Бородавочник — представляє вид з сімейства свиней загону парнокопитних. Якщо ви подивіться на фотографію бородавочника, то відразу зрозумієте з кого був змальований один з головних героїв мультсеріалу “Тімон і Пумба” та цілої серії популярних мультиків “Король лев” — Пумбу.

Довжина африканського бородавочника перевищує півтора метра, а зростання в холці доходить до вісімдесяти п’яти сантиметрів, вага тварини варіюється від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти кілограм. На відміну від мультяшного героя, реального кабана бородавочника навряд чи хтось назве симпатичним.

Він має видовжене тіло і короткі ноги, короткий тонкий хвіст з пензликом на кінці і незграбно велику голову з шістьма великими шишковидными виростами на витягнутій рыле, що нагадують бородавки, а дали цій тварині його назва.

Так само у бородавочников є великі ікла, довжиною до шістдесяти сантиметрів, що стирчали з пащі. Ці ікла є дуже грізним і головною зброєю кабана.

Темно-сіра шкіра грозного тваринного вкрита жорсткою рудою щетиною а на шиї є грива з довгих, але рідкісних волосся. Зазвичай бородавочники пересуваються з невеликою швидкістю до восьми кілометрів на годину, але при необхідності можуть розвивати швидкість до п’ятдесяти кілометрів на годину.

Особливості та середовище бородавочника

Свині бородавочники зустрічаються повсюдно на території Африки південніше Сахари. Самими кращими місцями для проживання даного виду — це сухі чагарникові савани. Бородавочники намагаються уникати абсолютно безлюдних відкритих місцевостях, а так само дуже густих лісів.

Самці бородавочников воліють проживання в гордій самоті, в той час як самки живуть невеликими зграями від трьох до шістнадцяти дорослих самок з їх потомством. У загальній сумі чисельність одного такого стада може досягати сімдесяти членів.

Борадавочники, на відміну від більшості копитних проживають своє життя осіло, в норах, які самі ж собі і риють. Маленькі поросята забираються в лігво головою вперед, а дорослі особини задкують задом, немов закупорюючи собою власне житло. Це найкращий варіант захисту власного будинку – у тісній норі зустріти названого гостя своєю єдиною зброєю — гострими іклами.

Дивіться також:  Котячий лемур. Спосіб життя і середовище проживання котячого лемура

Характер і спосіб життя бородавочника

Пустельний бородавочник не є безпричинно агресивною твариною, проте боязким або боягузливим його теж назвати не можна. Бородавочники здатні не тільки захищати власний будинок і потомство, але, іноді, і нападати, навіть якщо супротивник набагато крупніше його.

Вченими були зафіксовані випадки, коли бородавочники нападали на слонів і навіть носорогів. Природними ворогами бородавочников в природі є в основному леви і леопарди, іноді гієни. Не дивлячись на очевидне, здавалося б, перевага, ці звірі намагаються підстерігати виключно молодняк, старанно уникаючи сутичок з дорослими особинами.

Так само чисельність молодого покоління бородавочников істотно страждає через регулярних нальотів орлів і інших хижих птахів, від нападу яких дорослі просто не здатні їх захистити. Крім іншого, у багатьох місцях люди полюють на бородавочников, адже їх м’ясо нічим не відрізняється від звичної нам свинини.

Дуже цікавим можуть здатися сотруднические відносини між бородавниками і смугастими мангустами. Часто можна спостерігати як великі і грізні кабани лежать нерухомо, щоб не злякати і дозволити шустрим і спритним мангустам зібрати зі своєї шерсті різних паразитів, якими мангусти харчуються.

Харчування

Хоч бородавочники і є всеїдними в загальноприйнятому сенсі цього слова, але найбільшу перевагу вони віддають їжі рослинного походження. Дуже цікавим є спосіб їх харчування травами — вони підгинають передні лапи, наче встаючи на коліна, і в такому положенні повільно просуваються вперед по мірі поїдання будь рослинності на їх шляху.

Чому бородавочники так роблять? Швидше за все в такому положенні їм найзручніше розривати землю своїми іклами і знаходити найбільш поживні корінці.

Крім цього бородавочники так само їдять ягоди, кору дерев, деякі навіть не гидують поїданням падали, зустрінутої на їх шляху.

Дивіться також:  Морський котик. Середовище проживання і особливості морських котиків

Розмноження та тривалість життя

Так як бородавочники проживають в Африці, то немає ніякої залежності між часом року і сезоном розмноження. Зазвичай в цей період не відбувається ніяких кривавих бійок чи воїн за самку або територію.

Іноді, під час сутички, самці можуть битися, але ці битви проходять практично безкровно — просто пара самців стикається лобами (так само як і барани) і намагаються зрушити противника в протилежну сторону.

Бородавочники ніколи не використовують ікла проти представників власного виду. Самка виношує маля протягом шести місяців, після чого в норі вибухає, приносячи від одного до трьох дитинчат.

Новонароджені поросята бородавочников практично нічим не відрізняються від домашніх свиней. Мати не проводить добу на проліт, доглядаючи за своїми малюками. Найчастіше мати покидає своїх дітей, залишаючи їх в норі, і приходить перевіряти їх пару разів за день.

З часом дітки підростають і самостійно вибираються з нори, що б здійснювати прогулянки і навчатися самостійного життя разом з матір’ю. Повністю самостійними вони стають лише до кінця першого року життя, проте ще досить тривалий час вони можуть залишатися жити з матір’ю в одній норі.

Але до двох років вони остаточно покидають своє родове гніздо, щоб знайти власний будинок і обзавестися своїм потомством. Тривалість життя бородавочника в природному середовищі існування не перевищує п’ятнадцяти років, в той час як в неволі вони здатні проживати більше вісімнадцяти.

На фото дитинча бородавочника

В цілому, бородавочники поки ще не вважаються видом, що знаходиться на межі вимирання. Проте вчені вже визнали, що один підвид — Эритрейский Бородавочник — вже зараз знаходиться під загрозою.

На дивлячись на це, полювання на бородавочников все ще триває, виправдовуючись тим, що ці звірі є шкідниками, регулярно завдають істотної шкоди, опустынивая поля і плантації.

Дивіться також:  Лірохвіст птах. Опис лірохвоста. Середовище проживання лірохвоста

Back to Top