Птах біла куріпка відноситься до сімейства фазанових. Вона відмінно пристосована до життя на територіях суворого клімату, і їй не страшні навіть тривалі холодні зими Арктики.

Особливості і середовище існування білої куріпки

Біла куріпка має наступні особливості будови тіла:

  • довжина тіла 33 – 40 см;
  • маса тіла 0,4 – 0,7 кг;
  • невеликих розмірів голова і очі;
  • коротенька шия;
  • невеликий, але міцний дзьоб, загнувшийся вниз;
  • короткі кінцівки, 4 пальці з кігтями;
  • маленьке і заокруглене крило;
  • самки менші за самців.

Кігті є важливим чинником для виживання птахів. З їх допомогою вони здатні утримувати рівновагу при посиленому вітрі, а також капати ямки. Головна відмінність куріпки від представників даного сімейства – це здатність змінювати колір свого пера. Забарвлення оперення залежить від сезонності і змінюється кілька разів на рік.

На фото біла куріпка

Влітку самки і самці набувають рудувато – сірий колір, що є відмінною маскуванням в рослинності заселеної території птахів. Але більша частина тіла залишається білосніжною.

Брови набувають яскраво-червоний колір. Махові пір’я, черево і оперення кінцівок відрізняються сірувато – білим відтінком. При полюванні на білу куріпку в літній час, можна явно розрізнити птахів за статевими ознаками. Самки надягають річний наряд швидше, ніж самці. Восени колір пера стає жовтим або червоним, з присутністю помаранчевих пучків і крапин.

На фото самка білої куріпки влітку

Самка білої куріпки взимку знову змінює оперення трохи раніше, ніж самець. Воно повністю білосніжного кольору, і тільки хвостові пір’я мають пір’я чорного відтінку. На лапах з’являються короткі, густі пір’я. Така здатність птахів дає їм можливість злитися з навколишнім середовищем, сховатися від хижаків і зуміти вижити в сувору зимову пору.

Дивіться також:  Перепел птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці переспівав

Шия і голова у самців у весняний час року стає червоно – коричневого кольору, а інші частини тіла також залишаються білосніжного. З цього можна зробити висновок, що самки за річний період змінюють забарвлення три рази, а самці чотири.

На фото самець білої куріпки навесні

Біла куріпка мешкає на півночі Америки і Євразії, на Британських островах. Але більша частина її місцеперебування припадає на країни пострадянського простору. Проживає вона у тундрі, лісотундрі, лісостепу, гірських районах.

Основне місце існування білої куріпки – тундра. Тут її можна зустріти найчастіше. Створюють гнізда на злегка вологому грунті тундри на узліссях і відкритих зонах, або в місцях, на якій ростуть чагарники та кущі.

В лісових і гірських зонах зустріти куріпку складно, так як живе вона в певних місцях, де є торф’яні болота, порослі невисокими рослинами, чагарниками.

В лісі є можливість зустріти її ще на перелісках берези, осики і вільхи, заростей чагарників і великий рослинності, в сосновому бору. Деякі види білої куріпки занесені в Червону книгу.

Характер і спосіб життя білої куріпки

Птах веде денний спосіб життя, вночі вона ховається в рослинності. Зимою спить, зарившись у снігові замети. В основному, це осілий птах, яка здійснює тільки невеликі перельоти. А основний спосіб руху – це біг. І бігає вона досить швидко.

Куріпка дуже сторожка птиця. В процесі пошуку їжі, вона акуратно і нешумно пересувається, озираючись по сторонах. При виникненні небезпеки, тихо завмирає на одному місці, близько підпускаючи до себе супротивника, і лише в останній момент різко злітає, голосно ляскаючи крилами.

Загроза життю куріпки настає в періоди, коли, популяція лемінгів, що є основним харчуванням хижаків, зменшується. Песці і білі сови починають активну полювання на пернатих.

Дивіться також:  Болотна сова птах. Спосіб життя і середовище проживання болотяної сови

При настанні весни можна почути куріпку з різким і дзвінких звуків і лопотінням крил, виданих самцями. Це він сповіщає про настання шлюбного періоду.

Самець в цей час дуже агресивний і може кинутися в атаку на іншого самця, який ступив на його територію. Змінюється і поведінка самки. Якщо раніше самці її абсолютно не цікавили, то зараз вона починає шукати собі підходящого самця, з яким вона створює постійну пару, і дотримуються місця гніздування. В інший час птах веде себе досить тихо, щоб не стати здобиччю хижака. Восени у них утворюються великі жирові запаси, які вони використовують взимку.

Харчування білої куріпки

Чим харчується біла куріпка? Вона, як і багато представників птахів, живиться рослинною їжею. Різних комах вони вживають тільки в перших днях життя. Так як літає птах вкрай рідко, то основну їжу збирає з землі.

Влітку вони харчуються насінням, ягодами, квітами, рослинами. Дуже рідко вони ласують і тваринною їжею. А в зимовий раціон входять бруньки, пагони рослин, який вони, підбираючи з землі, відкушують невеликими шматочками і проковтують з поживними на них зав’язі.

Всі ці продукти низькокалорійні, тому птах заковтує їх у великій кількості, завантажуючи їх у величезний зоб. Щоб відшукати ягоди і насіння взимку, вони роблять ями в снігу, які можуть служити захистом від хижаків.

Розмноження та тривалість життя білої куріпки

З настанням весняного часу самець надягає свій шлюбний наряд, де шия і голова змінюють забарвлення на червоно – коричневий колір. Самка самостійно займається будівництвом гнізда.

На фото гніздо білої куріпки

Гніздове місце вибирається під купиною, в чагарниках, на високих рослинах. Там вона викопує ямку і стелить в ній стебла, листя, гілки, свої пір’я. Відкладання яєць починається в кінці травня.

Дивіться також:  Крижень птах. Спосіб життя і середовище проживання крижні

Одна самка може відкласти в середньому 8 – 10 штук. Яйця мають блідо – жовтий колір з строкатими крапками. Після починається дуже тривалий процес висиджування, який затягується в середньому 21 день. За все це тривалий час самка ні на мить не виходить із гнізда, а самець займається охороною своєї пари і майбутнього потомства.

Під час появи пташенят самець і самка відводять їх в більш затишне місце. Обоє батьків беруть участь у турботі і вихованні своїх дітей до їх двомісячного віку. Під час виникнення небезпечної ситуації пташенята ховаються в рослинності і завмирають.

На фото пташенята білої куріпки

Статева зрілість у пташенят настає в однорічному віці. Тривалість життя білої куріпки не велика і складає вона в середньому чотири роки, а максимально птах може прожити сім років.

Занесена в Червону книгу куріпка біла, мешкає в лісовій зоні Європейської Росії з-за винищення мисливцями за їх смачне м’ясо, також на чисельність впливає затяжна зима, коли самки не приступають до гніздування.

Back to Top