Бугай — незримий житель боліт

Вміння випі маскуватися в середовищі настільки розвинене, що людина може не здогадуватись про її існування, поки не почує голосу птиці, низького і лункого, схожого на бичачий крик.

В старовину так і звали таємного жителя очеретяних заростей – водяний бик або бухало.

Особливості і середовище існування

Бугай – птиця сімейства цаплевых з маскувальною забарвленням болотного очерету. Чорно-ржавчатое оперення з жовтуватою облямівкою дозволяє розчинитися в берегової рослинності, де вона мешкає.

Улюблені місця – це ставки з вільховими порослями, зарості вербових чагарників на річкових затоках, очеретяні кріплення на закинутих торфорозробках.

Для проживання вибираються ділянки зі стоячою водою, але іноді птах гніздиться на тихих острівцях невеликих річок зі слабким плином.

Одна з умов існування – можливість імітувати рослинну середу в разі загрози.

Схожа складанням на сіру чаплю, болотяний птах бугай зростає до 80 см заввишки і досягає масою в середньому 1,5 кг. Самці трохи крупніше самок.

У птиці короткий і круглий хвіст, широкі крила з розмахом на 120-130 см, сильний дзьоб з невеликими щербинами. Линяють з початку серпня до січня.

Виділяють малу бугай, або маленьку чаплю вовчок, розміри якої вдвічі менше великий бугая. Основна відмінність міні-випі проявляється в різному оперенні самки і самця.

У самки охристий колір, крім бурою з пестринами спини. Самець кремовий за кольором з чорною шапочкою на голові.

Бугай поширена в основному на території Євразії від Португалії до острова Сахалін, та Південно-Східної Азії в болотистих районах, на озерах з високими і частими очеретяними заростями. Ці ділянки уздовж берегів на мілководді багаті їжею і важкодоступні для ворогів.

Дивіться також:  Чиж птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці чиж

На жаль, родючий ґрунт цих місць приваблива для землеробства і часто освоюється людиною.

В результаті популяція випі віднесена до зникаючих видів, звужується через знищення місць її проживання. Розселення на території розповсюдження неоднаково.

Найбільш часто її можна зустріти в районі озера Байкал, в Білоруському Поліссі, уздовж річок, що впадають у Чорне море.

Характер і спосіб життя випі

У Росії перелітний бугай з’являється після зимівлі з приходом кліматичної весни, з березня по травень. А відлітають птахи з настанням вересня і до перших снігів.

Сезонні перельоти відбуваються в поодинці. Зими проводять у місцях Середземномор’я, Кавказу, Південно-Східного Китаю, Індії.

У деяких районах Європи зустрічаються осілі птахи, виконуються місць гніздування до теплої весни. Але якщо водойми замерзають у морозні зими, вони гинуть.

Бугай – нічна птах. Денний час вона проводить в нерухомості, втягнувши голову, насупившись і часто стоячи на одній нозі.

Розгледіти її серед заростей дуже складно, вид стоїть птаха нагадує переплетення стебел.

Якщо виникає небезпека, бугай інстинктивно тягне шию вгору і піднімає голову так, що абсолютно не відрізнити від очерету.

Птах навіть злегка погойдується синхронно оточуючим рослинам. При прямому нападі на неї захисною реакцією стає отрыгивание проковтнутої їжі в бік ворога і вертикальний зліт.

Активність проявляється з приходом сутінків і триває всю ніч. Птах блукає між стебел, іноді забирається на них завдяки довгим пальцям. Політ випі завжди прямий, короткий, з рідкими змахами крил.

Крики птиці бугай чути за 2-3 км. Особливо вони часті в шлюбний період. Звуки малоприємні, за що птах отримала звуконаслідувальні прізвиська «бугай», «бухало».

Дивіться також:  Голубоногая олуша птах. Спосіб життя і середовище проживання голубоногой олушы

Вони нагадують гул вітру, виникають з допомогою роздутого стравоходу, який стає резонатором.

У знаменитому оповіданні К. Дойла про собаку Баскервілів лякаючі нічні крики, наводять жах на героїв твору, пояснювалися саме криками болотній бугая.

Влітку птахи живуть парами, пізніше виводками, а в цілому ведуть одиночний спосіб життя.

Навіть довгі сезонні перельоти роблять поодинці. Скупчення птахів може бути пов’язане лише з сприятливими умовами стоянок або днівок.

Харчування випі

В основу живлення випі входить дрібна риба та інші водні мешканці: карасики, окуні, лини, щуки маленького розміру, вугри, жаби, пуголовки.

Не гребує птах черв’яками і невеликими ссавцями, такими як водяні пацюки. Бугай іноді викрадає з гнізд яйця і вилуплених пташенят водоплаваючих птахів.

Добуває їжу блискавичними атаками після нерухомого спостереження за здобиччю. Під час полювання не втрачає пильності, щоб не стати жертвою.

Важкий час для бугая настає з приходом холодів. Якщо утворюється крижана кірка на мілководді, то настає голодний період з-за неможливості полювати.

Порятунком може стати тільки переліт на південь. Крім тваринної їжі в раціоні бувають і незначні рослинні залишки.

Розмноження та тривалість життя випі

Період гніздування спонукає птахів забути про небезпеку і втратити всяку обережність. Стають особливо крикливими і активними, видаючи свою присутність.

З березня по травень самці «зачаровують» самок. У пошуках пари забрідають на чужу територію, в результаті між суперниками бувають жорстокі сутички.

Гнізда будуються недбало, але надійно: на купах заломанного тростини або серед купин під укриттям густих заростей.

Будівельним матеріалом може стати принесена водою трава, очерет або інші рослини. Гніздо багаторазово застосовується з року в рік, поступово збільшується в розмірах від 0,5 до 1 м по діагоналі, 30-40 см заввишки.

Дивіться також:  Дрімлюга птах. Спосіб життя і середовище проживання дрімлюги

Воно зміцнюється птахами щорічно зверху, так як поступово занурюється у воду від виростають пташенят колишнього покоління. Кожна пара в період гніздування тримається окремо, не утворюючи загальних колоній.

Висиджуванням 4-8 яєць займається переважно самка. Яйця з’являються по черзі на 2-3 дні, вони оливкової або коричневого кольору.

Зрідка самку змінює самець, частіше він підгодовує її в цей період. Інкубаційне час зазвичай становить 26 днів.

Якщо виникає загроза, самка залишає гніздо з яйцями або вылупившимися пташенятами. Вони видають звуки, що нагадують булькання води, або пищать.

До 2-3 тижнів новонароджені пташенята різного віку разом перебувають у гнізді, а пізніше вони вибираються і знаходяться недалеко в комишах.

Батьки, як і раніше, годують їх пуголовками, дрібною рибкою, поки пташенята не знайдуть самостійність.

На фото пташеня випі

До 2 місяців вони стають на крило і залишають батьків. До досягнення статевої зрілості, через рік, ведуть одиночний спосіб життя.

До наступної весни вже самі будують гніздо. Тривалість життя становить 8-10 років. Побачити птаха мало кому вдається, але її життя в родині цаплевых здавна органічно вписана в природне середовище.

Back to Top