Особливості та середовище бурозубки

Бурозубка – це маленьких розмірів (від декількох сантиметрів, в рідкісних випадках – до 1 дециметри) звірятко, що відноситься до сімейства землеройковых, вагою всього лише з десяток грам.

Як видно на фото, бурозубка зовні нагадує польову мишу, відрізняючись від неї лише витягнутої мордочкою, схожою на хоботок, і хвостом, часом перевищують за величиною саме тіло, з короткими волосками.

Крім того, тварина має маленькі намистинки-очі, білі зуби, великі задні лапи, бархатисту шерсть і темно-бурий, в деяких випадках майже чорний, окрас. Верх темніший, а низ більш світлий. Звірята надзвичайно поширені на території Північної Європи і належать до самому численному роду ссавців.

Вони люблять розселятися в кущах і заростях трави, а живуть, як правило, в підлісках. У деяких випадках, подібно мишам, можуть поселятися і в будинках людей.

Бурозубка звичайна особливо прижилася в місцевостях з помірним кліматом. Звірка часто можна спостерігати в тіні змішаних і листяних лісів, де вона воліє вологі, вкриті рослинним сміттям, ділянки.

Арктична бурозубка є жителем Сибіру і тундри, також зустрічається на крайній півночі американського континенту. Звірі линяють кілька разів на рік (як раз на стиках холодного і теплого циклів північного клімату), змінюючи хутро з яскравого і щільного у зимові місяці, на більш рідкісну шерсть непомітних тонів у сприятливий час року. Сама забарвлення хутра цікава і має три відтінки коричневого, міняючись від світлого до сіруватого і зовсім темного.

Гігантська бурозубка, що має довжину тіла 10 см, водиться на півночі Корейського півострова, на Далекому Сході та в Китаї. Чисельність популяції цього звірка різко скорочується, за такого стану справ, вживаються заходи з його охорони.

Дивіться також:  Тарбаган бабак. Спосіб життя і середовище проживання тарбагана

На фото гігантська бурозубка

Мала бурозубка значно мініатюрніше і досягає довжини не більше 6 см, а часто набагато дрібніше. Водиться на Кавказі, в Киргизії та в Сибіру. Зазвичай має кавово-рудий окрас. Найменшою (близько 4 см) є крихітна бурозубка, яка не даремно вважається найдрібнішим представником ссавців в Росії.

На фото мала бурозубка

Характер і спосіб життя бурозубки

На відміну від гризунів-мишей, бурозубка відноситься до комахоїдних ссавців. До того ж, вона не риє норок, а живе в лісовій підстилці: поверхні землі, покритої опалим листям і зів’ялою, торішньою травою.

У зимовий період тваринка не впадає в сплячку, тому в активному стані зустріти його можна в усі пори року. Бурозубка обережна, а основна її життя протікає в нічний час. Але може здійснювати свою діяльність і в будь який інший час доби, особливо активізуючись за кілька годин до заходу сонця.

Вона здатна прокладати звивисті ходи в м’якому грунті, під снігом і у пухкій підстилці лісів, роблячи це за допомогою хоботка і лапок. Іноді для своїх просувань використовує і ходи гризунів: кротів, полівок, мишей.

Маленька землерийка бурозубка відрізняється неважливих зором. А основними органами, які допомагають їй вижити в цьому світі, є нюх і дотик. До того ж, у нічний час їй допомагає орієнтуватися таке особливе та унікальне пристосування, дароване їй природою, як ехолокація.

Подібне доповнення до інших органонам почуттів, що відрізняє її від багатьох інших живих істот, допомагає їй не заплутатися в темряві серед стебел трави і коріння рослин.

У пошуках того, до чого вона прагне, землерийка випромінює звукові імпульси. А вуха тварини, що мають своєрідну будову, отримують у відповідь потрібні сигнали, що дають їй необхідну інформацію про особливості навколишнього світу.

Дивіться також:  Акомис миша. Спосіб життя і середовище проживання акомиса

Харчування

Тварина, незважаючи на скромні габарити, надзвичайно економних, за добу споживаючи їжі вдвічі більше своєї ваги.

А вона знаходить їжу, активно риючись у верхніх шарах ґрунту, що має нещастя сильно докучати завзятим садівникам і городникам. Але краще не поспішати гніватися на таких сусідів, як бурозубки, тому що звірі здатні допомогти позбавитися від багатьох шкідників: гусені, довгоносиків, листоїдів, жуків-щелкунов, хрущів, капустянки, слимаків.

Тим більше, що попадається на очі людині бурозубка рідко, тому що орудує в основному вночі, активно копошачись в смітті. Харчується звір наземними безхребетними: равликами, многоножками, павуками і дощовими черв’яками.

В лісовій підстилці, що кишить дрібною живністю, де вона мешкає, в сприятливі періоди корм їй роздобути не важко. Також бурозубка цілком здатна вживати в їжу пташиний послід, падаль і насіння рослин, які складають зазвичай її зимовий раціон.

Під час їжі звір, як правило, спирається на всі чотири лапи, але в деяких випадках, наприклад, поїдаючи слизьких черв’яків або жуков, може користуватися передніми лапами, щоб притримувати свою здобич.

Часто в пошуках чогось їстівного, бурозубка забирається на дерева, піднімаючись по стовбуру, чіпляючись лапками за нерівності кори, щоб поласувати яйцями метелики-монашки або непарного шовкопряда.

Щоб добути їжу, бурозубка здатна напасти навіть на таких великих, у порівнянні з її розмірами, тварин, як дрібні гризуни і жаби. А в разі перемоги, поїдає їх практично цілком, залишаючи лише шкірки і кістки своїх жертв.

Багато жаби стають здобиччю бурозубок в період зимової сплячки, а коли сходить сніг, на лісовій підстилці можна виявити лише тільки їх, грунтовно обгризені, скелети.

Розмноження та тривалість життя

Період розмноження у тварин настає рано навесні, звичайно в березні, і закінчується пізньої осені.

Дивіться також:  Скільки живуть морські свинки?

Протягом цього періоду мама-бурозубка здатна справити на світ кілька виводків (від двох до чотирьох), кожен з яких додає до чисельності цього різновиду комахоїдних 3-9 дитинчат.

Вагітність тваринного протікає близько трьох-чотирьох тижнів. А до закінчення періоду виношування, бурозубки вибудовують гніздо серед коренів дерев або каменів. Житло для своїх майбутніх діток вони споруджують з листя і моху, для зручності обкладаючи його чимось м’яким.

Маленькі бурозубки розвиваються швидко, хоча народжуються абсолютно сліпими і з незахищеним, голим тільцем. Протягом наступних трьох тижнів, з моменту появи на світ, вони харчуються материнським молоком.

Через два тижні оглядові зіниці дитинчат розкриваються, і вони починають покриватися шерстю. А через 3-4 місяці вже самі здатні приносити потомство. Звірята живуть близько 18-23 місяців, але за цей час здатні сильно розплодитися.

Back to Top