Найближчою до людини твариною вважається шимпанзе. Набір генів шимпанзе на 98 % подібний до набору генів людей. Серед цих приматів є дивовижний вид бонобо.

Деякі вчені прийшли до думки, що саме шимпанзе і бонобо є найближчими «родичами» людства, хоча цю думку підтримали не всі.

Бонобо мавпа насправді зовні дуже схожа з людиною. У неї такі ж довгі ноги, невеликі вуха, виразне обличчя з високим чолом. Їх кров може бути для людини донорської без будь-яких попередніх обробок.

В той час, як з крові шимпанзе необхідно спочатку видалити антитіла. Статеві органи самки бонобо мають приблизно таке ж розташування, як у жінки.

Тому для даного виду мавп існує можливість сполучатися лицем до лиця один одного, а не так, як прийнято у всіх інших тварин. Було помічено, що бонобо парування здійснюють в таких позах, як і люди.

Цікаво, що вони займаються цим щодня і по кілька разів на день. З цієї причини їх називають найсексуальнішими мавпами на землі. Для самця бонобо так і самок теж секс є самим головним складовим в житті.

Вони можуть займатися ним всюди і при самих різних обставинах. Може бути, тому карликові бонобо ніколи і ні до кого не налаштовані агресивно.

Особливості та середовище бонобо

Зовнішній вид бонобо нагадує зовнішність шимпанзе. Відрізняються вони лише щільністю статури і кольором шкіри. У бонобо шкіра чорна, в той час, як у шимпанзе вона рожева.

На чорній морді бонобо добре видно яскраво-червоні губи. У них довгі і чорні волосся з рівним проділом посередині. Самці зазвичай крупніше самок, це видно на фото бонобо. Їх середня вага досягає 44 кг.

Вага самок близько 33 кг Середній ріст цієї тварини досягає до 115 див. Тому слово «карликова» мавпа, яке часто застосовується до бонобо не варто розуміти в прямому змісті.

Дивіться також:  Морський лев. Спосіб життя і середовище проживання морського лева

Голова тварини невеликих розмірів зі слабко розвиненими надбрівними валиками і широкими ніздрями. Грудей самок бонобо розвинені набагато краще, ніж у представниць інших видів мавп. Все тіло тварин відрізняється надзвичайною витонченістю з вузькими плечима, тонкою шиєю і довгими ногами.

Зовсім мало в природі залишилося цих мавп. Їх чисельність складає близько 10 тисяч. Мешкає бонобо в лісах тропіків Центральної Африки на невеликій площі між річкою Конго і Луалаба.

Вологі дощові ліси вздовж берега річки Конго улюблені місця цієї карликової мавпи. Ближче до південної межі ареалу, вздовж річок Касаї і Сункуру, де дощовий ліс поступово переходить у велику савану, цього тварини стає все менше.

Характер і спосіб життя бонобо

Поведінка бонобо кардинально відрізняється від поведінки звичайного шимпанзе. Вони не полюють спільно, не з’ясовують відносин із застосуванням агресії і примітивною війни. Потрапляючи в неволю, це тварина може з легкістю оперувати різними предметами.

Відрізняються від всіх інших своїх побратимів бонобо тим, що в їх сімействі головну позицію займають не самці, а самки. Агресивні стосунки між самцями і самками практично повністю відсутні, самці без претензій відносяться до підлітків і своїм маленьким дитинчатам. Статус самця виходить від статусу його матері.

Незважаючи на те, що сексуальні контакти для них понад усе рівень відтворення в їх популяції недостатньо великий. Багато вчених стверджують, що бонобо здатні на альтруїзм, співчуття, співчуття. Доброта, терпіння і чутливість їм теж не чужі.

Секс відіграє найважливішу роль в їх житті. Тому в суспільстві бонобо практично немає агресії. У них украй рідко бувають моногамні відносини. Вчені підозрюють, що в їх сексуальному поведінці стать і вік для них не має ніякого значення.

Дивіться також:  Дельфін. Особливості та середовище дельфінів

Винятком є лише пара – мати і дорослий син. Для них неприйнятно займатися любов’ю. Часто можна помітити різні статеві потяги між самцями цього виду мавп.

Для спілкування між собою у бонобо існують спеціальні системи звуків, які донині намагаються розшифрувати приматологи. У їх мозку досить хороший розвиток для того, щоб уміти сприймати та інші звукові сигнали.

Ці тварини намагаються уникати зустрічей з людиною. Хоча бувають випадки, коли вони можуть з’явитися на полях і навіть в селі. Але таке сусідство з людиною небезпечно для бонобо. Люди полюють на них заради м’яса. А представники деяких народностей тих поселень використовують їх кістки для проведення різноманітних ритуалів.

Самки завжди сміливо захищають своїх дітей від браконьєрів, від їх рук часто вони гинуть. На дитинчат бонобо завжди відкрито полювання. Їх браконьєри виловлюють і продають за хороші гроші в зоопарки.

Але більшою мірою чисельність бонобо різко зменшується із-за того, що руйнуються місця їх проживання. Третя частина африканських бонобо піддається великій небезпеці знищення. Тому у всьому світі проходять акції протесту на користь захисту цих чудових тварин.

Ці мавпи ведуть наполовину наземний, наполовину деревний спосіб життя. Більшу частину свого часу вони проводять на землі. Але дуже часто вони піднімаються на дерева. Їх можна помітити на великій висоті близько 50 метрів.

П’ють вони за допомогою «губки». Для цього їм доводиться розжувати кілька листочків, перетворивши їх в губкоподібну масу. Після цього губку вони просочують водою і вичавлюють собі в рот.

Бонобо може спорудити собі найпростіше знаряддя із підручні матеріалів. Приміром, для того, щоб дістати термітів і поласувати ними бонобо опускає в їх житло паличку, потім дістає її разом з комахами. Для того, щоб розколоти горіх ці тварини приходять до допомоги двох каменів.

Дивіться також:  Зірконіс кріт. Спосіб життя і середовище проживання звездоноса

Спати вони воліють у гніздах, які роблять власними руками. Найулюбленіша їх позиція для сну – лежачи на боці з зігнутими колінами. Іноді можуть спати на спині, притиснувши ноги до живота.

Бонобо дуже люблять приймати водяні ванни в жарку пору року. Також у воді вони добувають собі їжу. Плавати ці мавпи не вміють, тому, щоб утриматися на воді вони облокачиваются на палицю і таким чином зберігають рівновагу. У матері бонобо при водяних процедурах дитина знаходиться на спині.

Харчування бонобо

Ці мавпи всеїдні. Основний продукт харчування, яким живиться бонобо – фрукти. Крім цього вони люблять трав’янисті рослини, листки і безхребетні.

Маленький відсоток їх раціону припадає на тваринну їжу. Вони можуть з’їсти білку, дрібну антилопу, інший вид мавп. Іноді канібалізм у них присутній. У 2008 році стався один випадок, коли був з’їдений померлий малюк бонобо.

Розмноження та тривалість життя бонобо

Статева зрілість у самок цих тварин настає в 11-річному віці. Дітородна функція може тривати у них до 30 років. Самці стають зрілими трохи раніше самок – в 7-8 років.

Часті спарювання цих тварин і позитивне ставлення до сексуальних стосунків не забезпечують очікуваного хорошого розмноження бонобо. У середньому самка робить малюка на світ один раз у п’ять років.

З-за такою слабкою плодючості бонобо стає все менше і менше. Вагітність самки триває близько 225 днів. Після чого народжується один, іноді два малюка. Деякий час малюк тримається за шерсть на грудях своєї матері.

Після виконання 6 місяців він перебирається їй на спину. Навіть чотирирічні діти намагаються бути ближче до матері. В природі живуть ці тварини близько 40 років, у заповідниках доживають до 60 років.

Back to Top