Легенда свідчить, що колись давно, злі духи наслали страшне прокляття на жителів землі, з-за болісних хвороб гинули багато. Люди почали благати богів про допомогу, небеса зглянулися над страждаючими і відправили на землю свого посланця — могутнього білого лева, який своєю мудрістю навчив людей боротися з хворобами і пообіцяв захищати їх у важку хвилину. Повір’я говорить, що поки існують на землі білі леви, в серцях людей немає місця страждань і розпачу.

Білі леви — зараз це реальність, але зовсім недавно вони вважалися лише красивою легендою, оскільки в природі не зустрічалися зовсім. У 1975 році двома вченими-дослідниками, що вивчали тваринний світ Африки і витратили не один рік на пошук слідів існування білих львів, абсолютно випадково виявили народжених у рудої левиці трьох білосніжних дитинчат з блакитними, як небо очима. Левенят помістили в заповідник з метою відтворення роду легендарного царя звірів — білого лева.

В даний час на планеті існує близько трьохсот особин, цього, втраченого колись для людства, виду. Зараз білий лев не є твариною, що живе на африканських просторах прерій, легендарних львів оберігають і створюють їм комфортні умови для розмноження в заповідниках всього світу.

Особливості і середовище існування

Леви відносяться до класу ссавців, загону хижаків, сімейства котячих. Вони мають коротке хутро, білосніжний колір якого з народження тварини поступово темніє і доросла особина набуває забарвлення кольору слонової кістки. На кінчику хвоста, білий лев має невелику пензлик, яка у рудих побратимів має чорний колір.

Довжина тіла самця може досягати близько 330 см, левиця, як правило, трохи менше — 270 див. Вага білого лева варіюється від 190 до 310 кг. Львів від самок відрізняє величезна грива з густою і довгою шерстю, яка починає рости на голові, з боків морди і плавно переходить в плечовий відділ. Пишність гриви надає царя звірів величний і могутній зовнішній вигляд, вона здатна як залучати самок, так і залякувати самців-суперників.

Дивіться також:  Чорна пантера. Спосіб життя і середовище проживання чорної пантери

Науково доведено, що ці тварини не є альбіносами. Зустрічаються білі леви як з небесно-блакитними, так і з золотим відливом очима. Відсутність пігментації в кольорі шкіри і шерсті говорить про нестачу спеціального гена.

Вченими передбачається, що приблизно 20 тис. років тому білі леви Африки мешкали серед безкраїх просторів снігу і льоду. І саме тому у них є білосніжний колір, який служив відмінним маскуванням під час полювання. В результаті зміни кліматичних умов на планеті, білі леви стали мешканцями степів і саван у жарких країнах.

Через світлого забарвлення, лев стає досить вразливим твариною, яка під час полювання не може достатньо сховатися щоб добути собі необхідну кількість їжі.

І для браконьєрів світла шкура тварини є найціннішим трофеєм. Левенятам з таким «незвичних» для природи кольором, дуже важко сховатися в траві і в результаті вони можуть стати здобиччю інших звірів.

Найбільшу кількість білих львів знаходиться на заході ПАР в гігантському Заповіднику Самбона. Для них, та інших видів рідкісних тварин, створені максимально наближені до природних умов існування у дикій природі.

Людина не втручається в процеси природного відбору, полювання і розмноження мешканців заповідної зони. Найбільші зоопарків країн світу, таких як Німеччина, Японія, Канада, Росія, Малайзія, США утримують на своїх теренах це легендарна тварина.

Характер і спосіб життя

Ці величаві, представлені на фото білі леви, в основному живуть великими групами — прайдами. Виховують потомство і полюють в основному левиці, а самці охороняють прайд і територію. Після настання статевої зрілості самці виганяються сім’ї і через деякий час найсильніші з них створюють свій прайд.

В одному такому сімействі може бути від одного до трьох самців, кілька самок і молоде потомство обох статей. Видобуток тварини добувають колективно, чітко розподіливши ролі. Вирішальну роль у полюванні відводять левицям, так як вони більш швидкі і рухливі.

Дивіться також:  Тварини Червоної книги України

Самець може лише загрозливим ревом сполохати здобич, яку вже чекають у засідці. Білі леви здатні спати до 20 годин на добу, ніжачись в тіні кущів і розлогих дерев.

Територія прайду — це ділянка, на якому білі леви полюють. Якщо хтось із чужих тварин левових сімей зазіхає на цю землю, то може виникнути війна між прайдами.

Харчування білого лева

Щоденне харчування дорослого самця — це м’ясо найчастіше копитного тварини (буйвол або жираф) від 18 до 30 кг. Леви дуже терплячі тварини, які здатні їсти один раз в два — три дні, а обходиться без їжі можуть протягом декількох тижнів.

Прийом їжі у білого лева — це своєрідний ритуал. Першим їсть самець-лідер прайду, потім всі інші, молодняк їсть останнім. Самим першим з’їдають серце видобутку, далі печінка і нирки, а вже потім м’ясо і шкуру. До їжі приступають лише після того, коли головний самець насититься.

Розмноження та тривалість життя білого лева

Розмножуватися білі леви здатні протягом усього року. Виношування плоду відбувається протягом всього 3,5 місяців. Перед народженням потомства, левиця йде з прайду, на світ вона здатна відтворити від одного до чотирьох левенят. Через деякий час самки з дитинчатами повертається в прайд.

Народження потомства відбувається практично одночасно у всіх самок, це сприяє колективної захисту левенят і значно знижує смертність молодняку. Після підростання потомства молоді самки залишаються в прайді, а самці, досягнувши віку від двох до чотирьох років, залишають прайд.

В умовах дикої природи, леви здатні жити від 13 до 16 років, але самці рідко доживають навіть до 11 років, так як вигнані з прайду вони не всі здатні вижити в поодинці або створити свою сім’ю.

Дивіться також:  Чому білі ведмеді не їдять пінгвінів?

В неволі білі леви можуть прожити від 19 до 30 років. У Росії білі леви живуть у красноярському парку флори та фауни «Роїв струмок» і «Сафарі-парку» Краснодара. Білі леви занесені в Міжнародну Червону книгу як зникаючий і рідкісний вид, практично не зустрічається в природі. Тільки від людини залежить, буде чи білий лев реальністю чи знову стане легендою.

Back to Top