір’я на грудях і витягнуті пір’я на спині птахи.

Гомінкі і яскраві щебетуньи з’являються зграйками несподівано, залучені збереженими насінням і мороженими ягодами у холодну пору.

Особливості та середовище птиці чечітки

Опис птиці чечітки нагадує споріднених щеглов або чижей. Розміри чечеток зовсім крихітні, менше горобця, – у довжину від 10 до 14 см, розмах крил становить до 20 см, вага — приблизно 12 р.

Головна прикмета, яку видно здалеку, — це червона шапочка на головках пташок. У самців червоні пір’ячко є і на грудях, як у снігурів. Самочки попереду білі, з боків чечеток темні смужки. Дзьобик у птахів густо жовтого кольору, 9-10 мм, з темною вершиною.

Незважаючи на малі розміри, вони не залишаються не поміченими серед гілок завдяки яскравим цятками. Крім того, голос птаха чечітки дуже дзвінкий. Вони видають щебет, схожий на частий стукіт отбиваемой чечітки в танці, що чергується із дзюркотливими трелями.

На фото самець і самка чечітки

Літають невеликими кучными зграйками. Основними зонами проживання стали райони Євразії на півночі Гренландії, лісові масиви Північної Америки. Чечітки залежно від середовища перебування можуть бути перелітними або осілими птахами.

Постійне кочові переривається лише на період гніздування і вирощування потомства. Неправильна поведінка вітряних натури в перельотах не можуть передбачити навіть досвідчені орнітологи.

На території Росії птицю чечітку можна зустріти в тундрових, лісотундрову зонах Забайкалля, Уссурійського краю, на Кавказі, півострові Крим. Привабливі для птахів чагарникові зони, заболочені галявини і берегові порослі.

Дивіться також:  Фрегат птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці фрегат

Характер і спосіб життя чечітки

Активну час пташки проводять дружними зграйками в пошуках прожитку. Малятка по натурі не відрізняються обережністю. Поблизу людей адаптуються, злітають з гілок при наближенні, але швидко повертаються на те ж саме місце, якщо воно привабливо насінням, шишками, сережками.

Цікаво спостерігати процес годування чечеток. Гілки немов обклеєні пухнастими пір’яними грудочками. Розташування птахи на гілці може бути самим незвичайним: перевернутим, з нахилом, поворотом.

Щільність залежить від насиченості ласощі на гілці: ягід, шишок, жолудів. Гнізда влаштовують у заростях невисоких дерев, надійно маскуючи від хижаків і великих птахів. Улюбленими гніздовими притулком бувають вільха та береза.

На фото птах чечітка в гнізді

Птах чечітка в домашніх умовах невибаглива, проста в змісті, але любителі рідко беруть її до себе. Іноді поміщають у вольєри разом з чижами, щеглами, канарками. Можливо, спів чечітки, схоже на отстукивание, одноманітне і не зовсім мелодійне, робить їх непривабливими для домашнього утримання.

Купити чечітку можна відразу з просторою кліткою, що дозволяє їй достатньо рухатися і перелітати з однієї жердочки на іншу, змахуючи крилами. У тісному просторі птахи швидко жиріють від малорухливості. Це вкорочує їм життя.

Харчування птиці чечітки

Раціон чечеток відрізняється різноманітністю, що поєднує рослинні і тваринні корми. Улюбленою їжею пташок є березові і вільхові сережки, насіння різних дерев і чагарників, злаки. Можна побачити бенкет птахів на ялинових шишках, в осокових заростях, ягідниках брусниці, вороникої, на кущах вересу.

У добуванні насіння чечітки перетворюються на маленьких акробатів, в будь-якому положенні приклеюючись до заповітних гілочок і шишок, навіть вниз головою. З тваринної їжі основним кормом є комахи, найчастіше, попелиця. Це основне живлення для пташенят у перші тижні життя. Дорослі птахи воліють рослинний корм.

Дивіться також:  Птахи Татарстану. Описи, назви й особливості птахів Татарстану

В неволі чечеток можна годувати магазинної зерносумішшю для канарок. Бажано зменшити споживання конопель, від якої птахи швидко жиріють. Зміст птиці чечітки в харчуванні має бути дієтичним.

Розмноження та тривалість життя чечітки

Дізнатися поведінка чечеток у шлюбному періоді легко за їх високої активності. Самці кружляють у повітрі, токовий політ проявляється у хвилястих лініях переміщень.

Птахи безперервно щебечуть, намагаючись виділитися серед побратимів. Після зимового періоду червоні плями на голові і яскраві пір’я на грудях стають ще більш насиченим кольором. У стайках панує суєта.

Чечітки виводять пташенят зазвичай один раз за літній сезон, кожен раз змінюють місце для гніздування. Гнізда облаштовують серед чагарників і серед нижніх гілок дерев.

Птахи звивають їх у вигляді товстої чаші з трави, сухих тонких гілочок, пір’я, рослинного пуху, вовни. Цікаво, що хитрі і пустотливі чечітки в природі грішать крадіжками з чужих гнізд сподобалися пьоришков і пухових грудочок.

У кладці зазвичай 5-7 яєць зеленуватого відтінку з бурими цятками. Тупий кінець покритий рисками і завитками. Самочка насиджує яйця одна протягом 12-13 днів. Самець підгодовує її в цей період, приносить в затишне ложі насіння і ягоди.

З’явилися пташенята перебувають у гнізді приблизно два тижні. Батьки годують їх по черзі, приносячи дрібних комах і насіння осоки. Птенчики швидко ростуть і починають робити перші вильоти на пошуки корму. Дивно, що птахи легко підпускають до своїх гнізд людини на відміну від інших пернатих родичів, що захищають потомство.

Деякі пари після завершення опіки над одним потомством відразу починають готуватися до появи наступного. Таким чином, за один сезон чечітки встигають двічі кублитися й виховати два нові покоління.

Дивіться також:  Крачка птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці крячки

На фото гніздо чечітки

Молоді птенчики збираються в свої зграйки і, як батьки, ведуть кочовий спосіб життя. До пізньої осені вони тримаються в тих лісових ділянках, де більше вільхи і беріз, основних кормових дерев для чечеток.

В природі життя чечеток триває приблизно 6-8 років. У вольєрах при правильному догляді може бути на 1-2 роки довше. Навіть у солідному віці пташки зберігають свій веселий норов і пустотливий характер.

Back to Top