Мудра, вчений, сильна, нічна, хижий птах. Цей ряд епітетів повністю описує один пернатий образ – це сова. Красива, таємнича птах з «нептичьей» зовнішністю. Навколо загадкового совиного способу народилося безліч казок і навіть забобонів і страхів.

У минулому столітті сови спокійно селилися навіть поблизу великих населених пунктів, поки популяція гризунів не почала зменшуватися. В даний час чисельність сов помітно скоротилася.

На жаль, людський фактор зіграв не малу роль в цій справі: сови гинуть під колесами автомобілів, їх не зупиняють включені фари, вони часто стикаються з літаками, гнездясь поблизу аеропортів.

Крім людського фактора совам загрожують хижаки, паразити, хвороби (туберкульоз) і погіршення умов у середовищі проживання (осушення боліт). Болотна сова – незамінний помічник у захисті сільськогосподарських площ від гризунів. Вкрай важливо зберегти болотних сов в необхідному для планети кількості.

На фото болотна сова

Деякі країни взяли болотну сову під охорону: Білорусь, Татарстан і інші країни Європи, Азії та Америки. У Росії болотна сова входить в список Червоних книг деяких областей поки під категорією LC – ризик вимирання мінімальний:

  • Ленінградська
  • Рязанська
  • Калузька
  • Липецька
  • Тульська.

Особливості та середовище болотяної сови

Докладніше познайомимося з описом сови болотної. Зустрічається цей хижак на всіх континентах земної кулі від тундри до напівпустель. Не оселилися болотні сови тільки в Австралії і Антарктиди.

Болотна сова вибрала собі ареал для проживання поблизу заболочених ділянок, на луках і полях, лісових гарі і балках, іноді в паркових зонах. Їм там зручно будувати свої гнізда на землі, під кущами або старими корчами.

На зиму, якщо їжі мало, сови відлітають ближче до півдня, групуючись в зграї по 10-15 птахів. Якщо їжі достатньо, вони також групуються в невеликі компанії і зимують на деревах. Літає птах на висоті до 50 метрів.

Дивіться також:  Одуд-птах. Середовище існування та спосіб життя удода

Болотна сова – представниця роду вухатих сов із загону совообразные. Дуже схожа на вухату, тільки дещо більшим, пір’яні пучки-вушка виражені трохи спокійніше. Основне забарвлення болотної птиці буває від біло-сірого до іржавого, коричнево-рудого, дзьоб чорний, а райдужна оболонка лимонно-жовта.

Болотна сова – нічний мисливець з великою головою, величезними зіркими очима, гострим слухом і чутливим нюхом. Самки трохи більші за самців, середній розмір сови цього виду досягає 40 см, розмах крила до 100 см. Вага болотяної сови від 250 до 400 грам.

Характер і спосіб життя болотяної сови

Влітку, як вовк-одинак, птах полює, відпочиває без компанії своїх родичів. Болотна сова одна з кількох тварин на землі, які є моногамними, пару створюють одну на все життя.

Велику частину часу сова болотяна мовчить, але якщо справа йде про захист свого гнізда і пташенят, сова, пікіруючи над головами ворогів, атакує дзьобом і кігтями, починає голосно тріщати і навіть гавкати. Може зобразити поранення, пошкодження крила, відволікаючи ворогів, при цьому вони голосно верещать.

Наземні вороги болотяної сови: лисиця, вовк, скунс. Вороги в небі: сокіл, яструб, орел, боривітер і беркут. Дуже рідко навіть ворона може стати совиній вбивцею. Однак сова майстерно дає їм відсіч незалежно від розміру ворога. Не рідкісні випадки і летального результату тих, хто зазіхнув на територію, будинок або потомство болотній жительки.

Місце для гнізда самка вибирає завжди болотяної сови. Вона витоптує місце в 50 см діаметром, після чого приступає до будівництва гнізда. У хід йдуть палиці, гілки, стебла зонтичних трав, пір’я, вирвані зі свого грудей. В самій середині утворюється заглиблення для майбутніх яєць. До гнізда сова протоптує стежку-тунель, якщо трава дуже густа.

Дивіться також:  Пінгвін аделі. Спосіб життя і середовище проживання пінгвіна аделі

На фото болотна сова з пташенятами

Харчування болотяної сови

Болотна сова для свого прожитку полює на різноманітних тварин: миші, полівки, водяні щури, землерийки, кролики, хом’яки, змії, дрібні птахи, риби і навіть комахи. Вона регулює чисельність гризунів в ареалі свого проживання.

Полювання відбувається частіше в нічний час, але може бути і рано вранці, і у вечірній час. Сова літає над землею на висоті двох метрів, виглядаючи жертву і включаючи свій нюх. Потім пікірує на жертву зверху, вистачає кігтями. Коли полювання трапляється дуже вдала, сова майстерно влаштовує схованки запас у своєму гнізді під сухими гілками і листям.

Розмноження та тривалість життя болотяної сови

У природі болотна сова живе до 13 років. Шлюбний період у цих птахів спостерігають рано навесні, як тільки вони облаштують собі літні гнізда. Як правило, це відбувається на одному і тому ж місці щорічно.

На фото пташенята болотяної сови

У разі, коли сови не відлітали на південь, спарювання відбувається навіть взимку. Наявність їжі регулює перельоти і розмноження болотних сов. Коли мало їжі, сова взагалі може не включатися в процес розмноження.

Самець віком року готовий злучатися, він закликає свою партнерку барабанним дробом і химерними піруетами в повітрі. Він дарує їй їжу, кружляє навколо неї, відбувається це досить довго. Саме спарювання триває 4 секунди.

У кладці згодом виявляється від 4 до 7 білих яєць по 33 мм діаметром, вагою 20 грамів. Пташенята спочатку народжуються сліпими і глухими, повністю вкриті білим пухом. Тільки через 7 днів вони починають бачити і чути повноцінно, у них з’являється постійне оперення.

Пташенята потребують батьківському гнізді 18 днів. Поле цього періоду совята вилітають з гнізда, а батьки продовжують підгодовувати їх поза свого будинку, дітки при цьому ховаються в траві десь поруч.

Дивіться також:  Лорі папуга. Спосіб життя і середовище проживання папуги лорі

Пташенята дуже швидко ростуть, додаючи по 15 грам на добу. Вже через місяць пташенята пробують самостійно стати на крило. Через пару місяців вони вже тренуються в самостійній полюванні.

Цікавий факт про болотній сові: пташенята, коли вони знаходяться ще у яйцях, за тиждень до того як вилупитися, можуть заклично пищати. Самка болотяної сови яйця висиджує 21 день, а далі годує пташенят самець.

Back to Top