Краса, спритність і велич соколов створили їм славу володаря неба. Відрізнити їх від інших хижих пернатих можна тільки по додатковому зубцю, розташованому на нижньому краї наддзьобка.

Боривітер є найменшим представником роду соколиних. Тим не менш вона налічує більше десяти видів.

Особливості та середовище боривітра

Сокіл боривітер – досить поширена птах. Її можна зустріти в Європі, Африці і Азії. На цих континентах їх неможливо зустріти тільки в Північних областях та на островах.

На території Росії налічується два види цих птахів: боривітер звичайний та боривітер степовий. Друга знаходиться на межі зникнення і охороняється державою.

Мешканці північних районів Європи восени переміщуються в теплі райони Центральної Європи, Середземномор’я та Північної Африки, а навесні повертаються додому.

Жителі південних регіонів залишаються в місцях свого проживання постійно. Тому, можна сказати, що боривітер є частково перелітним птахом.

Всі види цієї птиці несуттєво відрізняються один від одного. Розміром до півметра вони мають розмах крил близько 70 сантиметрів.

Вага самки приблизно 300 м і може збільшуватися в період відкладання яєць, вага самців є постійним і становить близько 200г. Особини жіночої і чоловічої статі відрізняються і по колірній гамі.

Самець має рудуватий колір і чорні смуги, його голова і горло набагато світліше, іноді навіть білі. Самки яскравіше і темніше, голова у них коричнева.

Боривітра має довгий хвіст і крила, в той час як у інших видів соколов короткий хвіст і довге крило. Лапки жовтого закінчуються гострими кігтиками. Загнутий дзьоб – білий на підставі і чорний або сірий в кінці.

Характер і спосіб життя боривітра

Своє місце проживання боривітра облаштовують у лісах (переважно хвойних), гірських місцевостях, узліссях, галявинах, на рівнинах. Боривітер може мешкати в дуплах або порожнинах дерев, між каменів і різних норах. Головна умова – наявність поблизу відкритого простору для полювання.

Як і сапсан, боривітер легко обживається в містах. Гнізда цих птахів можна виявити на балконі під карнизом, у трубах або інших несподіваних місцях. Хижака також нерідко можна зустріти в парках і на бульварах населених пунктів.

Дивіться також:  Іволга. Опис, особливості та середовище іволги

На трасах птах може просто сидіти і спостерігати за рухом транспорту. У місці, де живе боривітер, має бути наявність їжі, інакше вона буде змушена переселитися.

Своїх гнізд боривітра не в’ють. Вони доглядають житло і чекають, поки мешканці його не покинуть або просто виганяють господарів. Іноді вони можуть підремонтувати зайняте простір. Особливо агресивно боривітра відносяться до сорокам.

Є два варіанти походження назва цього птаха:

  • Назва птиці походить від нездатності людей приручити її до полювання, на їхню думку, птах є непридатною і порожній.

  • Латинська назва боривітра «дзвінкий сокіл», і дійсно у неї дуже гарний голос, схожий на дзвін дзвіночків.

Харчування боривітра

Боривітра – птахи, які схильні до колоніального гніздування. Їх угіддя зазвичай становлять не більше 30 гектарів, і хижаки досить рідко відлітають від них далі, ніж на відстань півкілометра.

Свою територіальні маленькі соколи строго не контролюють і на одній ділянці можуть мати відразу декілька сімей.

Боривітер — хижий птах, яка вживає в їжу більш дрібних побратимів, гризунів, плазунів, кротів і комах, переважно прямокрилих (бабки, коники, цвіркуни тощо). Спостерігалися випадки, коли боривітер крала маленьку рибку у рибалок або підбирала залишки їжі після пікніка.

Постійна і невгамовна полювання цих соколов робить їх у сільському господарстві дуже корисними в боротьбі з шкідниками. Птахи знищують, полівок, мишей, пацюків, ховрахів та інших гризунів.

В день може бути виявлено до 30 звірків. Іноді їжі настільки багато що маленькі пташенята нездатні всю спожити і житло виявляється, буквально завалено дичиною.

Для полювання соколи потрібно великий простір, в лісових заростях шукати їжу він не буде. Боривітер в пошуках їжі пролітає на невеликій висоті, зазвичай вона піднімається на 10-40 метрів.

Дивіться також:  Біла куріпка птах. Спосіб життя і середовище проживання білої куріпки

Зависаючи в повітрі і тріпочучи крильми, птах виглядає жертву. Іноді хижак просто вибирає спостережний пункт і там чекає поява гризунів. Як тільки здобич з’явилася, боривітер йде на спуск, а в декількох метрах від землі складає крила, каменем падає вниз і вистачає «обід».

Птах може завмерти в повітрі і не рухатися, до речі, побачити таке явище – це дуже велика удача. Якщо вітер підходящий, боривітер має крила і хвіст під таким кутом, що може триматися в повітрі повністю нерухомо.

Літаючих комах птах боривітер прямо в повітрі. Пересуваючись по поверхні землі, сокіл може ловити коників або інших наземних комах. Іноді він настільки ними наїдається, що насилу піднімається в небо.

Птах у більшості випадків ловить поживу з землі, тому її неможливо приручити до полювання. Дуже рідко їй використовується тактика яструбів – викрадення, і то в основному на молодих птахів. Боривітер позбавляє життя жертву за допомогою гострого і міцного дзьоба, пробиваючи їй голову чи ламаючи хребець.

Цей сокіл має звичку робити запаси їжі. Навіть якщо в їжі немає потреби, птах буде нападати на жертву і ховати її про запас. Після вдалого полювання, всі спіймані тварини ставляться в гніздо. Конкурентами боривітра в полюванні є сови. Лише соколи добувають їжу вдень, а сови вночі.

Гострота зору боривітра вище ніж у людини в 2,5 рази. Якби люди так могли бачити, таблиця для перевірки зору була б ними прочитана на відстані сто метрів.

Звичайна боривітер здатна сприймати очима ультрафіолет. Ця особливість дозволяє їй швидко знаходити гризунів для їжі, так як їх сеча світиться.

Чисельність птахів безпосередньо залежить від наявності корму. Чим більше гризунів в даному місці, тим більше пернатих. Пестициди, які використовуються у боротьбі з шкідниками, також впливають на кількість до боривітрів, так як їжі для них стає менше.

Розмноження та тривалість життя боривітра

Дивіться також:  Птах-носоріг. Спосіб життя і середовище проживання птиці-носоріг

Боривітра досягають статевої зрілості через рік після народження. Шлюбний період у птахів наступає у весняний період. Самка приваблює самця своєрідним звуком і дає йому зрозуміти, що готова до запліднення.

Самець починає робити різні піруети в повітрі і приносить корм дамі, завойовуючи її серце. Особина чоловічої статі обирає житло і приводить туди свою обраницю.

В період висиджування яєць і зростання потомство птахи можуть утворювати колонії, включаючі десятки пар. Вони разом мирно уживаються на одній території.

Приблизно місяць переважно самка висиджує яйця, іноді самець її замінює, але в основному він приносить корм. Мінімальна кількість відкладених яєць становить 2 штуки, максимальна – 8 штук. Зазвичай в гнізді перебувати 3-6 яєць.

З’являються пташенята білосніжного кольору. Дзьоб і кігтики мають такий же колір. Тільки через сім днів вони починають ставати сірими, про кігті – чорними. Тиждень мати майорить і самостійно годує малят, потім до цього процесу долучається й батько.

Пташенята багато їдять. Щодня вони поглинають їжу по масі дорівнює третини їх ваги. У сприятливі часи пташенята отримують по кілька гризунів в день, іноді доводиться задовольнятися меншим.

Вони швидко дорослішають і вже через місяць вилітають з гнізда, але батьків не залишають. Ще місяць вони вчаться здобувати прожиток і час від часу потребують допомоги дорослих.

Половина пташенят не доживає повного дорослішання. Сороки можуть зруйнувати житло, а куниця спустошити гніздо, численні мошки і паразити також знижують їх виживання.

Іноді дорослі особини спеціально дзьобом запускають в пір’я мурах, щоб ті допомогли позбутися від шкідників. У природі боривітер може прожити до 16 років, а в неволі до 24.

Маленький сокіл дуже кмітливий, пристосовується часом і до несприятливої обстановці і легко звикає до людей.

Зараз стало дуже популярним містити дрібних хижих птахів у домашніх умовах. Купити боривітер не представляє великої складності, а ви придбаєте ще одного члена сім’ї та загального улюбленця.

Back to Top