Болотні луні зустрічаються в Європі. Також — пернатий хижак заселив Євразію, Англію, Південну Азію, північні території Африканського континенту.

Милуючись природним ландшафтом невеликих водойм, нерідко можна побачити місця, де живе болотний лунь.

Луні воліють заболочені території, а також місця, багаті представниками водної фауни. Перед поглядом людини, яка намагається представити ареал лунів, відразу малюється болотисте місце і очеретяні зарості.

Птах вміє ховатися від сторонніх очей і злих намірів противника. Незважаючи на те, що болотні луні майстерно ховаються від своїх переслідувачів, цього виду залишилося в дикій природі не дуже багато.

Мисливці знищили велику кількість лунів, і в наші дні з цією унікальною птахом можна познайомитися частіше у зоопарку, ніж зустріти її по сусідству в очеретяних заростях на березі водойми.

Характер і спосіб життя болотних лунів

Болотний лунь птах немаленька, вона добре проглядається в піднебессі Центральної Європи. Глянувши в небеса, відразу помітиш граціозне ширяння птахів яструбиного сімейства. Хоча в інших частинах землі вони поменше — величиною до 45 див.

В небесному русі птиці немає квапливості, і тому її легке і вільне ширяння приємно для очей спостерігача. Політ болотного луня не залишить спостерігає за ним людину байдужою. Птах немов вибирає момент, щоб відпочити в небесах.

Повільно махаючи широкими крилами, і раптом, зависає між хмар, а потім різко опускається вниз, граціозно ширяючи над землею. Кермом управління і перемикачем швидкості у неї служить довгий хвіст. Змахнувши крилами над тулубом, утворюється декоративний вигин, немов болотний лунь описує галочку у вигляді літери «V».

Побачивши здобич, болотний лунь, сховавшись в очеретах, стрімко кидається на жертву. Цей птах не проти поласувати і водними мешканцями. Її чіпкі пазурі міцно затискають свою жертву тільки що яка виросла у воді.

Дивіться також:  Сипуха птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці сипухи

У залежності від часу року оперення птиці перетворюється. Цікаво, що забарвлення пір’я залежить від статі. Забарвлення вбрання дівчинки в коричневих тонах, а для більшої привабливості пір’я крил і голова покриті пір’ям бежевого відтінку.

Особини хлопчиків мають строгий костюм: сірий, бурий, білий або чорний колір. Пір’я у вушних отворах служать навігатором, який направляє звукові хвилі під час полювання в очеретах.

Зиму птахи зустрічають зазвичай на півдні Африки, але деякі особини, які живуть в місцях, де м’які кліматичні умови, дозволяють собі не затрудняться перельотами. Особини діляться на тих, які люблять кочувати, та інших, що віддають перевагу осілий спосіб життя.

Існує всього 8 підвидів болотних лунів, що мешкають від Євразії до Нової Зеландії. У далеких північно-західних районах Європи їх немає. Найбільше осілий вид зустрічається в Італії, чисельність якого 130-180 пар, в зимовий час кількість збільшується за рахунок гостей півночі.

Що характерно ці птахи воліють самотність, винятком якого є шлюбний період. Під час будівництва гнізда птах видає незвичайний клич «куя», що можна перевести як «куди, тут я!»

Харчування болотних лунів

Чим же харчується болотний лунь? Раціон болотного луня досить різноманітний. Улюбленою їжею для нього є ссавці і миші. Невибагливість до їжі не обмежує його меню, тому він не проти поласувати водоплавними птахами, жабами і невеликий якій замріяній рибкою.

В полях його пильне око може спрямуватися на маленького ховраха або дикого кролика, яких він також не погребує покуштувати. Коли всі птахи зайняті пристроєм своїх затишних місць, для маленьких пташенят луня чудовим делікатесом стають маленькі пташки.

Дивіться також:  Сиворакша птах. Спосіб життя і середовище проживання сизоворонки

Він дуже уважний при патрулюванні своєї ділянки. Пролітаючи низько над землею, він завжди готовий схопити необачну видобуток. Миттєво кидаючись на неї, вхоплює загнутими кігтями і ділить свою їжу дзьобом на кілька порцій.

Риболовля для нього стає вдалою завдяки довгим і липким пазурах. Так що будь-який рибалка позаздрить його успіху. Був зафіксований дивовижний факт нападу на дорослу сороку. Хотілося б відзначити, що прожиток цієї птиці безпосередньо залежить від місця і середовища проживання.

Так, на південно-заході Туркменії основною їжею служать водяні птахи, ящірки і дрібні гризуни. У Голландії птахи воліють диких кроликів, а датські луні харчуються пташенятами лиски. Болотний лунь птах дивовижна, спостерігати за нею суцільне задоволення, викликає тільки позитивні емоції.

Розмноження та тривалість життя болотних лунів

Шлюбний період лунів досить незвичайний. На початку квітня в небі можна побачити дивовижний політ грають в танці самців. Описати танець болотних лунів, одним словом, неможливо. Щоб відчути, його треба побачити на власні очі.

Вони миготять у швидкому ритмі високо над землею, показуючи свою спритність і вміння рухатися в небесах. Тим самим встигають закрутити голову юним самичкам. І вони вже не можуть залишити без уваги їх акробатичні номери.

Зазвичай такі піруети влаштовують попарно. Самці забавляють свою супутницю іграми в повітрі, запевняючи у своїй любові. На фото чітко видно, як вальсують у шлюбному танці болотні луні. Вибравши собі супутника, самка розважається в іграх з партнером.

Будівництво затишного, просторого гніздечка самка починає вести в травні. Саме вона є берегинею сімейного вогнища. А батько пташиного виводка — годувальник. Матеріал для облаштування птах вибирає з так званого підручного матеріалу: очерету, осоки та інших болотних рослин.

Дивіться також:  Турухтан птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці турухтан

За 2-3 дні самка відкладає в зручне гніздо до п’яти світлих з яскравими цятками яєць. Обов’язок зігрівати і піклуватися про постійній температурі кладки, покладено на самку. Через 32-36 днів з’являються надзвичайно світлі, немов відблиски місяця, пухнасті грудочки.

Оченята пташенят при появі на світ світяться. Ці красені з жадібністю вихоплюють їжу з дзьоба своїх батьків. Турбота про їжу пташенят лежить на дорослих до тих пір, поки пташенята не оперятся і не стануть самостійними, готовими вилетіти з гнізда.

Що примітно, самець кидає свій улов прямо в гніздо, а часом самка піднімається в повітря, щоб забрати у нього здобич. Болотний лунь, будучи представником загону яструбиних, міг би поповнити список довгожителів. При сприятливих умовах він здатний прожити чверть століття, але це йому рідко вдається, тому що ця птиця нещадно винищується.

Back to Top