Білий журавель (або стерх) – птах, яка відноситься до сімейства журавлиних і загону журавлеобразных, і на даний момент вважається найбільш рідкісною різновидом журавлів, що мешкають виключно на території Росії.

Більше зустріти її не можна ніде в світі. Можливо, саме тому експеримент провідних російських орнітологів з порятунку цієї рідкісної птиці очолив безпосередньо президент РФ Володимир Путін.

Називається цей проект гарним слоганом «Політ Надії». На сьогоднішній день стерх не тільки внесений в Червону Книгу, але і визнаний одним з найбільш рідкісних видів у всій світовій фауні.

Особливості і середовище проживання білого журавля

Стерх – білий журавель, зростання якого досягає 160 сантиметрів. Вага дорослих особин коливається в діапазоні від п’яти до семи з половиною кілограм.

Розмах крил звичайно варіюється від 220 до 265 сантиметрів. Самці частіше всього трохи крупніше самок і мають більш довгим дзьобом.

Забарвлення білих журавлів (як нескладно здогадатися з назви птиці) – переважно білий, крила мають чорне закінчення. Ноги і дзьоб – яскраво-червоного кольору.

Молоді особини часто мають рудо-коричневим забарвленням, який надалі помітно світлішає. Рогівка ока у птаха зазвичай блідо-жовтого або червоного кольору.

Дзьоб у стерхів вважається найдовшим серед всіх інших представників сімейства журавлиних, на кінці якого розташовані щербини пилкоподібної виду.

Передня частина голови даних птахів (навколо очей і дзьоба) абсолютно не містить оперення, і в більшості випадків шкіра на цій ділянці має виражений червоний відтінок.

Очі пташенят білого журавля при народженні мають блакитний колір, який з часом починає поступово ставати жовтим.

Водяться білі журавлі в Росії, не зустрічаючись фактично більше ніде на решті всієї поверхні нашої планети.

Дивіться також:  Буревісник птах. Спосіб життя і середовище проживання буревісника

Поширені вони переважно на території Республіки Комі, Ямало-Ненецького автономного округу Архангельської області, утворюючи дві окремі популяції, які ізольовані друг від друга.

Стерхи залишають Росію виключно на період зимівлі, коли зграї білих журавлів здійснюють тривалі перельоти в Китай, Індію і північний Іран.

Представники даної популяції селяться переважно навколо різних водойм і боліт, оскільки їх лапи відмінно адаптовані для пересування по в’язким грунтів.

Будинок білого журавля самостійно розшукати дуже непросто, оскільки вони воліють розташовуватися посередині озер і боліт, оточених стіною непрохідного лісу.

Характер і спосіб життя білого журавля

З усіх інших представників сімейства журавлиних, саме стерхи виділяються високими вимогами, які вони висувають до середовища свого проживання.

Можливо, саме тому вони на даний момент перебувають на межі зникнення.

Хоча про білого журавля можна з упевненістю сказати, що цей птах вважається дуже полохливою і сторониться близького контакту з людиною, в той же час вона може бути надзвичайно агресивною в тому випадку, якщо виникає пряма загроза житлу або її власного життя.

Стерх проявляє активність практично протягом доби, приділяючи не більше двох годин для сну, під час якого він стоїть на одній нозі, ховаючи другу в пір’ї на животі.

Голова в період відпочинку розташована безпосередньо під крилом. Оскільки стерхи – дуже обережні птахи, для сну вони звичайно вибирають місце прямо посеред водної гладі, у віддаленні від заростей чагарників та інших укриттів, за якими можуть ховатися хижаки.

Незважаючи на те, що дані пернаті дуже рухливі і сплять всього пару годин в день, будучи до того ж своєрідними чемпіонами по дальності сезонних міграцій (тривалість перельотів часто доходить до шести тисяч кілометрів), в період зимівлі вони не настільки активні, і в нічний час доби воліють відпочивати.

Дивіться також:  Іволга. Опис, особливості та середовище іволги

Крик білих журавлів сильно відрізняється від всіх інших представників сімейства, і є протяжним, високим і чистим.

Харчування білого журавля

На місцях постійного проживання білі журавлі харчуються переважно рослинною їжею.

Улюбленою їжею для них є всілякі ягоди, злаки, насіння, коріння і кореневища, бульби та молоді проростки трави осоки.

Також в їх раціон входять комахи, молюски, дрібні гризуни і риба. Набагато рідше стерхи вживають в їжу жаб, дрібних птахів та їх яйця.

Протягом усього періоду зимівлі стерхи їдять виключно продукти рослинного походження.

Розмноження та тривалість життя білого журавля

Білі лелеки – птахи, які ведуть моногамний спосіб життя. Наприкінці весни вони повертаються на звичні місця проживання із зимівлі, і в цей же час починається шлюбний сезон.

Пара журавлів зазначає власне з’єднання співом дуетом, закидаючи голови і видаючи протяжні мелодійні звуки.

Безпосередньо під час виконання своїх журавлиних пісень, самці широко розправляють крила, а самки тримають їх щільно складеними.

При цьому вони здійснюють особливі танці, які складаються з досить великої кількості елементів: подпрыгиваний, поклонів, підкидань невеликих гілок та інших.

Гнізда стерхи влаштовують в місцевостях з гарним оглядом і достатнім запасом чистої води. У будівництві гнізда беруть активну участь як самка, так і самець.

Найчастіше воно знаходиться прямо на поверхні води, підносячись над нею на рівні приблизно 15 – 20 сантиметрів.

За одну кладку самка приносить звичайно не більше двох яєць з візерунком з темних цяток.

Пташенята з’являються на світ через місяць висиджування, і самець займається їх охороною від різних хижаків і інших природних ворогів стерха.

Дивіться також:  Рибний пугач. Спосіб життя і середовище проживання рибного пугача

На фото пташеня білого журавля

З двох пташенят, що з’явилися на світ, зазвичай виживає тільки один, і через два з половиною місяці він починає обзаводитися власним оперенням рудо-коричневого відтінку, яке тільки до трьох років стає білим.

В умовах дикої середовища тривалість життя білих журавлів – від двадцяти до сімдесяти років.

У тому випадку, якщо стерх утримується в неволі, він може дожити до вісімдесяти і більше років.

Back to Top