У північних морях можна зустріти незвичайне ссавець під назвою «білуха». Це тварина — середня ланка між дельфіном і китом. Зовнішні форми мають сильне схожість з дельфіном, а ось по крупності нагадує кита. В побуті його називають «полярний дельфін».

Особливості та середовище білухи

Білуха (від лат. Delphinapterus leucas) – великий ссавець, сімейство нарваловых, підвид – зубаті кити. Дельфіном вважається через середовища – моря Північного океану і полярні водойми.

Поширення циркумполярное (50-80 градус північної широти). Білуха мешкає в таких морях: Берингове, Біле, Охотське, іноді в Балтійське море заходить. Під час розливів може досягати річок: Обь, Єнісей, Лена. За деякими відомостями — існує окрема популяція кита білуха в межах річки Св. Лаврентія.

Має великі розміри: самець досягає 6 метрів довжини, самка — до 5 метрів. Маса тіла коливається в діапазоні від 1,5 до 2 тонн. Відмінна риса дельфіна білухи – це голова, що не дає сплутати його ні з ким іншим.

Також він може повертати голову, що для китів не властиво. Цьому сприяють зрощені шийні хребці. Плавці на грудях овальні, невеликих розмірів. У білухи, на відміну від дельфінів, плавець відсутній на спині, тому його ще називають «безкрилий дельфін».

Забарвлення дельфіна білуха відрізнятися і залежить від вікової приналежності. Щойно народжені діти мають синій і темно-синій відтінок. Досягли року особини бліднуть, набувають сірий або світло-сірий окрас. Іноді колір перетворюється в ніжно блакитний колір. Представники популяції у віці 3-5 років мають чисто білий колір.

Характер і спосіб життя білухи

Білуха властиво збиратися в зграї. Групи розташовуються приблизно так: самки з дитинчатами або кілька десятків самців. Спосіб життя полягає в систематичній сезонних міграціях.

Дивіться також:  Єхидна тварина. Середовище проживання єхидни. Особливості єхидни

Взимку намагаються триматися країв зледенілих акваторій. Часто під час зимівлі зграю білух сковують товсті льоди і для багатьох це закінчується трагічно. Нерідко групи мігрують на південь, коду покриви мають дуже товсту крайку обмерзання.

Навесні зграї поступово переміщуються на мілководді, в гирла, затоки, фіорди. Така поведінка зумовлена щорічної линянням. Омертвілий верхній шар вони здирають з допомогою тертя об гальку або про тверді береги.

Міграція здійснюється завжди за одним маршрутом. Справа в тому, що білуха дельфін запам’ятовує місце свого народження і прагне повернутися туди кожен рік. Білуху можна вважати повноцінним соціальним істотою в групі. Тому що у них активно розвинене спілкування: з допомогою звуків, мови тіла і міміки.

Вчені нарахували до 50 різних звуків, яких може видавати це тварина. Моряки називають кита білуху «канаркою морських просторів». Характер у тварини добродушний, цим пояснюється його основна схожість з дельфіном. Чудово піддається дресируванню, часто можна побачити захоплюючі циркові виступи з їх участю. Відомі випадки порятунку людини полярним дельфіном.

Харчування білухи

Білуха ссавець харчується в основному рибою. Прийом їжі проводиться не захопленням тушки, а всмоктуванням разом з водою. Доросла особина в середньому з’їдає до 15 кг риби на день.

Рідше живиться ракоподібними і планктоном. Дуже любить лососевих представників, готова мігрувати за ними через багато тисяч кілометрів. Нерідко запливає з-за цього в повноводні річки і величезні затоки.

Розмноження та тривалість життя білухи

Період любовних утіх у білух настає в діапазоні весна-літо. Для цього вони вибирають більш спокійні узбережжя. Тут же вони спаровуються і з’являється потомство. Часто самці гідно борються за увагу самки. Статева зрілість у самців настає у віці 7-9 років, а у самок – в 4-7 років.

Дивіться також:  Дельфін афаліна. Спосіб життя і середовище проживання дельфіни афаліна

Самка полярного дельфіна білухи виношує маля протягом 14 місяців. Поповнення здійснюється один раз у два-три роки. Народжує самка в теплій воді, ближче до берега.

Годує малюка молоком протягом 12-24 місяців. Дитинча при народженні досягає довжини близько 1,5 метра. Двійнята зустрічаються рідко. Народжувати білухи перестають на другому десятку життя. Середній вік, якого досягає ссавець, це діапазон від 30 до 40 років. Головним достоїнством білухи є неймовірна спритність і увертливость.

Звичайна швидкість дорослої особини досягає 3-9 км/год, коли перелякана – до 22 км/ч. Здатність залишатися під водою без повітря приблизно 15 хвилин. Кожні півтори хвилини віртуозно виринають, щоб вдихнути.

Зір у білух низька, тому інформацію про ближніх предметах вони отримують з допомогою ехо локації. Видають щелчко образні ультразвуки (є спеціальні повітряні мішечки). Окрема частина мозку зчитує всі дані про біля лежачих предметах. В цьому бере участь акустична лінза на лобі.

Найнебезпечніший час для полярного дельфіна – це зима. Крім того, що зграї можуть потрапляти в льодовий полон, у них є природні вороги. Найнебезпечніший – це косатка. Від неї складно сховатися і часто переслідування закінчується плачевно. Тому білухи намагаються не запливати далеко в океан.

Ще один небезпечний хижак, який любить поласувати білухою – це білий ведмідь. Під час зимівлі ссавців, він підстерігає їх біля кромки води і сильним ударом пазуристою лапи знерухомлює тварину.

Нещодавно з’явився ще один поганий фактор, який зменшує популяцію цих тварин – екологічний. Велика кількість токсичних відходів підприємства зливають в океанські води, що змушує зграї мігрувати в дуже віддалені холодні місця. Саме вони часто стають пасткою для великої кількості особин, білуха в море просто замерзає.

Дивіться також:  Гренландський кит. Спосіб життя і середовище проживання гренландського кита

Кіт білуха — улюбленець глядачів у величезних акваріумах. Тварина охоче йде на контакт, позує і дозволяє себе сфотографувати. Прекрасно себе почуває в неволі і є відмінним сусідом для інших екзотичних мешканців акваріума.

Часто можна побачити білух, виступають у цирку, вони відмінно справляються з завданнями, їх легко дресирувати. На фото білухи виходять майже білосніжними, точно ангели, які спустилися на воду.

Back to Top