Чагарникова собака – одне із зникаючих видів тварин, популяція особин не численна. З-за того, що здійснюються постійні вирубки лісів, вони змушені мігрувати, гинуть від нестачі їжі. Незвичайне ссавець, ніж-то нагадує борсука. Ставиться до собак, тому що гавкає так само, як вони, але тільки на високих тонах.

Стародавнє ссавець, часто зустрічається в старих записах, епосах, казках і старих історіях. Є деякі відомості, що датуються трьома мільйонами років тому, про це свідчать скелети і черепа. Пращур собаки був більше і масивніше, мабуть тому, що доводилося долати довгі дистанції для пошуку їжі.

Особливості та середовище чагарникової собаки

Чагарникова собака (від лат. Speothos venaticus) відноситься до ряду хижаків, сімейства псових. Це єдиний збережений вигляд Speothos. По зовнішньому вигляду нагадує звичайну дворнягу, тільки на коротких лапах.

Голова невелика з закругленими маленькими вухами. Мордочка схожа на маленького ведмедика, округлі очі, середньої величини. Тулуб довгий, щільне, у верхній частині розширене.

Відмінною рисою є перетинки на лапах, що свідчить про водоплавных нащадках. Щелепи міцні, зубів 38, їжу не пережовує, а заковтує шматками.

Довжина тулуба досягає від 50 см до 1 метра, висота в холці близько 30 см, хвіст короткий, до 15 див. В ході еволюції тварина помітно измельчало (вага від 5 до 7 кг), але це дозволяє їй прекрасно ховатися в кущах або під великим листям (звідси і назва).

Важливою частиною опису чагарникової собаки є забарвлення — у тварини переважає коричневий, переходить у бурий. Молоді особини мають світлий відтінок, старші значно темніше. Іноді зустрічаються яскраво-руде забарвлення, переходять у мідно-червоні. Голова і хвіст мають значну яскравість в порівнянні з іншими ділянками тіла.

Дивіться також:  Тварини Арктики

Чагарникова собака мешкає в Центральній і Південній Америці (Панама, Аргентина, Колумбія, Бразилія, Гайана, Перу і Болівія). Заселяє ліси і савани, завжди тримається водойм. Іноді тварина помічали біля пасовищ, сільськогосподарських ферм і на розріджених ділянках.

Характер і спосіб життя чагарникової собаки

Чагарникова собака тварина веде змішаний спосіб життя, вдень і вночі може бути активним. Лігво для себе вириває в пухкій землі, повалених висохлих колодах, не гребує покинутими норами.

Так як тварина присадкувата, то воно відмінно себе почуває в густих заростях і непрохідних чагарниках. Собака – відмінний плавець і нирець. Вони обожнюють водоплавних комах, мальків і личинок.

На фото чагарникова собака пливе по річці

В цілому, про тваринний не дуже є багато відомостей, як саме воно живе в природних умовах. Все, що вчені надають – це спостереження за ссавців в неволі. Це сімейство псових можна назвати соціальною твариною, тому що створюють зграї (від 4 до 12 особин). Іноді можуть існувати в парі.

Поведінка самців схоже, як і у звичайних собак. Територію вони позначають розбризкуванням сечі. Весь час присвячують пошуків їжі, іноді можуть забігати на приватні території. Чагарникова собака по своїй натурі товариська тварина, при зустрічі з нею не проявляє агресію. Навпаки, вона цікава і їй все цікаво.

Спілкуються між собою за допомогою гавкаючих і писклявих звуків. Так як дуже густі зарості, то вони перегукуються. Мають відмінний нюх, який навіть не перебиває вода. Іноді можна почути гарчання, схлипування, рик і гуркіт.

Під час боїв за територію або відвойовування кордонів, тварина чинить опір до останнього моменту. Чагарникова собака – відмінний боєць, якщо треба захищати своє лігво. Вона вишкіряє зуби, вичікує і прагне вчепитися противнику в горло. Буде битися до останнього подиху, якщо ні підмоги, то гине.

Дивіться також:  Тигрова кішка. Опис, особливості, види і ціна тигровій кішки

Але нерідкі випадки, коли місцеві жителі приручали собаку і використовували в якості мисливської. Від природи наділена унікальною прохідністю в самих важкодоступних місцях. Це можуть бути не тільки болота і хащі, але і глибокі ущелини.

Харчування чагарникової собаки

Чагарникова собака – хижа тварина, основний раціон становлять гризуни (агуши, акути і паку). Охоче поїдають ящірок, птахів та їх яйця, дрібних гризунів. Зграєю можуть переслідувати більш велику здобич: страусів, водоплавних, капібар. Їжу ретельно не розжовують, а роздирають і заковтують.

Чагарникові собаки люблять м’ясо, тому часто доводиться за нього боротися

Тварини в гонитві за жертвою застосовують особу стратегію. Вони поділяються, одна частина жене жертву до води, друга група чекає з іншого боку. Можуть вживати плоди, які виросли в болотах.

Розмноження та тривалість життя чагарникової собаки

В умовах розплідників чагарникова собака живе близько 10 років, в природному середовищі достеменно невідомо. Але є припущення, що набагато менше. Велика кількість інфекційних хвороб, паразитів, комах та природних ворогів значно зменшують популяцію ссавця. До ворогів відносяться люди, ягуари, оцелоти і кугуары.

На фото самка чагарникової собаки зі своїми дитинчатами

У зграї завжди виділяється домінантна самка, яка пригнічує інших особин жіночої статі. Спарювання відбувається два рази в рік, вагітність триває від 60 до 70 днів. В одному виводку можуть бути від 1 цуценя до 6.

Мати годує малят молоком приблизно 8 тижнів. Поки самка зайнята потомством, їжу їй приносить уважний самець. Статеве дозрівання наступає у особин, що досягли 1 року.

Якщо уважно придивитися до фото чагарникової собаки, то кожен її обрисах знайде схожість з багатьма тваринами: від борсука до ведмежати. Це ссавець занесено в Червону книгу.

Дивіться також:  Крапчастий ховрах. Спосіб життя і середовище проживання крапчатого ховраха

Причин зникнення цього сімейства достовірно назвати складно. Це можуть бути як природні причини, так і людський фактор. Полювання на чагарникову собаку заборонено, винятком бувають спалахи сказу.

На фото щеня чагарникової собаки

Загальна чисельність дорослих особин на даний момент становить 10 тисяч, тому хижакові присвоїли гриф «вимираючий». У природі існують три підвиди цієї тварини.

Перший підвид живе на північному заході Південної Америки, має світло-коричневе забарвлення і найменший розмір. Другий підвид виявлений у басейні Амазонки, має більш темний відтінок і середні розміри. Третій підвид знайдений на південному сході Бразилії і дуже схожий на перший, але місцями має вигорілий забарвлення.

Back to Top