З давніх часів орли є символом благородства і мужності. Зображення цього птаха красується на прапорах і гербах, у багатьох культурах їх вважають священними, а в давньогрецьких міфах орла асоціювали з Зевсом.

В небі беркут вільний птах, і по праву вважається втіленням величі і могутності клану пернатих. Але, незважаючи на таке шанування цього виду, в даний момент беркут перебуває під охороною і занесений у Червоні книги Росії, Казахстану, Білорусії, Латвії, Литви, Польщі та України.

Середовище проживання і особливості беркута

Птах беркут відноситься до загону Соколообразных, сімейства Яструбиних. Це самий великий, спритний і красивий орел. Розмах його крил близько двох метрів, вага – близько 6 кг. Птах беркут мешкає в лісах, горах і степах Євразії, Кореї, Японії.

Можна почути про птицю беркут в Північній Африці. Поширений по західному узбережжю Північної Америки, від Аляски до центральних земель Мексики. Рідше зустрічається на сході Канади і США.

В Європі селяться в горах Іспанії, Скандинавії, Альп і Балкан. Улюбленими місцями проживання беркута є рівнини і гори, подалі від людей. Так само селяться вони в тундрі, степу і лісостепу, напівпустельних каньйонах, заростях чагарнику, усіх типах лісів.

Птахи вибирають собі місця уздовж річок і озер, а також на підгірних рівнинах на висоті 2500 м. Для полювання їм необхідні відкриті території, з-за великого розмаху крил. Для відпочинку ж воліють високі дерева і скелі.

У Росії беркути живуть майже скрізь, але побачити їх можна дуже рідко – вони намагаються не зустрічатися з людьми. Так як на рівнинах людина майже не залишив беркуту місця, найчастіше птах селиться на безкрайніх болотах Російської Півночі, Прибалтики і Скандинавії та Білорусії.

Часто зустрічаються беркути в Тиві, Забайкаллі і Якутії, але з умовою, що сусідні гнізда на відстані 10-15 км. один від одного. Знаючи, яка беркут любляча усамітнення птах, не дивно, що в центральних районах, заселених людьми, випадки гніздування беркутів поодинокі.

Дивіться також:  Фазан. Середовище проживання і особливості фазана

Спосіб життя беркута

Незважаючи на те, що в природі беркут намагається триматися подалі від житла людини, багато кочові народи Центральної Азії здавна приручали і використовували беркута для полювання на зайців, лисиць, вовків, джейранов.

Великі птахи з сильними крилами, міцним гострим дзьобом, потужними лапами з кігтями і гострим зором — прекрасні мисливці. Основним способом полювання беркути вибрали вистежування видобутку з висоти.

Орел володіє зором у вісім разів краще, ніж у людини, тому від його погляду не зможе вислизнути жодна тварина. Ширяє в піднебессі беркут виглядає неквапливим і розслабленим, але при нападі рідкісна тварина встигне відскочити в сторону.

Хоча, і це не врятує від хижака. Птах продовжує боротьбу за їжу та на землі. Головне, дотягнутися до видобутку своїми кігтями, і тоді з сталевої хватки не зможе вирватися навіть великий звір.

Беркут в змозі підняти в повітря тварина вагою до 20 кг, а при рукопашній боротьбі може скрутити шию вовка. Беркути часто полюють парами, поза сезоном розмноження. Якщо один допустив помилку, партнер тут же її виправить. Або одна птах вспугивает видобуток, у той час як друга сидить у засідці.

Незважаючи на свій бійцівський характер, беркути дуже складно переживають втручання в їх володіння з боку людини. Пара птахів, що мають гніздо з кладкою або пташенятами, швидше за все кине його, якщо поблизу з’явиться і потурбує їх людина — пташенята загинуть. Це є однією з причин скорочення виду цих орлів.

Харчування беркута

Продовжуючи опис цих хижих птахів, варто докладніше поговорити про їхнє харчування. Беркут потребує 1,5 кг. м’яса щодня, що робить його абсолютно всеїдних. В залежності від ареалу проживання, основною здобиччю беркутів стають великі птахи і ссавці.

Дивіться також:  Квак птах. Спосіб життя і середовище проживання кваки

Зайці, бабаки, лисиці, плазуни, їжаки, черепахи – все йде в їжу. З птахів беркут воліє полювати на великих гусей, качок, чапель і журавлів. Спритних і швидких фазанів і куріпок беркут не любить переслідувати.

Дорослий орел часто нападає на здобич, набагато перевершує його по вазі. Були зафіксовані випадки, коли беркут нападав на невеликі літаки і пробивав скло. У зимовий час року беркути не гребують і падаллю.

Під час полювання беркут веде себе по-різному: може швидко і раптово напасти з висоти, падаючи майже вертикально на незахищену видобуток, може схитрувати і зробити вигляд, що полювання його не цікавить.

І пролетівши повз вичікувати і підкрадатися до сімейства норних тварин, використовуючи для маскування нерівності ландшафту. Крім цих випадків, в іншому беркут прямий і безкомпромісний мисливець, він не стане вимотувати видобуток, а воліє атакувати відразу.

Навіть якщо з першого удару жертва не переможена, птах буде наносити їх знову і знову, поки не доб’ється свого. Якщо мова йде про великих тварин, то хижак довгими кігтями протикає шкіру і нутрощі, завдаючи смертельні рани.

Невеликих тварин орел вистачає однією лапою за голову, другий за спину, і ламає шию. Рідко хто може піти з сталевих лап беркута. Численні фотографії подібних сцен полювання цієї птиці говорять про її силу і чудово розвинених мисливських навичках. У боротьбі за їжу беркут може відібрати здобич у інших птахів.

Розмноження та тривалість життя беркута

Беркути моногамні, вони утворюють і зберігають пару на все життя. Відбувається вибір партнера у віці 3 років. Почався в лютому – квітні шлюбний сезон, виглядає з боку дуже захоплююче.

Дивіться також:  Кондор птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці кондор

І самці і самки демонструють один одному свою красу і силу. Зазвичай це проявляється в хвилеподібному польоті – набрав висоту беркут різко пікірує вниз і розкриває крила перед самою землею.

Так само птиці показують один одному свої можливості в якості мисливців, демонструють кігті, симулюють нападу один на одного, погоню.

Після того, як пара визначилася з вибором один одного, самка відкладає 1-3 яйця брудно-білого кольору з бурими крапками. Майже весь час вона сидить на яйцях, це 40-45 днів, рідко самець підміняє її.

Для побудови гнізд беркути вибирають дуже добре захищені місця. Зазвичай вони знаходяться на великій висоті і в розмірах сягають 2 метрів у висоту, і 3 метрів в діаметрі.

Будує пара гніздо з гілок, і вистилає м’якою травою і мохом. Протягом життя пари беркутів будує кілька гнізд на обраній території, і згодом чергує їх.

Вилуплюються пташенята часто по черзі, причому, якщо старший крупніше молодшого, то він буде відштовхувати його від їжі, яку приносить батько і розриває на дрібні шматочки самка.

Батьки дивляться на це байдуже, і найчастіше молодший пташеня гине. Пташенята перебувають у гнізді близько 80 днів, після чого мати вчить їх літати. Під час спілкування з пташенятами можна почути голос небагатослівних, в звичайний час, беркутів.

Пташенята, які стали на крило, залишаються в гнізді з батьками до наступної весни. Тривалість життя беркутів на волі становить близько 20-23 років. У зоопарках вони здатні доживати до 50 років. На жаль, цих прекрасних величних птахів з кожним роком стає все менше.

Back to Top