Бик гаур — живий лісовий велетень

Гаур – найбільший парнокопытный представник рогатої худоби, родом з Індії. Рідкісне тварина сучасності. З історичних часів залишається велетнем серед справжніх диких биків. Несправедливо рідко згадують про цей унікальний жителя планети.

Опис і особливості гаурі

Гаурі порівнюють з величиною з бізоном, більш відомим природним велетнем. Але кожен є першим у своїй категорії: бізон лідирує за вагою, а гаур – за розмірами.

У довжину могутній бик досягає 3-3,2 м, вага великих представників до 1,5 т. Роги довжиною до 90 см в формі півмісяця вигнуті вгору. Між рогами опуклість на лобі і кучерявий пучок волосся.

Висота середнього бика становить 2 м. Череп довжиною до 70 см найбільший серед родичів. Жіночі особини поступаються в розмірах і вазі самцям на чверть.

Могутня сила і краса величі притаманні гауру. Атлетично складені шия, плечі, сильні ноги. Широкий лоб на масивній голові з великими вухами. Задня частина тулуба значно вже, ніж передня.

Тіло захищає коротка жорстка шерсть бурого кольору з чорним або червонуватим відливом. Старі особини темнішим кольором порівняно з молодняком. У посушливих районах гауры мають рудуватий відтінок вовни.

Популяція диких биків під загрозою зникнення через епідемій і браконьєрського полювання. В Індії зберігається найбільшу кількість тварин, в інших місцях ситуація для гаурів критична.

Природними ворогами для велетнів можуть бути тільки крокодили і тигри. Напади відбуваються за умови, що бик не перевищує середніх розмірів або відноситься до молодняку.

Незважаючи на величину, гаур одомашнений людиною і носить назву гаял або митан. Особини утримуються для роботи і як джерело м’яса. Домашні гауры менше розмірами, спокійнішим характером. Місцеві жителі схрещують гаялів з коровами.

Дивіться також:  Гепард тварина. Спосіб життя і середовище проживання гепарда

Спосіб життя і середовище проживання гаурі

Ареал поширення гаурі в Центральній, Південно-Східній Азії. Найбільше биків живе в Індії, кілька десятків тисяч голів. Сотні особин знаходяться на територіях Таїланду, Камбоджі, В’єтнаму, Лаосу, Непалу.

Індійський бик гаур віддає перевагу листяним або вічнозелені ліси з водоймами. Зрідка з’являється на відкритих галявинах в пошуках їжі, але, в цілому, уникає виходів на відкриту місцевість. У лісах йому підходить рідкісний деревостан, без густих заростей і буреломів. Піднімається на горбисті та гірські ділянки, висотою до 2800 м.

Природна активність проявляється в денний час, коли стада, чисельністю до 10-12 голів, пасуться серед зелені. Тварини тримаються групами з 1-2 самців, 5-6 самок з телятами і молодими бичками.

Якщо неподалік знаходяться поселення людей, бики гауры змінюють спосіб життя на нічний, тільки при необхідності виходять зі своїх укриттів, проявляючи обережність і передбачливість.

Стадо очолює, як правило, найбільш досвідчена самка. Якщо стадо рухається, вона як ватажок знаходиться попереду або замикає відступ. На сигнали загрози у вигляді пронизливого фырчания члени стада зупиняються і завмирають.

Після визначення небезпеки тварини займають бойовий порядок. Хоча вигляд у гаурів грозний, вони не нападають першими. По відношенню до інших тварин бики дуже миролюбні, не вступають в конфлікти, видаляються вглиб лісу, переміщаючись дивно тихо.

Якщо небезпеки не уникнути, атакують особливим боковим ударом так, що противник потрапляє на ріг або від удару замертво відкидається на значну відстань. У старих гаурів один ріг зазвичай сильніше стертий, ніж інший унаслідок такого способу оборони.

Число голів у великих стадах може наближатися до 4-5 десяткам шляхом об’єднання декількох сімейних груп. Нерідкі невеликі стада з молодих самців. Старі особини живуть відлюдниками.

Дивіться також:  Тварини Мексики. Опис, назви й особливості тварин Мексики

Одомашнені особини мають поступливим і спокійною вдачею, за що їх особливо цінують. Доля диких гаурів залежить від людини, що приносить тваринам багато загроз: скорочення ділянок, інфекції від домашнього худоби, спрагу наживи через винищення великих особин. Навіть занесення в Червону книгу поки не перешкоджає поступовому зникненню рідкісного виду тварин.

Харчування гаурі

Разюче, що велетенський бик гаур – травоїдна тварина. Його сила і міць засновані на простому раціоні харчування, що складається з різнотрав’я, листя рослин, молодих пагонів, бамбукових паростків, чагарникової зелені.

На годівлю тварини виходять, як правило, рано вранці і в сутінки, перед заходом сонця. Дуже люблять воду, багато п’ють і часто купаються.

У спеку ховаються в тіні великих дерев і шукають корм, насичений вологою. Домашні бики гауры пасуться на волі. Коли потрібно приманити тварину, прив’язують шматок кам’яної солі для приманки.

Розмноження та тривалість життя гаурі

Час гону у гаурів не має чітких сезонних кордонів. Частіше спостерігається період з початку листопада до кінця квітня. У цей період самці-одинаки примикають до стад. Лунають гучні закличні звуки, схожі на ревіння оленів, і чутні на відстані до 1-2 км.

У поєдинках гаурів відбувається демонстрація сили, коли бики повертаються боком, показуючи величезний силует, і загрозливо пирхають. Голова низько нахилена і один ріг спрямований у бік противника. В основному, такою демонстрацією поєдинок і закінчується. Дуже рідко трапляються бійки, тварини не завдають каліцтв суперникам.

Вагітність самок триває 9 місяців. Майбутня мати йде в зарості чагарників і усамітнюється. З’являється на світ одне теля, рідше народжується двійня. Повернення в стадо відбувається з потомством.

Перший час самка дуже обережна і агресивна захисту теляти. Молочне годування триває від 7 до 12 місяців. Малюки невідлучно перебувають під опікою матері.

Дивіться також:  Кінь мустанг. Спосіб життя і середовище проживання мустангів

На фото дитинча гаурі

Статевозрілість настає на 2-3 років. Молоді бики нерідко об’єднуються тимчасово в одне стадо, а потім створюють свої. Тривалість життя гаурі становить приблизно 30 років.

Побачити гаурів можна в самих великих зоопарках і заповідниках. Збереження виду в живій природі, враховуючи загрозу зникнення велетнів, залишається найважливішою завданням зоологів.

Back to Top