Люди, які відпочивають на морі, часто звертають свою увагу на цікаву птаха, що літає майже над самою водою. У цьому ширянні проглядаються легкість і елегантність.

Іноді птах своїми довгими крилами зачіпає морські хвилі. З боку все це виглядає романтично і красиво. Називається це чудове морське пернате буревісник птах.

У перекладі з англійської мови назва цього птаха звучить, як «petrel», що нагадує за звучанням ім’я Петро. Саме цей святий за переказами вмів ходити по воді.

Буревісник здатний робити так само, як святий Петро. Він без проблем рухається по воді, що робить його романтичною і загадковою птахом. Як виходить у них без проблем триматися на воді? На фото буревісника птахи добре видно перетинки, саме вони допомагають цієї птиці плавно йти по воді.

Особливості та середовище буревісника

Буревісник – суто морська птиця. Весь свій час він проводить на території води. Тільки в період кладки яєць він може наблизитися до суші.

Люди, які люблять подорожувати по морю помічають, як цей птах кружляє над кораблем, потім сідає на хвилі. Прекрасне видовище. Під час шторму на морі буревісник не може сідати на воду, йому доводиться літати, поки шторм не вщухне.

Близько 80 видів є у птахів сімейства буревісників. Самі дрібні представники цього виду важать близько 20 грамів, вага найбільших може досягати і до 10 кг. Дивовижне розмаїття! Але зі слів біологів, все-таки найбільш цікавими і незвичайними є два види буревісників – гігантський і тонкодзьобий.

Якщо буревісник сів на воду, погода буде доброю. А якщо птах кружляє над хвилями – буде буря.

Дивіться також:  Канарейка птах. Спосіб життя і середовище проживання канарки

Морська птиця буревісник гігантський має значні розміри. Середня довжина цієї птиці сягає до 1 метра. Важить він від 8 до 10 кг. Розмах його крил просто величезний, сягає близько 2.8 м.

Для порівняння, у альбатроса розмах крил дорівнює 3 м. Завдяки таким величезним крил буревісник без проблем може здійснити навколосвітню подорож.

Середня птах загону буревісників має розміри, подібні розмірами ластівок. Колір оперення різний для кожного підвиду. Багато буревісників чорного кольору. І тільки в районі їх хвоста можна помітити білі мітки.

У всіх представників цього виду короткий дзьоб і довгі, подібні ходулям кінцівки. Можна зустріти буревісників коричнево-чорного кольору. Білий з сірим забарвлення теж для них актуальне.

Всі широти, починаючи від Північного і закінчуючи Південною півкулею заселені цієї чудесної птахом. На багатьох морях і океанах можна зустріти буревісників.

Завдяки пристрою своїх крил вони можуть здійснювати величезні перельоти з холодних субарктичних просторів в теплі води морів, що омивають Південну Америку.

Багато буревісників і в південних районах Тихого океану. Навіть холодна кліматична зона Північного Льодовитого океану і Берингового моря їм не страшна.

Характер і спосіб життя птиці буревісник

Чому так називається птах буревісник? Все банально просто. Вони, як і чайки завчасно можуть відчути погані погодні умови очікуються або хороші. Якщо буревісник сів на воду, значить буде чудова погода. І навпаки, якщо він постійно кружляє над хвилями, то незабаром буде буря.

На фото тонкодзьобий буревісник

Буревісник страшний злодюжка. Він хитро і нахабно може потягти у пінгвіна яйце. Крім цього, вони більшу небезпеку представляють для маленьких пингвиненков, особливо, коли відчувають сильний голод. Про це добре відомо пінгвінам, тому вони завжди на поготові.

Дивіться також:  Папуга амазон. Спосіб життя і середовище проживання папугу амазон

Пташенята же самих буревісників нахабні і агресивно налаштовані. До таких забиякам краще не підходити близько. Справа в тому, що у буревісників в шлунку виробляється спеціальна масляниста, огидно пахне рідина, яку випльовує птах на того, хто, можливо, може їй загрожувати.

Відмитися від цієї рідини непросто. За один раз вони маленький пташеня може виплюнути чверть літра. Скільки її є в запасі дорослих особин страшно навіть здогадуватися. Але є і не агресивно налаштовані буревісники. Наприклад, тонкодзьобий буревісник. Гнізд вони не будують. Вони живуть у норах на обривистих берегах.

На фото птах сніговий буревісник

Як і багато інші представники трубконосых птахів ніздрі буревісника відкриваються в рогові трубочки. Кажуть, що з допомогою цих ніздрів з організму птахів виходить зайва сіль.

Також завдяки таким ніздрів буревісники захищені від потрапляння води. Завдяки кінцівкам, які мають перетинки і знаходяться ззаду, птахи вміють швидко пересуватися по воді.

На поверхні суші вони пересуваються ніяково за допомогою дзьоба і вигнутих крил. Всі описи птиці буревісник говорять про його силі, могутності і красі.

Буревісники створюють пари. Хоча більшу частину часу вони тримаються на самоті. У весняний час, коли треба летіти на місце гніздування вони знаходять свою пару.

На фото пташеня буревісника

Харчування буревісника

Улюблені ласощі буревісників дрібна риба. Вони люблять оселедець, шпроти, й сардини. Також з задоволенням ці птахи їдять каракатиць і ракоподібних.

Цікаво спостерігати, як буревісник зверхньо спостерігає за своєю здобиччю, потім різко поринає у воду й виринає вже з нею. Його дзьоб призначений проціджувати воду і залишати все, що їстівне.

Найчастіше подібна полювання відбувається вночі. Саме в цей час доби можливі жертви буревісника спливають наверх води. Для того, щоб прогодувати себе буревісник витрачає багато часу, сил та енергії. Йому треба подолати сотні кілометрів, щоб не залишитися голодним.

Дивіться також:  Чубатий пінгвін. Спосіб життя і середовище проживання чубатого пінгвіна

На фото птах малий буревісник

Розмноження та тривалість життя буревісника

Шлюбний період у буревісників починається з моменту прильоту на своє постійне місце проживання. Як правило, вони повертаються у своє минулорічне гніздо. Відповідно і пари у них утворюється колишня.

Таким чином, вони зберігають вірність один одному на всі подальші роки. В теплих краях буревісники так і залишаються в парі, не перелітаючи при цьому нікуди. Ті птахи, які прилітають на місце своїх гнізд ,поводяться шумно, а іноді, навіть, б’ються між собою.

Гнізда у кожного виду буревісника різні. Ці птахи відкладають у гнізді всього одне яйце і періодично по черзі висиджують його. Самець не соромиться підмінити свою самку, коли та вирішила політати в пошуках їжі.

На фото буревісник в гнізді

Інкубаційний період яйця складає в середньому 52 дні. Близько тижня новонароджене пташеня повністю беззахисний і не може обійтися без батьківської турботи. Потім стрімко і швидко розвивається і в кінцевому підсумку залишає гніздо. Живуть буревісники близько 30 років.

Back to Top