Арктика і Субарктика, незважаючи на холод у цих зонах не бідні на тваринний світ місця. В основному в них переважають птахи. Але це лише в літній час. У зимовий час там залишаються тільки куріпки білі сови, представники роду пугачів, загону совиних. Інша назва біля білої сови – полярна. Цей птах є типовим хижаком полярних широт. Вона найбільша на всю тундру.

Важливою особливістю птиці є те, що вона тривалий час може прожити без їжі, а для полювання сова може вибирати будь-який час. Їй легко орієнтуватися в просторі і світлим днем і при мороці полярних ночей.

Завдяки теплій білій шубці, якою наділила природа це пернате, сова може без проблем жити в промерзлых місцях тундри і промишляти при знижених нічних температурах.

Є ще одна позитивна риса теплого оперення цієї птиці. Біла сова в своєму теплому вбранні менше витрачає енергії, тому їй потрібна менша кількість їжі для її відновлення. Ось чому для сов не страшна нестача їжі і вони без проблем задовольняється скромною їжею.

Чим менше біла полярна сова буде вилітати на промисел, тим більше шансів у неї залишитися в живих. Це є ще однією позитивною стороною її теплого білого оперення. Без нього птиці важко було б вижити в складних арктичних умовах.

Особливості і середовище існування білої сови

Велика біла сова вважається найбільшою і найкрасивішою птахом тундри. Самка зазвичай крупніше свого самця. Її розміри сягають до 70 см, при розмаху крил 165 см і вазі 3 кг

Середня довжина тіла самця зазвичай не більше 65 см, при вазі 2.5 кг. Доросла полярна сова має біле забарвлення пір’я в невеликі чорні цятки. Для мешканки постійних сніжних просторів такий окрас самий підходящий.

Чорно біла сова, завдяки йому, залишається непоміченою. На лапах птахи теж є густе оперення, що доповнює її маскувальний костюм і не дає замерзнути. У голови полярної сови кругла форма.

Дивіться також:  Перепел птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці переспівав

Її очі яскраво-жовтого забарвлення з великими і пухнастими віями. Варто звернути увагу на погляд цієї птиці. Вона завжди примружує очі. Складається таке враження, що сова прицілюється.

Вуха птиці таких маленьких розмірів, що практично не помітні на її круглій голові. Дзьоб теж не кидається в очі, він чорного кольору і майже весь прихований в оперенні полярної сови. На лапах видно чорні кігті.

Що стосується відмінності самок від самців, то перші зазвичай темніші за кольором. Маленькі пташенята спочатку покриваються білим оперенням, потім він набуває коричневі відтінки, які з часом стають біло чорними.

У молодих особин полярної сови в забарвленні переважає більше строкатості. Линька у птахів відбувається у липні та листопаді. Після листопадової линьки сова переодягається в зимову шубку, у якій прекрасні теплоізоляційні властивості.

Біла сова на фото – це уособлення небувалої краси і величі. Не можна без захоплення дивитися на це прекрасне створіння. У птиці притягує все, починаючи від багатої білої шубки і закінчуючи притягає бурштиновим поглядом.

Характер і спосіб життя білої сови

Зона поширення полярної сови – вся територія тундри. У зимовий час року з метою пошуку їжі біла сова живе в лісотундрі і степах. В лісових масивах полярна сова зустрічається рідко. Для зимівлі птах вибирає відкриту місцевість, в рідкісних випадках може залетіти в населені пункти.

Перекочовують птиці з вересня-жовтня. У південних районах біла сова живе до квітня-березня. На деяких територіях птахи живуть і в зимовий час року, зупиняючи свій вибір на не надто засніжених месах з відсутністю льоду.

Біла сова в тундрі є активною хижачкою. Вона не полює поблизу свого гнізда. Цю особливість помітили деякі птахи і воліють селитися поряд з полярною совою, яка активно захищає свою територію від хижих тварин.

Дивіться також:  Гагарка птах. Спосіб життя і середовище проживання гагарки

Для полювання птах вибирає сидячу позицію. Вона шукає височина і сидить, вичікуючи, коли до неї наблизиться видобуток. У вечірній час доби вона може наздоганяти жертву на льоту.

Сова застигає і тріпоче на одному місці, поки жертва не буде впійманий. Полярна сова не є суто нічним птахом, її вильоти на полювання найчастіше припадають на вечірній і ранковий час доби.

Жертва часто переслідується совою в угон, при цьому дрібна здобич заковтується совою цілком. З великою здобиччю сови чинять інакше. Вони затягують її до себе, розривають на дрібні шматки і тільки після цього поглинають.

Полярна сова видає уривчасті, гавкаючі і каркающие звуки. Коли птах збуджена, можна почути її високу, верещащую трель. Мовчазними сови стають, коли припиняється період розмноження.

Улюблені місця для гнізд птахів на вершинах мерзлотних горбів. З цих місць білосніжна власниця тундри легко може спостерігати за всім, що відбувається навколо, а також за тим, як полює її самець.

Затятим противником усіх полярних сов виступає песець. Незважаючи на те, що у відритому бою хижачка змушує тікати свого ворога, від його нападів часто страждають кладка і виводок птиці. Для гніздування сови викопують неглибокі ямки і вистилають їх травою і мохом.

Харчування білої сови

Улюбленим ласощами полярних сов є лемінги. Під час довгої, полярної зими ці гризуни ховаються під покровом толстого снігової ковдри. А з приходом весняного періоду виходять зі своїх укриттів і починають стрімко розмножуватися.

Протягом року сова може з’їсти близько 1600 лемінгів. Також вона не проти поласувати горностаями, зайцями, куріпками, гусьми, качками, рибою. Про білу сову кажуть, що вона не гребує і падаллю. Якщо тварин мало в тундрі птах може полювати за песцом.

Дивіться також:  Щурка птах. Спосіб життя і середовище проживання бджолоїдкою

Розмноження та тривалість життя білої сови

Шлюбний період у сов супроводжується складними залицяннями. Є такі пари сов, які зберігають вірність один одному протягом великого періоду часу. Інші пари розлучаються відразу ж після періоду розмноження.

Птах біла сова насиджує кладку з самого першого яйця. Її пташенята з’являються на світ не одночасно. Інтервал між їхньою появою в середньому складає 1-3 дні. Тому в гніздах сов зазвичай знаходяться совята різних розмірів.

За законами природи найбільші пташенята отримують їжі набагато більше, ніж ті, які вилупилися після них. Іноді, при нестачі продуктових запасів сова-мати годує маленьких совят своїм великим дітям, вона на рівні інтуїції розуміє, що у тих набагато більше шансів на виживання.

На фото гніздо білої сови

Гніздування сов розраховано так, що молоді птахи вилітають на свою першу полювання вже в той період, коли в тундрі досить лемінгів. Завдяки такому достатку видобутку молоді хижаки без праці набувають навички мисливців.

Під час таких навчальних мисливських маневрів молодих совят зрілі птиці скидають шубки, які за час висиджування потомства придбали злегка пошарпаний вигляд. У суворих кліматичних умовах тундри для полярних сов дуже важливо мати хороше, якісне оперення.

Під час приходу осінніх холодів, коли дні стають коротшими, а лемінги ховаються в свої укриття, дорослі сови відправляють своїх підрослих дітей вільне життя, а самі живуть поодинці. Живуть полярні сови в природних умовах близько 9 років. Життя в неволі цих пернатих може тривати до 28 років.

Питання про те, біла сова в червоній книзі чи ні, залишається відкритим. Були припущення, що цих птахів у природі багато, але з’ясувалося, що насправді полярних сов набагато менше. Тому вона в найближчому майбутньому буде включена в список птахів і тварин, що знаходяться під охороною.

Back to Top